tiistai 28. toukokuuta 2013

Synteettinen ihmetysOlen viime aikoina yrittänyt perehtyä asiaan nimeltä lattiamaalit. Meillä olisi tarkoituksena riipiä Omppulan lattioista kokolattia- ja muovimatot pois, paljastaa ihanat puulattiat (?) ja maalata ne valkoiseksi. En tiedä lattioiden kunnosta, mutta kyllä sieltä puuta löytyy.

Perehdytysreissu jättimäiseen rautakauppaan oli pettymys. Tarjolla oli kahta puulattian maalia: Teknoflooria ja Betoluxia. Näiden lisäksi oli vahaa. Siis kaikkiaan kolme vaihtoehtoa kaupassa, jonka käytävät ovat niin leveitä, että niissä mahtuisi ajamaan kaksi henkilöautoa rinnakkain.

Olen niitä ihmisiä, joiden pitää saada hiplata tuotteita ennen ostopäätöstä. Olisin halunnut sivellä puupaloja, jotka on maalattu eri maaleilla. Ja toivoin, että tarjolla olisi ollut myös pellavaöljymaalia.

En päässyt näkemään ja kokemaan, joten googletin. Opin, että pellavaöljymaalit ovat joustavia ja hengittäviä, mutta vaaleat sävyt saattavat kellastua. Muovimaalit puolestaan pitävät sävynsä, mutta lohkeilevat helpommin. Perinnerakentamiskoulukunnalle muovimaalit ovat melko mahdoton ajatus, koska ne tekevät puun pintaan tiiviin kalvon. Itse en ole aivan varma, onko reikäisessä lautalattiassa maalin hengittävyydellä niin suurta merkitystä. Opin onneksi myös sen, että läheltä meitä löytyy sellainenkin rautakauppa, jonka valikoimaan kuuluvat myös pellavaöljymaalit.

Maaliosaston pettymyksen jälkeen rullasin kärryt keskiverto-omakotitalon kokoiselle tapettiosastolle. Toiveet eivät olleet suuret, mutta ajattelin huvikseni selailla muutaman mallikirjan läpi. Onhan se eri asia nähdä tapetti oikeasti kuin arvailla kuvion kokoa tietokoneen ruudulta. Kysyin myyjältä, onko valikoimassa perinteisiä paperitapetteja. No, eipä tietenkään. Suuntasimme ulko-ovelle, jossa huikkasimme heipat muovista tehdylle alakuloiselle blondille.

Jos linjoilla on lattiamaalivalintaansa tyytyväinen lukija, nyt olisi mitä parhain hetki kirjata vinkit kommenttilootaan :)

4 kommenttia:

 1. Itse tilasin Gysingen pellavaöljymaalia Antiikkiverstas Wilmasta. Ruotsalainen Gysinge valmistaa pellavaöljymaalinsa 1700-luvulta peräisin olevan reseptin mukaan, joten on aitoa, muovitonta tavaraa! Muovittomia maaleja on myös Uulalla ja Sateenkaariväreillä.

  Pellavaöljymaali kuivuu hitaasti ja on raskas sivellä ohuelti, maalauskertojakin tarvitaan ainakin kolme, mutta on vaivan väärti kuitenkin. Itselleni tärkeintä on käyttää luonnonmukaisia, vuosisatojen aikana toimiviksi todettuja materiaaleja:)

  Maalasin kahden huoneen lattiat vaaleanharmaiksi ja täytyy sanoa, että lika näkyy julmetusti ja lattiat on vaikea pitää puhtaan näköisenä! Eteiseen ja keittiöön on varmaan pakko laittaa jotain tummempaa...

  Aitoja paperisia perinnetapetteja ei löydä tavan rautakaupoista. Vilkaisepa Tapettitalon, William Morrisin ja Lim & Handtryckin mallistoja. Duron Gammalsvenska ja Boråsin Karslund-mallistossa on myös vanhojen mallien mukaan tehtyjä tapetteja, tosin nämä viimeksi mainitut eivät taida olla 100% "luomua".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin suosia perinteisiä maaleja, mutta kun olen haaveillut niiiiiiin kauan valkoiseksi maalatuista lattioista. Ja vaikuttaa siltä, että juuri vaaleissa sävyissä pellavaöljymaali on hankala... Huoneet ovat niin pieniä, etten halua tummia lattioita.

   En tiedä, voisiko valkoisen pellavaöljymaalipinnan käsitellä jälkikäteen erikseen jotenkin kiiltävämmäksi ja ei-kellastuvaksi. Pitää tosiaan tehdä uusi kierros kauppoihin. Tuo Wilmakin on meiltä kohtuullisen matkan päässä.

   Netin ihanat tapettisivustot olenkin jo löytänyt :) Ajattelin, että juuri Duron ja Boråsin mallistot olisivat potentiaalista rautakauppatavaraa, mutta ei ollut niitäkään tarjolla. Rakennusapteekin myymälässä Punavuoressa selailin livenä heidän maahantuomiaan malleja. Olivat kyllä ihania. Tapettiasia on kuitenkin sellainen, joka saa odottaa alkuhässäkän yli. Pitää ensin asua ja tutkailla valon määrää eri huoneissa.

   Poista
 2. H-tien yläkerran lattia on maalattu valkoisella Betoluxilla. Jo edelliset asukkaat olivat maalanneet sen samalla maalilla ja kovaa kulutusta on kestänyt. A:n lattiat on maalattu harmaalla Permolla, samalla perinteisella harmaalla maalattu H:n tuvan lattia niin kauan kun muistan ;) Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin tuosta Permosta, että se olisi ennen ollut pellavaöljymaalia, mutta ei ole nykyään. En tiedä, onko totta.
   H-tien yläkerran lattiat ovat kauniit. Tykkään kyllä Betoluxin antamasta ulkonäöstä, mutta mutta ;)

   Poista