keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Tämä sukupolvi haluaa nähdä puutarhaan (eli laajennushaaveita)

 Pieni pystyikkuna on eteisessä. Umpinainen osa seinää on olohuoneen länsipääty.

Kun kävimme viime keväänä ihan ensimmäisen kerran katsomassa Omppulaa, ajattelimme heti laajennusosaa. Niin olivat tehneet myös talon edelliset omistajat, mutta ajatus ei ollut koskaan muuttunut todeksi. Talon ulkoseinät ja ikkuna-aukot ovat alkuperäisillä paikoillaan, mikä toi epäröintiä laajennuspohdintaan. Onko meidän asiamme mennä muuttamaan julkisivua pysyvästi? Toisaalta vanhoissa taloissa on tosi usein siipiä, kuisteja ja laajennuksia, jotka ovat eri vuosikymmeniltä tai jopa eri vuosisadoilta päärakennuksen kanssa. Tyylikkäästi tehtynä laajennusosakin voi olla ihan ok, eikö?


Laajennushaave näkyy katkoviivalla talon länsiseinustalla. (Punaiset täplät ovat omenoita.)

Sähelsin kosketushiirellä parissa minuutissa kuvan tontista. Talo on tontin itälaidalla kadun vieressä. Sijainti on loistava: talon taakse jää iso suojaisa piha. Aikaisia aamutunteja lukuun ottamatta pihalle paistaa aurinko koko päivän. Ongelmana on se, ettei sisältä näe puutarhaan. Ainoastaan eteisessä on pieni ikkuna. On vähän vaikea keksiä, miksi talon pihanpuoleinen sivu on melkein kokonaan ummessa. Ehkä talon rakennuttanut omenakauppias ei jaksanut katsella omenatarhaan työmaalleen? Vai olivatko ikkunat niin arvokkaita, että niitä laitettiin vain paraatipuolelle kadulle päin?

Haluaisimme taloon lasikuistimaisen laajennusosan, joka avaisi näkymät sisältä puutarhaan. Haaveilen siitä, että laajennusosan toiseen päähän tulisi eteinen ja toiseen päähän uusi keittiö, josta olisi suora käynti ulos. Sellaiset vanhat lasiset pariovet, tiedättehän :)  Ajatuksena on, että uuden "ulokkeen" seinät olisivat miltei kokonaan ikkunoiden peitossa. Jos jostain löytyisi vaikka puretun kuistin ikkunat...

Nykyinen koppikuisti, joka sekin on jälkikäteen tehty, tulee noin 190 senttiä talosta ulos. 
Paljonkohan senttejä voisi laittaa lisää keikauttamatta taloa nokalleen? 

 Etelästä katsottuna laajennus tulisi talon vasemmalle puolelle.

Talomme on aika kapea, joten laajennuksen toteuttaminen saattaa olla hankalaa. Jos ulokkeesta tulee liian pitkä, keikahtavat talon mittasuhteet vinksalleen. Ja jos laajennuksesta tulee liian pieni, sen hyödyntäminen on vaikeaa. Toiveenamme olisi saada myös yksi lisähuone, joka tulisi nykyisen keittiön paikalle.

Joku siellä miettii, että eikös puutarhaan näkisi puhkaisemalla ikkuna-aukon olohuoneeseen. Juu, niinhän se on, mutta kun ne lasiset pariovet suoraan keittiöstä pihalle. Keittiöstä vaan kuuluu nähdä pihalle.

Nyt pitäisi siis löytää hyvä suunnittelija laajennukselle. Mieluusti kuulen myös kaikenlaisia kommentteja suunnitelmasta ja kokemuksia laajennuksista :)

10 kommenttia:

 1. moi !
  kuulostaa hienolta ja tuon kun teette, että sitä ikinä kadu. Keittiöstä pitää nähdä pihalle ja paljon ikkunaa tekee ihmiselle tosi hyvä. Se tuo mieleen rauhan, kun kiireisen päivän jälkeen rantautuu kotiin ja vaikka siellä olisi paljonkin töitä, niin se hetki, kun istut lasiverannalla ja katselet ulos on aivan ihana. Minä laittaisin ehkä, niin että laittaisin keittiön vähän sellaisen avomalliseksi verannalle päin ja laittaisin verannalta ne lasipariovet ulos :-) . Laittaisin hellan ja työtason, niin että siitä näkee vaivattomasti ulos puuhatessaan. Uskon kuitenkin, että teidän jutusta tulee hieno teette sen niin tai näin :-) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pitäisi laittaa koko keittiö uuteen osaan, jos meinaamme saada nykyisen tielle päin olevan keittiön makuuhuoneeksi. Olohuoneeseen taas en halua keittiötä, mutta ehkä pöytä voisi olla vanhan osan puolella olkkarissa, jos edes "keittiötoiminnot" saisi laajennukseen. Olisi kyllä niin kiva, kun näkisi pihalle. Ja kun piha on ilta-aurinkoon, niin olisi ihanaa saada illan lämmintä valoa lisää sisällekin.

   Poista
 2. Hienot on suunnitelmat. Lisäapua voi aina etsiä myös Ruotsin Miljonääriäidit -sarjasta, jossa Maria-rouva laajentaa myös omaa huvilaansa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasta yrityksestä huolimatta meillä ei ole vieläkään telkku toiminnassa. Kun muuttaa kaapeliverkosta antenniin, pitäisi hommata jotain härpäkkeitä... Voi kyllä olla, ettei Marian suunnitelmia voisi edes kopioida ;)

   Poista
 3. Hei! Suosittelen pariovia puutarhaan. Me tilattiiin mittatilaustyönä Virosta. Jos tarvit yhteystiedot, ilmoita. Ihan uskomattoman iso vaikutus. Suurentaa tilaa ja tuo luonnon sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla vielä hirrrrrrrveän pitkä aika, ennen kuin pääsemme mitään tilailemaan. Ykköshaaveena olisi löytää puretun kuistin ovet ja ikkunat, joita voisi hyödyntää. Mutta kiitos kovasti vinkistä, pidän mielessä :)

   Poista
 4. Lasiset pariovet kuullostaa ihanalta! Laajennuksen päälle voisi vaikka vielä puhkaista nykyiseen kattoon parvekkeen tai kattoterassin, jonka päälle mansardikattoon sopiva kate :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yläkerrassa kiinteät kaapistot juuri siinä kohtaa, johon reikä pitäisi tehdä. Emmekä voi menettää yhtään kaappia. Se olisi meinaan suuren luokan onnettomuus talossa, jossa on muutenkin kaappeja aivan liian vähän :D Onko olemassa taloa, jossa olisi tarpeeksi?

   Poista
 5. Onpa outoa tosiaan, ettei talosta näe omaan pihaansa kunnolla, laajentakaa ihmeessä vaan. Ja ymmärrän täysin tuon pariovet keittiöstä -haaveen. Sehän se ideaali olisi, meillä vaan on keittiö talon toisella puolella kuin piha, joten täällä homma ei olisi toiminut. Haaveilen silti vielä pariovista johonkin kohtaa taloa! Uloskäyntihuoneet kun on vielä remontoimatta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on keittiö toisella puolella taloa, mutta toisinaan haaveet siirtävät myös keittiöitä :D Ainakin toivottavasti! Kyllä tekin ne ovat johonkin saatte sovitettua :)

   Poista