perjantai 10. toukokuuta 2013

Panu Kaila for Dummies
Ihmistohtori antoi minulle tällä viikolla lääkemääräyksen ja lepokäskyn. Ajattelin, että nyt on hyvä hetki möllöttää sängyssä Talotohtorin kanssa. Arkkitehti Panu Kailan klassikkoteos on varmasti hyvä opus, mutta puolikuntoisena kirja tuntui liian painavalta. Onneksi moderni maailma tarjoaa paitsi mahdollisuuden tappaa pöpöjä penisilliinillä myös tilaisuuden vaihtaa kirja vähemmän aivokapasiteettia vaativaan sähköiseen vaihtoehtoon. Olen jo aiemmin hankkinut Perinnemestari-ohjelman dvd:n, ja nyt töllöttelin sitä. (Perinnemestari-sarjan nettisivut löytyvät täältä.) Jokaisen jakson lopussa ääneen pääsee myös Kaila. Kirjasin lyhyesti muistiin muutamia hänen teeseistään. Josko näillä opeilla saisi viriteltyä remonttiajatukset oikeaan taajuuteen.

Tee tunne edellä.
"Vanhassa talossa tunteella on suuri merkitys. Jos menee järjen mukaan ja erehtyy, on pöllö. Jos menee tunteen mukaan ja erehtyy, niin se ei ole niin vakavaa." (Tämä kyllä luonnistuu minulta!)

Reikäinen ei ole lämmin.
"Hengittävyydestä on useilla väärä käsitys, että se on reikäistä ilmanläpäisyä. Vaatteenkin pitää pystyä imemään hikeä ja säilyttämään lämpimyytensä, eikä reikäinen vaate ole lämmin. Talon rakenteet ovat ihmisen toinen vaate."

Vanhan korjaus ei ratkaise energiakysymyksiä.
"Energiankulutuksesta puhutaan paljon. Yli 50 vuotta vanhojen talojen kokonaismäärä on niin pieni, ettei niillä ole merkitystä energiankulutuksen kannalta. Asetusten mukaan vanhoissa taloissa ei ole pakko noudattaa nykyisiä rakennusmääräyksiä, mutta usein rakennusvalvonta kuitenkin vaatii niin."

Pieni muutos on suurta parempi.
"Muutostöissä omat vaatimukset pitäisi saada talon kanssa sopusointuun. Onnellisia tapauksia ovat ne, joissa tyydytään siihen, mitä jo on." (Tämä tulee olemaan vaikeaa, tiedän.)

Älä heitä vettä seinille ja lattialle.
"On väärä linja, että sertifioidaan märkätila-asentajia. Parempi olisi, jos lattiakaivot kiellettäisiin lailla. Märkätilan ei tarvitse olla tiivis, kun vesi on suihkukaapissa tai kylpyammeessa. Näinhän suurin osa Eurooppaa elää. Eihän hullukaan kaada vettä lattialle."

Vaihda lahonnut kuivaan.
"Lahovaurio ei vaadi hysteriaa, mikäli se on vain paikallinen. Silloin vaihdetaan tilalle kuiva puu ja katsotaan, että se myös pysyy kuivana." (Jos ja kun Omppulasta löytyy lahoa, olen satavarmasti hysteerinen...)

Älä rakenna falskia historiaa.
"Ei ole itsestään selvää, että rakennuksen palauttaminen vanhempaan asuun parantaa sitä. Mitä ei voi oikeasti palauttaa, on tänään tehtynä uusvanhaa. Se, että tekee falskia historiaa ja vaikka koristelee kauheasti ilmeeltään yksitotista rakennusta, ei ole kivaa. Silloin pitäisi löytää talo, joka vastaa paremmin omia mieltymyksiä."

4 kommenttia:

 1. Meillä oli koko yläkerta laho kattoa myöten. Ensimmäiset homeet 2 kk muutosta aiheutti hysteriaa, mut lopulta ne isommat löydöt tuntui vaan loogiselta jatkumolta. Kaikki aina korjaantuu ja kun itse tekee, tietää mitä rakenteet ovat syöneet.

  Olen aika vakuuttunut, että kaikissa vanhoissa taloissa on lahoa, ei ole sellaista torppaa olemassakaan, jossa vesi ei olisi joskus päässyt väärään paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Rouva Vadelma, ihana nimi Sinulla :)

   Niinhän sitä pitäisi ajatella, että lahoa tulee jostain nurkasta väistämättä vastaan... Eikä siinä mitään, mutta jos hirsirungosta löytyy isoja vaurioita, niin paniikki on varma. Kesäkuussa tiedämme paremmin. Mut mulla on hyvä tunnelma ja hajuaisti. Haluaisin luottaa niihin.

   Poista
 2. Suvi , paras mittari on oma nenä. Se kertoo paljon ja sitä kannattaa uskoa silloinkin, kun joku muu väittää muuta :-) . Haistele, tunnustele ja tunne siitä se hyvä talo syntyy. Olen sata varma, että onnistutte ja ei tule miutään ylitsepääsemätöntä. Aina vanha talo ja remontit tuo pieniä yllätyksiä tullessaan.
  T. Marjatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kannustuksesta :) Haluaisin ajatella, että kun tönö on pysynyt 90 vuotta pystyssä, niin ei me voida löytää mitään ihan järisyttävää. Kai.

   Poista