maanantai 10. kesäkuuta 2013

Vanhan talon paras puoliSe ei ole natiseva lattia, kaakeliuuni, pikkuruutuiset ikkunat, tummuneet hirsiseinät eikä pinkopahvi. Vanhan talon paras puoli on vanha piha. Se heti valmis rehottava puutarha, jota ei ole yhdelläkään uuden asuinalueen peltotontilla.


Omppulan piha on erityisen ihana, koska sitä on pidetty kunnossa muttei kuitenkaan ylikunnossa. Pihalta löytyy omenapuiden lisäksi paljon muita puita, marjapensaita ja monenlaisia kukkia, joiden nimiä en tiedä. Osa tontista on villiä ketoa, mikä tuo maalaistunnelmaa, vaikka kaupungissa ollaankin. Pihalla ei ole jättilaitureita muistuttavia terasseja, japanilaisia kivikasoja eikä muitakaan nykyajan juttuja, jotka sopivat paremmin moderniin taloon.


Talon avaimia meillä ei ole vielä, mutta otimme pienen varaslähdön pihatöihin. Talon nykyisillä asukkailla oli epäonnea, kun isäntä loukkasi kätensä juuri ennen muuttoa, mikä on hidastanut muuttolaatikkorumbaa. Ehdotimme, että voisimme tulla ajamaan nurmikon, niin heidän ei tarvitse stressata pihan siisteydestä. Pariskunta, jolta ostimme talon, on huippumukava. He lupasivat muun muassa jättää puutarhakoneet meille, koska eivät tarvitse niitä uudessa asunnossaan. Isäntä on myös kertonut meille tarinoita pihan kasvien historiasta. Talon on rakennuttanut 1920-luvulla torikauppias, joka myi omenoita. Vanha omenatarha on vuosikymmenten saatossa muuttunut puutarhaksi, jossa on paljon muitakin kasveja.   


Perheen pienimmän mielestä parasta pihalla oli riipputuoli, jossa voi keinua ja kieppua. Myös omenapuihin kiipeäminen kiinnosti, mutta monessa puussa ensimmäinen haara oli vielä hieman liian korkealla. Ensi kesänä tilanne taitaa olla toinen...


Yritin tutkailla, mitä kukkia pihalla on. Olen tosi huono tunnistamaan niitä. Täytynee pitää ystäville puutarhatuparit, joissa pidetään kukkatietovisa. Niin tumpelo en kuitenkaan ole, ettenkö tunnistaisi pionia. Nappasin niitä kimpullisen fillarin koriin, ja nyt ne ovat vaasissa rivarikotimme keittiössä. Montakohan päivää nuppujen aukeamiseen menee? Saammeko avaimet ennen sitä?

4 kommenttia:

 1. Veikkaisin villisti, että mamilan kasvikonsultti tulisi enemmän kuin mielellään paikalle kukkabingoilemaan. Näyttää superkivalta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka nimike tulikin jo :) Tuo ulkorakennuksen päädyssä rehottava on kuulemma talvio.

   Poista
 2. Pihat ovat tosiaan vanhoissa taloissa ihan parhaita ! Tosin, meillä ei pihalla kasva juuri muuta kuin sammalta ja juhannusruusu... huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammal on aliarvostettua! Mun mielestä se on kaunista ja sopii hyvin vanhaan pihaan. En ole varma, onko meillä juhannusruusua... Tontilla on niin paljon kaikkea, että pää on vielä pyörällä :)

   Poista