keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kaksi kamalaa muovimattoa ja yksi ihana lattiamies


On ilmoja pidellyt! Hiki on virrannut, kun Omppulan lattioita on kuorittu muovisten muotivirtausten alta esiin. Olohuoneessa muovimattokerroksia oli kaksi: uudempi jäljitteli vaaleaa parkettia ja vanhempi jotakin tummaa puulajia. Molemmat matot painoivat vähintäänkin riittävästi. Jaksoin rullata niitä kasaan, mutta huusin apuvoimia kantamiseen. Kahden painavan valepuumuovimaton alla oli kovalevyä, jonka alta paljastui ihan oikea ja hyväkuntoinen lautalattia. Se on jopa suorassa, mikä on mielestäni hieno saavutus 90-vuotiaalta.
Mies oli jo aiemmin soitellut lattiatyyppejä läpi. Kun lattiamies tuli visiitille, hän totesi heti, että lattioissa on sitä kaikkein karmeinta ruskeaa. Hän ei ottanut kantaa värisävyyn, vaan viittasi maalin sinnikkyyteen. Hiomakoneella pääsee ruskeaa pitkin kuulemma kaksi metriä, minkä jälkeen paperi pitää vaihtaa. Kun muut maalit hilseilevät ja muuttuvat pölyksi, tämä maali muuttuu lämmön vaikutuksesta kuin liisteriksi. 

Mies oli pestannut lattiamiehen sillä perusteella, että hän kuulosti puhelimessa hyvältä tyypiltä. Sellaiseksi hän totisesti myös osoittautui. Kun juttelimme lattian väristä, maalinpoisto-operaatiosta ja hiotun lattian pintakäsittelyvaihtoehdoista, lattiamies kuunteli enemmän meitä kuin eurojen kilinää.


Minulla oli toiveena, että lattia säilyttäisi edes osan kolhuistaan ja vanhasta tunnustaan. Sitä, tuleeko pintaan maali, vaha, lakka tai jotakin muuta, emme olleet lyöneet lukkoon. Lattiamies totesi, että jos lattia hiotaan kunnolla esimerkiksi lakkauskelpoiseksi, siitä tulee kuin uusi. Kaikki lommot, kolhut ja vanhan laudan pyöreys häviävät. Hän näytti kännykästään kuvia tekemistään lattioista. Ne olivat upeita, mutta näyttivät tosiaan kuin uusilta.


Tulimme keskustelun päätteeksi siihen tulokseen, että lattiaa hiotaan vain sen verran, että sen voi maalata uudelleen. Vähäinen hionta sulki muut pintakäsittelyvaihtoehdot pois. Kun pyysimme lattiamiestä tekemään kevythionnan, hän totesi sen olevan niin helppo homma, että meidän olisi turha maksaa työstä. Konevuokraamosta saisi kuulemma hyvät pelit ja vehkeet, eikä työ veisi kauan. No, me vähän epäilimme asiaa. Remonttihommia on muutenkin paljon, muutto lähenee, emmekä ole koskaan hioneet lautalattioita. Pohdimme kuitenkin, että voisihan sellaisen koneen hakea testiin.

Lattiamies ehdotti, että lähtisi saman tien mieheni kanssa konevuokraamoon katsomaan välineitä. Parinkymmenen minuutin päästä olkkarin lattialla oli jo hiomavempele. Ja koska tämä lattiamies oli hyvä tyyppi, hän opetti meitä käyttämään konetta.


Vauhdikkaiden käänteiden jälkeen jäin pohtimaan paitsi lattiamiehen avuliaisuutta myös sitä, pitäisikö lattia hioa kuitenkin käsin, koska kone nappaa enemmän laudan keskikohdasta. Miehen mielipide oli, että koneella mennään. Hän lupasi hiomatuloksen olevan joka tapauksessa varsin epämääräinen. Kelpaa minulle :) Nyt pitäisi päättää maali ja väri...

Lattiaremppakuvien kylkeen tälläsin kukkakuvia. Olenko jo sanonut, että puutarhamme on ihana ;)

2 kommenttia:

  1. Siis onko tuollaisia rehtejä, reiluja ja ystävällisiä remppamiehiä oikeasti vielä olemassa? Ihmeellistä. Kuulostaa aivan ihanalta tuo lattiamies! - RK

    VastaaPoista
  2. Hän oli tosi ihana :) Kertoi myös, ettei työkalenterissa näy vilaustakaan taantumasta. En ihmettele.

    VastaaPoista