sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Avomaankurkku aka herramunjee


Nyt tulee "viikon luontokuva" -sarjan ensimmäinen postaus. Oli meinaan pakko kaivaa kamera esiin, kun hyötykasvihurahtanut äitini toi meille vähän apetta. Tuo iso vihreä on tosiaan avomaankurkku. Lisäksi kuvasta löytyy kaksi sipulia, jotka nekin ovat aika vaikuttavan kokoisia. Isohko kesäkurpitsa näyttää näiden ystävien rinnalla aika mitättömältä. Tulitikkuaskin laitoin kuvaan, koska kaikissa "herramunjee, katso kuinka iso lahna/peruna/tatti/tomaatti" -kuvissa pitää olla mittakaavana tulitikkuaski. Jos mittakaava ei tuosta yläkuvasta aukea, niin tältä avomaankurkku näyttää kasvattajansa käsivarsilla:

 

Lapsena (ja nuorena ja ajokortti-ikäisenä) inhosin vanhempieni vihannestouhuja. Ei kiinnostanut yhtään. Nyt taidan olla siinä iässä, että tajuan ainakin hetkittäin homman jujun. Olkoon tämä varoitus vanhusten suuntaan. Saattaa olla, että vielä jonain päivänä Omppulasta kajahtaa! Tai no en tiedä... Mutta aina on kiva uhota ;) Ja syödä kotiväen luomujättikurkkua.

Ps. Oikeastaan olisi kyllä tosi hauska kasvattaa sellaisia paikallislehtivihanneksia. Porkkanalla on pallit! Onko tämä peruna vai sydän? Oooo, mansikka kuin kukka!

8 kommenttia:

  1. Kiitos viljelijöille ja välittäjille
    hienosta syksyn sato -lähetyksestä. Kanttarellikastike sai entistä paremman maun mehevän sipuliannoksen kera :)

    Tässä A:n pyytämä piirakkaresepti:

    Vanilja - omenapiirakka

    Pohja:
    150 g voita tai margariinia
    1 dl sokeria
    1 muna
    2 dl vehnäjauhoja
    1 dl kaurahiutaleita
    1 tl leivinjayhetta
    Täyte:
    1 pss vaniljakastikejauhetta
    1 prk (2,5 dl) Flora Vanilla vaniljakastiketta
    3-4 omenaa viipaloituna
    Pinnalle kanelia ja sokeria

    Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot ja sekoita hyvin. Levitä taikina voilla voideltuun piirakkavuokaan. Kuori ja viipaloi omenat sekä levitä tasaisesti pohjan päälle. Sekoita vaniljakastikejauhe Flora Vanillaan (ei tarvitse vatkata) ja levitä tasaisesti omenien alle pohjan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja reilusti kanelia. Paista 200 asteessa n. 30 min.

    Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinkin leipoa heti tänään vapaapäivän kunniaksi :)

      Poista
  2. Porkkanalla on pallit? :DDD Mä tukehdun! No mikä sitten tuo äitisi sylissä oleva on, en voi tässä valossa olla kysymättä ;D

    Herramunjee, todellakin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on avomaankurkku - jos ymmärrät mitä tarkoitan ;D

      Poista
  3. No on kurkulla kokoa!

    P.S. Ystäväsi (ja työkaverini) Katjan vinkistä tänne tulin kurkkaamaan. Kiva blogi sulla! :)

    VastaaPoista
  4. Moi Krisse, kiva kun tulit :) Terkkuja Katjalle!

    VastaaPoista
  5. Onpa aikamoinen avomaan kurkku. Kyllä Sinun kotiväkesi vihannes hyötykasvi harrastus on sitä parhainta :-)
    T. Marjatta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se hyvä harrastus ainakin meidän näkökulmastamme, kun luomuvihannesta pukkaa pöytään ihan yllättäen ja pyytämättä :)

      Poista