maanantai 1. heinäkuuta 2013

Plan B: Kellarin luksuskylpyläMeillä oli remontin ensimmäiselle vaiheelle yksi tavoite: saada yläkerrassa sijaitseva talon ainoa kylpyhuone valmiiksi ennen muuttoa. Tavoite ei toteudu. Ehkä tähän pitäisi todeta MOT, koska harvemmin vanhojen talojen remontit pysyvät aikataulussa.

Syy aikataulun pettämiseen on lahossa. Kun kaiversimme keittiön seinästä löytynyttä lahoa puukon ja taltan kanssa pois, päädyimme muutaman hirren kohdalla ulkoseinään asti. Googletus toi meille hirsimiehen visiitille. Hän totesi, että hirret voi joko vaihtaa tai seinän voi tukea följareilla. (Samaan lopputulemaan päädyttiin myös tässä Rintamamiestalo.fi-palstan keskustelussa.) Hirsimies oli kallellaan siihen suuntaan, että hirsitalossa vauriot korjataan hirrellä. Eli purkutöitä pitäisi tehdä vielä paljon lisää, ulkolaudoitus avata ja samalla varautua siihen, että purkaessa paljastuisi lisää korjattavaa. Kaikki tämä tarkoittaisi, että aikataulut pettäisivät ja Excelin kustannuslaskelma saisi isonumeroisen uuden rivin.

Puntaroimme. Ehkä vähän edelleen, mutta taitaa tulla hirsitöitä. Työläs, kallis ja aikataulut vesittävä ratkaisu tuntuu lukuisista huonoista puolistaan huolimatta oikealta. (Ainakin nyt, kun emme ole vielä saaneet lopullista aikataulu- ja kustannusarviota.)

Peseytymisen suhteen pitää siis valmistautua vaihtoehtoon Plan B. Se on kellarissa sijaitseva pesutila, jota ei ole käytetty ainakaan 30 vuoteen. Myöskään meillä ei ollut aikomusta ottaa tilaa aktiiviseen käyttöön, vaan olemme pohtineet pihasaunan rakentamista. Jos putkimiehemme saa tehtyä putkityöt niin, että kellarisaunaan saadaan vesi keittiön putkilinjan katkomisesta huolimatta, kyyristelemme muuton jälkeen iltapesulle tällaiseen luksuskylpylään:Pesuhuoneeseen kuljetaan pukuhuoneen kautta. Tilaa kuvatessa valoisuutta oli pakko luoda keinotekoisesti, mutta älä anna sen häiritä. Oikeasti tunnelma on vähintäänkin hämyisä. Paneloitu pukuhuone henkii entisaikojen tunnelmaa, jonka voi myös aistia jäätävän kylmän lautalattian hivellessä jalkapohjia. Pukuhuone edustaa nyt niin muodikasta koruttoman rouheaa tyyliä. Sama linja jatkuu pesuhuoneessa, jossa paljaat betonipinnat tervehtivät kylpijöitä. Padassa olisi lämmin hehku ja lämmintä vettä, ellei padan sisäosa olisi halki. (Tarinan mukaan padassa yritettiin viime viikolla lämmittää vettä lasten uima-altaaseen, mutta vesi päätyikin halkeaman kautta lattiakaivoon.)


Pesuhuoneessa on myös kylpijän mielikuvitusta helliviä elementtejä. Yksi on vanha kiukaan paikka, jossa todistetusti hyväkuntoinen hormi yhdistyy kylpijän omavalintaiseen kiukaaseen. Mielikuvissaan löylyt voi heittää kivillä täytettyyn verkkoputkeen tai vuolukiviseinämään. Löytyypä pesuhuoneesta myös Marina Dryer -pyykkiteline, jonka hieno nimi vie ajatukset merelle ja siihen, miksi ihmiset ostavat vanhoja räyskiä taloja, kun he voisivat käyttää rahansa vaikkapa purjeveneisiin ja leppoisaan elämään.


Kylpylätunnelman kruunaa asbestieristetty putkilinja, joka on tosin pakko purkaa pois ennen putkitöitä. Nyt pitää löytää asbestimies - ja Plan C.

2 kommenttia:

 1. Voi ei, mikä takaisku! Ette varmasti kuitenkaan myöhemmin kadu, jos nyt laitatte rungon kuntoon. Itse en uskalla ajatellakaan, miltä meidän talon hirret näyttäisivät, jos ulkoverhoukset purettaisiin. Meillä tosin ei ole ollut tässä talossa kuin kantovesi, joten mahdolliset vauriot olisivat tulleet ihan sadevesistä, jotka ovat valuneet vuosikymmenet miten sattuu... Ja jostain kohtaa seinästä kuuluu kummaa rouskutusta, en ymmäärrä, mitä sille voisi tehdä!

  Onneksi on kesä ja lämmintä riittää vielä pitkälle syksyyn, kun joudutte nyt ottamaan kellarin käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouskutus on pahin pelkoni... En halua jakaa kotiani tuholaisten kanssa. Eikö teidän kuitenkin kannattaisi avata seinä ja pätkiä rouskutuskohdat pois?

   Ajatus kellarista ei tunnu enää niin kamalalta. Ajattelin, että josko vähän maalia sutisi sinnekin :)

   Poista