maanantai 25. marraskuuta 2013

Aspö, kauneus ja osmoosidiffuusio

Muistan kyllä, että olen luvannut palata eteisen tiilisuunnitelman lopputulokseen, mutta nyt on pikkujoulukausi. Joten kirjoitan siitä. Sitä paitsi tämän aiheen kuvatarjonta päihittää aivan varmasti eteisnäkymät.


Pikkujoulusesongin avasi talviretki saaristoon. Purjepaattimme on puoliksi meidän ja puoliksi kaveripariskunnan, ja vuoden lopuksi käymme aina kimppavenepikkujouluissa. Tänä vuonna suuntana oli Aspö, jonne matkustimme yhteysalus Eivorin kyydissä. (Tiesittehän muuten, että yhteysaluksilla saa matkustaa maksutta. Saaristoon päästäkseen ei tarvitse omaa venettä, eikä edes rahaa matkalippuun!)

Aspö on pikkuruinen ulkosaariston saari, jossa on suunnilleen tusinan verran ympärivuotisia asukkaita. Heidän punaisten talojensa lisäksi saarella loistaa upea 1950-luvulla rakennettu valkoinen kalkkikivitiilinen kirkko.


Tiiliin liittyy tämäkin postaus sen verran, että on pakko käyttää pari riviä kirkon tiililattioiden ihasteluun. Vanhat kirjavat tiilet ja kalanruotoladonta kuuluvat ehdottomasti tiiliasioiden top kolmoseen. Niin kaunista.


Kesäisin Aspö on suosittu satamapaikka, mutta talvella saarella saa kävellä omissa oloissaan. Lyhyt luontopolku johtaa kalliolle, josta näkee horisonttia jokaiseen ilmansuuntaan.

 

Kun pimeys oli jo laskeutunut, me saunoimme ja paljuilimme tähtitaivaan alla. Joskus neljännellä paljutunnilla pohdinta saavutti pikkujoulutason. Mikä on ihmisen suolapitoisuus? Mikä on paljussa lämmitetyn ja tuntikausia höyrystyneen meriveden suolapitoisuus? Onko olemassa sellaista sanaa kuin osmoosidiffuusio?


10 kommenttia:

 1. Tulipa ikävä saaristoon, ja muutenkin odotan aikaa kun voi tehdä taas kaikessa rauhassa retkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme ajatelleet niin, että tämän ikuisuusprojektin kimpussa se aika ei tulisi koskaan odottamalla. Siispä talojutut saavat sen sijaan aina välillä odottaa :)

   Poista
 2. Kalanruotoladontatiililattia <3 Ja Aspö vaikuttaa aikas huikealta piiloparatiisisaarelta, tunnelmallisia kuvia! (onko tänään joku yleinen pitkiensanojenpäivä?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdin nyt kolmatta päivää, mihin meillä tulisi kalanruotoladontatiililattia!

   Poista
 3. Ihana paikka! Harmi, kun Turun saaristoon on meiltä niin kauhean pitkä matka.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tulla matkankin takaa :) Saarihyppely sujuu yhteysalusten avulla loistavasti ilman venettäkin ja majoitustakin on tarjolla moneen makuun/lompakkoon. Ehkä ensi kesänä?!

   Poista
 4. Ihastuttavia kuvia: tuo viimeinenkin kerrassaan loistava.
  Tykkään kovasti tuosta ilontäyttämä viikko -taulusta. Kuvaa minusta suomenruotsalaista positiivista asennetta. Tai en ole ainakaan nähnyt suomeksi vastaavaa. Missä taulu oli?
  Terv. mummu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisen kuvan horisontti on vinossa, tosi häiritsevää. Mutta hyvä, että tunnelma voitti vinouden.

   Usko tai älä: tuo tekstitaulu oli kirkon seinässä! Tuli oikein häkeltynyt olo.

   Poista
 5. Vau, mikä idylli. Tulee mieleen se viime vuotinen voittajakirja.. Mikä se ny olikaan..

  Blogissani tunnustus sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat tarkoittaa Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkinnon voittanutta Jää-teosta. Se sijoittuu Kökariin. Myös siellä on kallioranta ja punaisia taloja :) En ole lukenut kirjaa. Pitäisi.

   Kiitos tunnustuksesta. Tuli hyvä mieli :)

   Poista