tiistai 27. elokuuta 2013

Sateenkaari keventää kirjahyllyn


Voiko niin tehdä, eikös se ole vähän arveluttavaa? Suorastaan mautonta? Omassa tuvassa omalla luvalla - joten tein sen. Alistin sisällön värille, hylkäsin hienon lajityyppiluokituksen ja ryhdyin purkamaan kirjoilla lastattuja banaanilaatikoita. Nyt osa laatikoista on purettu, ja kirjahyllyyn on muotoutumassa sateenkaari. Rytmi ja järjestys ovat vielä hakusessa, mutta värit alkavat hahmottua.

Voin jo nyt todeta, että väri on oikein hyvä järjestelyperuste. Se pakottaa kirjat pois tuttujen opusten vierestä. Tunnelma kevenee, kun raskaat faktarivit hajaantuvat fiktion pariin. Ammattikirjallisuus kohtaa purjehdusmuistelot, sanakirjat dekkarit, matkaoppaat runot. Kun jotain kirjaa etsii (ja sitähän saa varmasti jatkossa tehdä), etusormi liukuu väkisinkin yllätyskirjan yli. Ai niin, tämäkin olisi mielenkiintoinen luettava!

Hylly tuli talon mukana. Se on vanhaa Lundiaa. En valitsisi vastaavaa uutena, mutta tuntuisi hölmöltä hylätä ihan kelpo hylly. Se saa kelvata. No, ainakin kunnes kohtaan uuden pakkomielteitä aiheuttavan hyllykaunottaren tai keksin jonkun toisen tavan säilyttää kirjat. Tosin en usko, että itse hylly edes kiinnittää huomiota, kun voi keskittyä taivastelemaan sateenkaarta.


Ps. Olohuone ei siedä yhtään laajempaa kuvakulmaa. Oikeasti meillä on edelleen melkoinen kaaos. Yritin löytää sateenkaaren päästä visuaalista iloa tähän masentavaan näkyyn.

12 kommenttia:

 1. Heh, viime keväänä kun olin poissa pari päivää töistä, olivat lapset töissä päättäneet ilahduttaa mua siivoamalla luokan. Samalla olivat järjestelleet kirjat värien mukaan, kuten sinä nyt. Minusta se näytti oikein kivalle, joten sitä värijärjestystä on nyt ylläpidetty.:)

  Omat kirjahyllyt kaipaisivat kipeästi karsimista ja sitten siivousta. Pitäisiköhän kutsua oppilaat kylään..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana yllätys! Ehdottomasti kutsut lapset kylään :)

   Poista
 2. Mun mielestä värirytmittely on oikein mukavaa katsottavaa. Meillä on meneillään kirjojen päällystäminen paperilla, jotta kirjat olisivat tosissaan samaa väriä. Urakka on melkoinen, joten teen sitä pienissä erissä. Valmista on varmaan joskus 2014 :D

  VastaaPoista
 3. Aina kun luulee olevansa pöhkö, jostain ilmestyy vielä pöhkömpi ;) Minkä värisiä kirjoistanne tulee?

  VastaaPoista
 4. Ensiluokkainen pöhkö ilmoittautuu läsnäolevaksi ;DD

  Koska kirjat tulevat meillä saliin ja kyseessä on 140-vuotias talo, olen valinnut pari eri paperimateriaalia kirjoille. 1. materiaaleista on ihan perinteistä raakapaperia, eli valkaisematonta paperia, jota saa ostaa likimain kaikista rautakaupoista törkeän halvalla. Muistelen, että viimeksi ostettu rulla maksoi alle kympin ja siinä taitaa olla joku 30m2 paperia. Sitä käytetään usein remonteissa esimerkiksi lattian suojana, jotta maali ei sotke lattiaa. Siksi se onkin todella halpaa, mutta siitä on näpertelyissä kovin moneksi.

  Osa kirjoista päälystetään hieman fiinimmällä paperilla, jota tilasin aikanaan Quoriostasta. Sen näkee tässä kuvassa keskellä:
  http://3.bp.blogspot.com/-qZeB4j-dvh8/UUl4aqCk-VI/AAAAAAAABFw/z9xNSOOSgt0/s1600/toimisto_knuff_laatikot.jpg

  .. josta on tehty aika monia muitakin juttuja (linkki jos haluat kurkata)
  http://jovelassa.blogspot.fi/search/label/tuunattua%20ja%20itse%20tehty%C3%A4

  Ja tuota paperia on meillä 10 metriä myös valkoisena, joten kirjahyllyn kirjat tulevat olemaan valkaisematonta paperia, valkaisematonta paperia tekstipainatuksella sekä valkoista paperia samalla tekstipainatuksella.

  Kirjojen nimet nakutan koneella ja tulostan tarra-arkeille, jotta selästä näkee mikä opus on kyseessä.

  Koska tuo ensin mainittu paperi (valkaisematon rakennuspaperi) on napakkaa, se sopii erityisen hyvin itselleni kovin rakkaille pokkareille kääreeksi. Vaikka ne ovat "vaan" pokkareita, ne ovat kalliita muistoja ja matkanneet mukanani maailmalla muuttokuormasta toiseen tuhansia kilometrejä asustellen lohtunani välill ulkomaillakin. Rispaantuneet reppanatkin siis saavat uudet kääreet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on kyllä ensiluokkaisen pöhkö ja perusteellinen kirjasuunnitelma! En malta odottaa kuvaa lopputuloksesta :)

   Poista
 5. Kivan näköistä on tuo sateenkaari! Yritin samaa systeemiä meillä, mutta mies on ehdottomasti sitä mieltä, että kirjat pitää olla kirjoittajan mukaan aakkosjärjestyksessä. No olkoon hetken niin, seuraavassa kirjahyllyn siirrossa taidan kokeilla tuota tyyliä, sen kummemmin kyselemättä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta eikös aakkosjärjestys ole tosi hankala? Itse en ainakaan muista kirjoittajien nimiä, vaan haen "sitä yhtä kirjaa, missä oli niistä perinnekasveista". Jos miehesi voi elää vaikean aakkossysteemin kanssa, hän selviytyy aivan varmasti myös sateenkaaresta!

   Poista
 6. Mulla kaunokirjallisuuden kirjat on aikajärjestyksessä kirjailijan syntymävuoden mukaan eriteltynä koti- ja ulkomaisiin kirjailijoihin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herramunjee, miten hiottu systeemi! Joulupukki on varmaan ihan erityisen iloinen kantaessaan lahjakirjoja tuollaiseen talouteen.

   Poista
 7. Mulla on sama systeemi kuin äskeisellä kirjoittajalla: koti- ja ulkomaiset kaunot erikseen, ikäjärjestys otettu huomioon! Runot erikseen. Tietokirjat aihepiirin mukaan. Hyvin löytyy kaikki :)
  Mutta tuo sun hyllyjärjestys on kaunis, Suvi! Todella!

  VastaaPoista