sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Ylös, ulos ja lehdelle


Lehdessä oli kuulemma juttu siitä, kuinka pitäisi haravoida. En ehtinyt lukea, kun lehtiä oli niin monta. Postikasa ja piha täynnä lukemattomia lehtiä. (Joko alkaa ärsyttää? En voi tälle ikuiselle sanojen vääntelylle ja kääntelylle mitään.)

Mies kertoi, että oli nähnyt töihin fillaroidessaan jonkun heiluttavan lehtipuhallinta, joka piti vain vaimeaa ääntä. Sähkökäyttöinen kuulemma. Yritin kuulostella, onko tarinassa hankintasävy. Oma kantani on meinaan jääräpäisen ehdoton: tällä tontilla lehtiä ei puhalleta. Ne haravoidaan niin, että olkapäät kipeytyvät. Ihan kamalan jumituksen iskiessä voi kiivetä puuhun pitämään taukoa. Tai napsia kännykällä kuvia, kuten minä tein. Kesäilta-filtterillä olkapääkipu vaihtuu ihanan valoisaan haravaidylliin. Niin kätevää :)

Ja onhan se oikeastikin aivan ihanaa, kun on ensimmäistä syksyä omassa pihassa. Päivääkään, lehteäkään enkä päivän lehteäkään vaihtaisi pois. Nyt luen sen jutun, miten olisi pitänyt haravoida.

10 kommenttia:

 1. Sanojen vääntely on just hyvä!:)
  Luulen, että nykyisin kehoitetaan esim. ajamaan lehdet ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi, vain isommat ja kovemmat lehdet (Vogue tai Cosmopolitan;)) täytyy haravoida, kun ne eivät maadu niin helposti. Haravoinnista ei kannata ottaa stressiä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravonti on minusta mukavaa, mutta tekniikkani on sellainen, että aikamoinen jumitus tulee aina palkaksi. Onneksi meillä on paikoin paljon koivua (ilmaisjakelusilppua, mainoksia ;). Niitä on kevyt haravoida :)

   Poista
 2. Lehtipuhaltimiin sama periaate täällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni tuntuu kammoksuvan niitä. En ihmettele :)

   Poista
 3. Minä haravoin lehdet kukkapenkkejä ja pensaitten alustoja lannoittamaan ja osan ruohonleikkurilla nurmikon lannoitteeksi. En oikeen ymmärrä miksi maa pitäis raapia ihan puhtaaksi? Tässä talossa on, ennen meidän tähän muuttoa, kymmenisen vuotta saanut lehdet tippua ja maatua (talo on ollut vain vähäisessä kesäkäytössä) ja maa on tosi hyvää ja multavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tätä meidän tontin lehtimäärää ei oikein voi jättää kokonaan maahan. Kerros on monessa kohdassa niin paksu. Meillä on pari tuhatta neliötä tonttia, ja tontti on aivan täynnä lehtipuita. Omenapuita on parikymmentä, valtavia koivuja viitisen kappaletta, saman verran vaahteroita, hevoskastanja, pari isoa raitaa, kolme terijoensalavaa, pari tammea jne. Vaikka kuinka haravoisin, osa jää varmasti lumen alle. Nyt taitaa olla suunnilleen puolet pihasta "puhtaana", mutta lehtiä on kyllä edelleen myös puissa.

   Poista
 4. Aloitin viikonloppuna Torpan haravointiurakan, ja parin tunnin aikana sainkin peräti sisäänkäynnin ja kuistin edustan raivattua. Samalla totesin, etten enää koskaan, EN KOSKAAN, valita kaupunkikotimme n. 200 neliöisen takapihan haravoinnista...Totesin myös, että punaviini vähentää haravoinnin tuskaa kummasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt mennyt aika paljon Buranaa ja Voltaren Fortea. Sain siis aivan mielettömän kamalan järkyttävän lihasjumin niskaan ja vasempaan lapaan. Itku pitkästä haravointi-ilosta... Punaviiniä voisin kokeilla myös.

   Poista
 5. Kiitos taasen mukavasta haravointijumpasta. Onneksi pääsee Omppulaan haravoimaan, kun oman pihan viisi (naapurista) varissutta lehteä on liian pian siivottu ;-)
  Haravoinnin välissä voi ulkoilla esim. Mikkolanmäelle katsomaan sodanaikaisten ilmatorjuntatykkien spreijattuja bunkkereita! Eikö vain?

  VastaaPoista
 6. Vielä olisi ihan todella paljon tehtävää.... VINKKI VINKKI ;)

  VastaaPoista