torstai 22. elokuuta 2013

Ikea-antiikkia ja verorahakukkia

 

Omppulassa on menossa vaihteeksi ihana ketjureaktio: Kun sängyt saatiin olohuoneesta muksun makkariin, olohuoneen raivaus on voinut alkaa. Ja kun olohuone saadaan järjestykseen tai edes sen tapaiseen, pianon voi kantaa eteisestä olkkariin. Ja kun pianon saa pois eteisestä, voi perehtyä ulkokuistin kaaokseen. Jne. Kohtahan meillä on kellarikin siivottu ja pitää ryhtyä pohtimaan, jäädäänkö tähän tylsistymään vai ostetaanko uusi remppakohde.


Monessa kodissa olohuoneen tärkein huonekalu on sohva. Näin myös meillä, joten olohuoneen järjestely alkoi sohvasta. Melko mittavan pähkäilyn jälkeen se löysi paikan, joka sallii myös television sijoittamisen järkevästi. Tai siis vielä se ei ole järkevästi, koska taso puuttuu, mutta paikka on kuitenkin valmiiksi katsottuna. Hiukan kyllä mietityttää television tarpeellisuus, kun olemme pärjänneet jo monta viikkoa kokonaan ilman. Pakko töllö on kuitenkin paikoilleen saada, koska Silta. Kaikki hehkuttavat Siltaa, emmekä me ole nähneet jaksoakaan, ja kohta alkaa jo uusi tuotantokausi. Yleissivistyksessä on Juutinrauman levyinen aukko, kun ei osaa nimetä yhtään tanskalaista tai ruotsalaista näyttelijää.


Sillasta saakin hyvän aasinsillan takaisin sohvaan: se on Ikean Tomelilla. Tomelilla on paikkakunta Etelä-Ruotsissa. Aika lähellä Siltaa siis. Tomelilla on jo Ikea-antiikkia, eikä sitä ole myyty vuosiin. Me ostimme sohvan ensimmäiseen yhteiseen (vuokra)kotiimme vuosituhannen alussa. Oli hyvin juhlavaa, kun kuljetusliikkeen miehet toivat sohvan yksiöömme. Sohvassa on vesipestävät päälliset, joita onkin pesty lukuisia kertoja vuosien varrella. Nyt lika alkaa olla niin pinttynyttä, ettei se lähde pois. (Kiitos farkut.) Sohvaa verhoaa päiväpeitto, joka peittää alleen tummentumat - ja samalla koko sohvan irtotyynyjä lukuun ottamatta. Olen ryhtynyt pyörittelemään ajatusta, että pitäisi hankkia uusi sohva. Tätä toivovat myös isovanhemmat, joiden mielestä Tomelillan syvästä syleilystä on vaivalloista kammeta itseään ylös.


Sohvan edessä olevan rahin päällä on auringonkukkia, jotka poimin kaupungin kukkapellolta. Vähän minua mietitytti kukka-asia. Kaupungin on vaikea suoriutua lakisääteisistä tehtävistään, mutta se kykenee kasvattamaan kukkia kaupunkilaisten maljakoihin. Tulin siihen tulokseen, ettei ristiriitaa ole. Kun joutomaalle viskotaan siemeniä, syntyy varmasti rutkasti enemmän iloa kuin kustannuspuolen säästöt toisivat. Vähän sama juttu kuin se, että asuntovelallinen voi ostaa uuden sohvan. Näin ajattelin sanoa miehelle.


Sohvan edustalla oleva matto on opiskelijakämpästäni viime vuosituhannelta. Se on ihan ok, mutta mieleni tekisi vilkuilla sohvakierroksella vähän myös mattoja. Vain vilkuilla. Ihan vähän.

4 kommenttia:

 1. Sohva näyttää kutsuvalta! Ja mattoja kannattaa aina vähän vain vilkuilla kirppiksellä :-)

  VastaaPoista
 2. Sohva on toki kutsuva ja mukava :) Tosin istumisen jälkeen se on lähinnä ryppyinen ja littana, kun untuvatäytteiset irtotyynyt painuvat kasaan. Haluaisin sellaisen sohvan, jota ei tarvitsisi pöyhiä jokaisen istujan jälkeen. Ja tuo päiväpeittoviritys... Vähän liikaa opiskelijakämppähenkeä.

  VastaaPoista
 3. Tosiaan, maton saattaisi löytää kirppariltakin..hyvällä tuurilla. Meillä on tällä hetkellä kolme sohvaa: kaksi olohuoneessa ja yksi työhuoneessa(vuodesohva). Olkkarissa Iskun törkeen kallis ja Ikean Ektorp, työhuoneen sohva huudettu sopuhintaan (joku Askon malli) Huutonetistä. Tykätään eniten Ikealaisesta.:) Tässä on vaan niin hyvä istua, ja vaihtopäälliset on tietysti mulle mieleen. Jos saisin miehen suostuteltua, voisin myydä tuon Iskun sohvan pois ja ostaa toisen Ektorpin. Ei suostu, kun oli niin kallis sohva. Höh!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ektorp löytyy parinkin kaverin olkkarista, ja siinä on tosiaan hyvä istua :) Irtopäälliset ovat mun mielestä pakollinen varustus. Meillä sohvalla röhnötetään myös eväiden kanssa, joten suttua tulee varmasti. Olisi aika piinallista, jos pitäisi omassa kodissaan varoa sohvaa. "Ei likaisia jalkoja! Ei mehulasi kädessä! Ei poppareita!" -elämä ei ole mun juttu.

   Poista