lauantai 18. tammikuuta 2014

Jäässä


Talven ensimmäinen tosi kylmä viikko toi mukanaan jään. Kuvissa on talven kaunis puoli, mutta oikeasti olisi pitänyt kuvata putkia. Jep, jäätyneiden putkien kanssa taistelu on alkanut myös Omppulassa. Se autenttinen kokemus vanhoista taloista...


Meillä vaihdettiin kaikki putket kesällä, joten nyt sitten selvisi ensimmäinen ihan itse tehty moka. Ongelma sijaitsee yläkerrassa. Yläkerran kylppärin kylmävesiputket ovat meinaan hyytyneet, vaikka kellarissa lämpö on pysynyt tukevasti plussalla. Todennäköisesti kylppärin seinässä lähellä lapetta on joku huonosti eristetty kohta, josta on päässyt puhaltamaan kylmää ilmaa. Lappeeseen pääsee vain ulkokautta pienestä luukusta, joten asia on jäänyt toistaiseksi tutkimatta.


Lisästressiä putkihommasta aiheutui, kun mies oli alkuviikolla työmatkalla. En usko, että hänkään varsinaisesti tietää putkien sulattamisesta mitään, mutta miehillä tuntuu olevan itsevarmempi asenne tällaisten ongelmien edessä. Meikäblondi ratkaisi asian niin, että laitoin sekä lavuaarin hanan että suihkun hanan kuuman veden valumaan täysillä. Pähkäilin, että niistä hehkuva lämpö sulattaisi lähellä kulkevat kylmävesiputket. Ja just niin se olikin! Ei ollut ehkä ekologisin tai taloudellisin tapa ratkaista ongelma, mutta eipä tarvinnut myöskään lähteä uimahalliin pesulle.


Ensi viikolla pakkasen pitäisi hieman hellittää. Sitä odotellessa valutan kuumaa vettä hanasta ja vedenkeittimestä. Teekippis ja pirteitä pakkaspäiviä!

12 kommenttia:

 1. Lumen puutteen vuoksi uhkaa täälläkin suihkun putken jäätyminen. Kannattaa laittaa hana/hanat tippumaan, niin putkissa on koko ajan pieni virtaus eivätkä jäädy. Veden ei tarvitse lorottaa vaan pelkästään tulla tippa harvakseltaan. Tämä on toiminut meidän talossa jo vuosikymmeniä. Lämmintä mieltä kylmän keskelle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että ainakin ensi yöksi suihku saa jäädä tippumaan. Ihan vähän. Aamutoimet viivästyvät aika paljon, jos pitää ensin sulatella putkia.. Kiitos siis vinkistä :)

   Poista
 2. On se vaan niin totta, että miehet näyttävät tietävän mitä tekevät, vaikka eivät tietäisi yhtään sen enempää. Asennekysymys kai siis, mutta hienosti pärjäsit, kun oli pakko! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja olin muuten myös lämmitysvastuussa. Sekin sujui hyvin. Tosin nyt on paukkupakkasen takia niin hyvä veto kakluunissa, että se syttyy kuin itsestään. Just niin se taitaa mennä, että vastuu tekee taitavaksi. Sitten kun mies on kotona, voi heittäytyä avuttomaksi :D

   Poista
 3. Ihanan näköinen pihapiiri Omppulassa! Hyvinhän selvisit putkien kanssa, kyllä me naiset osataan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, meillä on tosi kiva pihapiiri/omenatarha :) Talo oli alunperinkin vähän pieni siihen verrattuna mitä etsimme, mutta mahtava piha olikin sitten iso plussa. Olisimme tyytyneet tällä alueella 500 neliön tonttiin, joten 2 000 neliötä on suorastaan luksusta. (Tai ainakin toistaiseksi se tuntuu siltä, kun nurmikkoa on ajeltu vasta yksi kesä.)

   Poista
 4. Vaarallisia, nää tämmöiset blogit kuin teikäläisten. Pistää haaveilemaan. Kerro äkkiä jotain lisää! :) Luin yhdeltä istumalta pitkästä aikaa jonkun uuden blogituttavuuden postaukset, täällä kaikki vaan osui. Kiitos. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kivasti sanottu, kiitos. Mielelläni kertoisin vaikka joka päivä jotain lisää, mutta kun tunteja on niin vähän! Kalenteri on täynnä menoja ja töissäkin täytyy käydä, kun tämä remontointi on niin kallista. Ihan mieluinen oravanpyörä kuitenkin, kyllä tästä sopii haaveilla ;)

   Poista
 5. Apua, meillä on Torppa seissyt vuoden vaihteesta asti ylläpitolämmöllä, ainoastaan vesipumpun viereen jätettiin yksi pieni öljylämmitin. Saas nähdä mitä vastassa odottaa torstaina, pääseekö sitä ihan lumihankeen asti pesemään käsiään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valistunut veikkaukseni on, että kohtaatte huomenna jäätyneet putket... Toivottavasti olen väärässä :)

   Poista
 6. Jep. Ei vettä ja ilmalämpöpumppukin sanoi näköjään irti sopimuksensa yli -20 C mentäessä. Sisälämpötila eilen Torpalle saapuessa + 5 C :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruhtinaalliset viisi astetta...viluttaa ajatuskin. No, aattelet niin, että kaikki plussalla on pelkkää plussaa!

   Poista