tiistai 14. toukokuuta 2013

Vähemmän kranttu kuin oliiviVielä hetken aikaa pihamme on muutaman neliön kokoinen laatoitettu alue. Jos tähän tilaan haluaa pöydän ja tuolit, istutuksille ei jää paria ruukkua enempää lääniä. Viime keväänä päätin täyttää pihaa ainoaan mahdolliseen suuntaan: ylöspäin. Ensin harkitsin (kaunista ja muodikasta) oliivipuuta, mutta googletuksen jälkeen hylkäsin idean. Oliivipuu vaatii talvehtimiseen viileän ja valoisan paikan. Meillä oli tarjolla vain jääkylmä pimeä ulkovarasto ja lämmin valoisa huoneisto.


Aloin katsella erilaisia puuvartisia kasveja, ja (epämuodikas ja marjaisa) mustaherukkapuu vei voiton. Se sai kasvupaikakseen ison ruukun. Puun juurelle ruukkuun voisi perustaa vaikka pienen yrttitarhan tai minimansikkamaan, jos haluaisi hyödyntää joka sentin.

Herukkaviljelyn alku vaikutti lupaavalta, kunnes muurahaisten jono ryhtyi marssimaan puun vartta ylös ja alas. Lehdissä oli kirvoja, joita muurahaiset kävivät "lypsämässä". Noin viikon ajan suihkuttelin puuhun laimennettua mäntysuopaa ja nypin kirvoja lehdistä, ja lopulta lehmien joukkotuho karkotti muurahaiset. Syksyllä herukkapuusta sai suunnilleen yhden pakasterasiallisen marjoja. Aika kalliita siis olivat... No, kauneudelle ei lasketa kilohintaa. Ikkunan edessä kasvava puu näyttää kivalta myös sisälle.


Talven tullessa pohdin, miten herukkapuun mahtaa käydä. Puutarhamyymälän täti oli varoitellut, ettei se välttämättä talvehdi ruukussa. Maahan istutettuna puu olisi kuulemma takuulla monivuotinen, mutta ruukussa pakkanen voisi purra sen hengiltä. (Tämä maa/ruukku -jako on minulle mysteeri. Eikö maa muka jäädy?)

Nyt viimeistään on todistettu, että herukkapuu kestää ruukussakin miltei 30 asteen pakkasen. Puu on jälleen täynnä pikkuruisia lehtiä. Mäntysuopapulloni on ladattu.Miksi muuten niin moni häätää sammalta pihaltaan? Minusta sammal on kaikessa viherpehmopulleudessaan ihanaa.

2 kommenttia:

 1. Hieno valinta :-) . Sammaleen häätöön en osaa sanoa muuta kuin, että en ole itse sitä kaikissa tilanteissa harrastanut, mutta kyllä kivien välistä. Se ei vaan kuulu sinne ellei kivet ole luonnon omia kiviä ;-)
  T. Marjatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan sinne kuuluu :D (Faktoista on turha kiistellä, mutta näistä makuasioista suorastaan pitää.)

   Poista