keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Ruukkupuutarhuri pihalla pihalla


Meillä oli edellisessä kodissa, joka oli täysin käytännöllinen uudehko rivitaloasunto, pikkuruinen laatoitettu piha. Ei tarvinnut/saanut paljoa pohtia istutusasioita. Sesongin kukat ruukkuun. Nyt meillä on iso ja rehottava piha. Omppulan ensimmäisenä kesänä emme ole oikeastaan miettineet piha-asioita. Se on kiva jo nyt, joten puutarhasuunnittelu on jätetty tuleviin vuosiin.

Tässä vaiheessa syksyä taloa ympäröivät kukkapenkit alkavat olla ankea näky. Pihan puolella penkissä oli pelkkiä kuihtuneita kukkia, eikä yhtään vihreää kasvia viinimarjapensasta lukuun ottamatta. Juu, meillä on tosiaan paitsi kukkapenkki myös viinimarjapensas kiinni kivijalassa. Näitä vanhan talon visuaalisia iloja, jotka riitelevät nykyjärjen kanssa.


Napsin tomerasti vanhat rontit pois, mutta mitä tilalle? Ei mitään tietoa. Mitä putsattuun perennapenkkiin voi laittaa syksyllä? Sanokaahan, jos tiedätte. Vai pitäisikö koko penkki suunnitella niin, että siinä olisi myös syksyllä kukkivia kasveja?

Vanhan ruukkupuutarhurin opeilla nappasin rautakaupasta vesieristeostosten lomassa krysanteemiruukkuja ja koristekaaleja. Jätin kuitenkin ruukkuvaiheen suorittamatta ja tälläsin kasvit suoraan maahan. Tikkaisiin ja viinimarjapensaaseen voisi vielä virittää jouluvalot kausivalot.Aamut ovat jo kylmiä, ja kellarisaunaan pesulle kulkeminen aiheuttaa vilunväreitä. Nyt voi sentään matkalla todeta, että syksyssäkin on oma keltapunaliila viehätyksensä.

2 kommenttia:

  1. Olen itse niin surkea sesonkikukkien ja semmoisten kanssa. Kukat ja minä ei jostain syystä oikeen ystävystytä, vaikka mitä parhain aikein aina jotain yrittäisin.

    Noh, itse olen ratkaissut homman siten, että en meinaa laittaa perennoja lainkaan, vaan teemme jonkinlaisia mukulakivialueita talon kivijalan eteen ja perinteisiin perennapaikkoihin. Upotan sitten ehkä niihin joitain ruukkuja, joihin voin laittaa sesongin mukaan jotain, jonka voi viskata muoviruukkuineen päivineen pois, kun sesonki on ohi tai olen saanut ne hengiltä. Siis jotain tällaista (vasemmalla), mutta kuorikkeen ja reunakasvien sijaan pelkkää mukulakiveä. http://2.bp.blogspot.com/-3seInD9JOv8/UYN2StwcY0I/AAAAAAAABkI/E-_dMsBB3I8/s1600/etupiha_1.jpg

    VastaaPoista
  2. Kaunis kiveys, jossa on ehkä vähän sammalta väleissä ja jokunen ruukkukasvi, voisi olla oikein kaunis ratkaisu. Itse olen päättänyt yrittää kukkahommaa ihan tosissani. Talvella opiskelen lajikkeita ja teen suunnitelmia :) Katsotaan, kuinka tässä käy.

    Toivon ja luulen, että maassa kasvavat kasvit on oikeastaan helpompi saada pysymään hengissä kuin ruukkukasvit, joita pitää muistaa kastella :D Ruukuissa on tietysti se suuuuuri etu, ettei tarvitse välittää rikkaruohoista.

    VastaaPoista