maanantai 6. toukokuuta 2013

Lautakasasta löytyi Johnson Brothers
Perunat maahan ja laituri veteen, salaojaputkille parempia linjauksia ja anopilla uudet verhot ripustamista vailla. Meillä ei ole omaa mökkiä, mutta sukulaisten kesäpaikoissa ovat ovet auki. Tarjolla on tietysti myös puhdetöitä, joita etenkin mieheni rakastaa. Itse poukkoilen mukana puoliksi turistina. Toisten tiluksilla tuntuu hankalalta olla erityisen oma-aloitteinen. Onneksi fiilis on kuitenkin aina hyvä, enkä koe paineita mökkisuoriutumisesta. Mökkikauden tärkeimmät suoritteet ovat kirjat, valokuvaus ja kylmät juomat. Saunominen ja uiminen eivät yllä listalle, koska vesi on nykyään kylmää. Miten se olikin lapsuuden kesinä aina uimakelpoista...

Viikonloppuna päätimme appiukon rivakasti johtamien perunatalkoiden jälkeen penkoa nurkkia siinä toivossa, että löytäisimme jotain kivaa Omppulaan. Kiertelimme ulkorakennuksia ja vinttejä. Kevätvalo tulvi vanhoihin hirsirakennuksiin ja valaisi pölyn ja vanhojen huonekalujen lisäksi yhden ison yllätyksen.


Aivan kierroksen päätteeksi kolusimme epämääräistä lautojen, tuolien ja romun kasaa, kun näin valkoista posliinia lautojen välissä. Ei mennyt kovin montaa sekunnin sadasosaa, kun ajatukset olivat tulevassa remontissa. Mitä mitä mitä, onko tuolla lavuaari vai mikä se on?!Lavuaarihan se oli. Tosi pieni ja tosi vanhan näköinen. Kiikutimme sen nurmikolle pestäväksi. Muksu oli innoissaan, kun sai suorittaa kevään ensimmäiset vesiläträykset. Pesuainekaapista nappasin mäntysuopaa, etten vain vahingoittaisi allasta liian väkevillä myrkyillä. Paikalla ollut sukulaisraati ei osannut varmaksi sanoa, mistä allas oli peräisin. Soittokierroksen jälkeen vahvistui, että se on mieheni tädin vanhasta asunnosta, joka oli 1920-luvun kerrostalossa. Talossa oli tehty putkiremontti, ja täti muisteli, ettei putkifirma suostunut laittamaan vanhoja altaita takaisin. Jos allas on 1920-luvun kivitalosta, onkohan se ollut huoneistossa alusta alkaen vai asennettu myöhemmin?Altaassa on paikat kahdelle hanalle, mutta reikiä ei ole varmaankaan koskaan käytetty, koska alkuperäisen näköiset "paikkapalat" ovat edelleen paikoillaan. Hana on ilmeisesti ollut seinämallia. Mustaa kumia oleva tulppa taitaa olla uudisosa. 
Lavuaarissa lukee imported by O/Y T. V. LILJA A/B. Pesuhommissa huomasimme, että myös altaan alapinnassa on iso leima. Siinä lukee Johnson Brothers Hanley Limited. Leiman kuvassa on lintu (kotka?) ja jonkinlaisia lippuja tai purjeita.

Googlesta löytyi paljon tietoa Johnsonin veljeksistä, mutta T.V. Liljasta en onnistunut löytämään mitään. Millä vuosikymmenellä yritys on mahtanut maahantuoda tätä allasmallia? Löytyisikö blogin lukijoista etevä sherlock?

11 kommenttia:

 1. Vuosikymmenistä en tiedä, mutta onko sillä niin väliäkään? Allas on kaunis, vanha ja sillä on tarina! Jos se on mahdollista käyttää, niin ehdottomasti ottaisin mukaan remonttisuunnitelmiin.

  PS. Jee, vihdoin onnistuin kommentoimaan :)

  Elka

  VastaaPoista
 2. Juu tämä pitää ehdottomasti saada käyttöön! Olisi vain hauskaa tietää historiasta. Tuo maahantuojan oma leima on jotenkin vänkä yksityiskohta. Kylppärin altaaksi Johnson on liian pieni, mutta vessaan se toivottavasti sopii.

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva löytyö ja on varmaan juuri passeli vessan altaaksi. Hyvin on säilynyt ja leimat on tosi hieno juttu :-)

  Terveisin Marjatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän siinä juuri mahdu kädet pesemään :)

   Poista
 4. Ihana lavuaari, ei ole tullut ennen vastaan tuollaista. Yleensä aina niitä Arabian 50-luvun lavuaareja tulee meille Wallankumoukseen. Mikä aarre :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden romu on toisen aarre, niinhän se menee :) Joskaan ei ole meidän ansiomme, että allas oli säästynyt kaatopaikkakuormasta. Voisin kuvitella, että talon putkiremontin yhteydessä aika paljon aarteita lensi lavalle.

   Poista
 5. Mikä löytö, mahtava lavuaari! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja koko ajan muuttuu mahtavammaksi, kun muutkin näin innostuvat :D

   Poista
 6. Kommentoin vielä tätäkin (joo, unohduin lukemaan koko blogin läpi). Heti tuon lavuaarin nähtyäni muistin, että olen nähnyt samanlaisen ennenkin. Eeva Kolu on kirjoittanut blogissaan vessarempasta, heillä on tismalleen samanlainen allas käytössä: http://www.lily.fi/blogit/kaikki-mita-rakastin/vessaremontti-nollabudjetilla. Mulla on pettämätön kuvamuisti! :D

  VastaaPoista
 7. Kommentoin vielä tätäkin (joo, unohduin lukemaan koko blogin läpi). Heti tuon lavuaarin nähtyäni muistin, että olen nähnyt samanlaisen ennenkin. Eeva Kolu on kirjoittanut blogissaan vessarempasta, heillä on tismalleen samanlainen allas käytössä: http://www.lily.fi/blogit/kaikki-mita-rakastin/vessaremontti-nollabudjetilla. Mulla on pettämätön kuvamuisti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mäkin eksyin silloin Eevan vessaan. Tosin en vielä silloin tajunnut, että olin päätynyt niin kivaan blogiin. Nykyään olen vakkarilukija.

   Poista