sunnuntai 25. elokuuta 2013

Omenastrategiapäivä


Vielä on kesää jäljellä. Sellainen fiilis oli nyt viikonloppuna, kun päivä paistoi ja madot jylläsivät omenapuissa. Remppa on jättänyt omenat ilman ihmisten huomiota, mutta nyt ryhdistäydyin. Päätin aloittaa homman puhtaalta nurmikolta. Siispä kolme isoa raksaämpärillistä omenoita maasta kompostiin (koska suurin osa oli ehtinyt mennä huonoksi), ruohonleikkuri esiin ja menoksi. Pari tuntia myöhemmin olin lykkinyt nurmikon siistiksi laskeutumisalustaksi, mutta omenastrategia puuttui edelleen. Mitä teemme valtavalla omenasadolla? Ensiavuksi työnsin uuniin omenapaistoksen. Omenoiden päälle tulevaa kaurarasvaseosta oli liian vähän, ja sekin vähä paistui liian tummaksi, mutta menekki oli silti hyvä. 


Kattauksesta voi bongata ulkorakennuksen aarteita: vanha torimyyjän laatikko palvelee nykyään tarjottimena. On muuten älyttömän kivaa, ettei kukaan talon edellisistä omistajista ole tyhjentänyt kokonaan ulkorakennusta. Sieltä löytyy vaikka mitä hauskaa ja hyödyllistäkin vanhaa esineistöä.  


Yritin lähestyä omenaongelmaa pohtimalla, mikä olisi maailman parasta omenaruokaa. Tulin siihen tulokseen, etten tiedä yhtään omenaruokaa. On vain omenajälkkäreitä, omenahilloa, omenamehua, kuivattuja omenoita ja kaikkea sellaista, jossa omenat ovat sokerin kaverina. Kovin suuren omenamäärän syöttäminen perheelle on vaikeaa. Esimerkiksi tomaatteja saisi upotettua tolkuttoman paljon kastikkeisiin ja patoihin, mutta omena ei taida taipua pastan tai perunan kaveriksi.


Yksinkertaisin vaihtoehto voisi olla omenoiden kärrääminen mehuasemalle, mutta montakohan litraa omenamehua jaksaa juoda... Täydellinen omenastrategia vaatii vielä lisäpohdintaa ja muutaman workshopin keittiössä. 

14 kommenttia:

 1. Pari asiaa tuli mieleeni:
  Ainakin makkarapaistoksissa (esim. uunissa tai pannulla valmistaen) voi käyttää omenaa, esim. yhdessä tomaatin tai sipulin kanssa.
  Strategiaan: omenien lajikkeiden mahdollinen tunnistaminen - jos on talvilaatua, osan voi paketoida, säilyttää viileässä säilytyspaikassa ja ottaa käyttöön vähitellen.

  t. mummu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omena ja makkara, hmm... No mutta pitää kokeilla! Lajikkeista ei tietoa. Aika paljon on vielä nyt ihan raakaa. Voisiko siitä päätellä jotain?

   Poista
 2. Omenakuutioita, vaaleaa kalaa, punasipulia, sitruunapippuria, reilusti currykastiketta päälle ja uuniin. Syödään perunamuusin kanssa. Kuullostaa ehkä oudolta, mutta on todella hyvää :)

  VastaaPoista
 3. Possun kanssa sopii, hillona ta ihan lohkoina uunitettuina. Siis possun paisti uuniin ja omenanlohkoja kylkeen.

  VastaaPoista
 4. Jos teillä vaan on pakastimessa tilaa, niin se omenamehu on ihan ykkönen. Me saatiin just 30 litraa mehua pakkaseen. Ei mitään lisättyjä sokereita ja meillä tykkää koko perhe. Viime vuodelta ei jäänyt yhtään pulloa. (Ps. ihana talo teillä!!)

  VastaaPoista
 5. Hapanta omenaa voi laittaa salaattiin, jossa on vihreän lisäksi esim. fetaa. Feta ja omena kuulostaa oudolta yhdistelmältä, mutta toimii. Samaan salaattiin sopii myös mansikat, mutta epäilen, että pakastemansikat ei oikein toimi.:)
  Aivan ihanaa, jos on tuollainen aarreaitta, kuin teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää meidän omput ovat sellaisia, että ne tummuvat ihan heti. En oikein tiedä, miten ne saisi salaattiin niin, ettei lopputulos näytä viikon vanhalta. ? Aarreaitta on parhautta! Vaikka se on kyllä tosi kenossa.

   Poista
 6. Mulla on yks törkeen hyvä omppu-aurajuustokeiton ohje, tai siis se on hyvä jos tykkää aurajuustosta :-) Emmää kyllä tajua miten siitä voi olla tykkäämättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä tajuun :D Mulla on kiero suhde sinihomejuustoon: tykkään siitä kylmänä tosi paljon, mutta lämpimänä se on ällöä. Laita kuitenkin resepti tulemaan, jos ehdit. Aina on olemassa juustohullu mies :)

   Poista
 7. Omppupompuista saa tehtyä ihanaa kompottia, hilloa, omenapikkelssiä, vaikka mitä! Ja siideriäkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viini ja siideriasiat ovat listalla, mutta luulen, että vielä tänä syksynä ei riitä aika. Talvella voisi vähän perehtyä aiheeseen ja valmistautua seuraavaan satokauteen... Omppusiideriä on kyllä kulunut raksahommien lomassa.

   Poista