torstai 2. tammikuuta 2014

Viime vuoden rempat ja tämän vuoden haaveet


 Haave nro 1: Tulisipa jo valo ja kesä!

Myönnytyksenä Julius Caesarille ja hänen tähtitieteilijöilleen naputtelin vuoden aluksi yhteenvetoa viime vuodesta. Minusta vuosi vaihtuu syksyllä, kun liian isot reput ja ruskettuneet posket lähtevät kouluun, harrastukset jatkuvat kesätauon jälkeen, ja työpaikoilla alkaa kesätyöntekijöiden mentyä uusi erilainen syksy. Liikkeellä on hyväntuulisia ihmisiä, ilmassa syyskirpeyttä ja uuden ajan tunnelmaa.

Nyt ulkona on harmaa keli, ja pitkän joululoman jatkuessa edelleen on hankalaa tiedostaa viikonpäiviä tai vuoden vaihtumista. Kalenteriuudistusta odotellessa pitänee kuitenkin kulkea virran mukana. Joten, tässä Omppulan rempat vuonna 2013. Saimme avaimet kesäkuun puolivälissä ja siitä se sitten lähti.

KELLARI
- Tyhjensimme koko kellarin ja totesimme, että seinät ovat paitsi punaiset myös nykytietämyksen valossa väärin eristetyt.
- Purimme kellarin seinistä bituliittilevyt sekä levyjen ja perusmuurin välissä olleet kosteutta keränneet lasivillaeristeet.
- Kellarin seinien paljastuttua kuivattelimme kellaria (kiitos lämmin ja kuiva kesä!) ja maalasimme seinät.

Tämäkin työ olisi jäänyt yötyöksi ilman apujoukkoja.

- Pesimme ja maalasimme kellarisaunan vanhat helmiponttipaneliseinät. Laitoimme uuden kiukaan. (Mies on käynyt kerran saunassa - yksin muovipenkillä istuen. Sauna kaipaa lisää viihtyisyyttä.)
- Vaihdoimme kaikki käyttövesi- ja viemäriputket kellarissa ja koko talossa. Putkissa oli asbestieristettä, minkä vuoksi purkutyöt alkoivat asbestifirman toimesta.


- Kannoimme kellarin muuton yhteydessä tupaten täyteen kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa.

ALAKERTA
- Korjasimme keittiön ja olohuoneen välisen osittain lahonneen seinän.
- Poistimme olohuoneen lattian muovimatot ja levytykset. Maalasimme olohuoneen lattiat ja seinät. Vaihdoimme ikkunoiden reunalistat.


- Poistimme olohuoneen kakluunin sähkövastuksen. Kutsuimme nuohoojan kylään ja tarkistutimme kaikki hormit.
- Keittiössä emme aikoneet tehdä mitään, mutta hirsiseinän korjaukset myötä oli pakko tehdä pientä pintaremonttia. Vaihdoimme työtasoja ja maalailimme. (Keittiö on vieläkin hiukan kesken.)
- Purimme vessan kokonaan ja rakensimme uuden. Tässä ennen ja jälkeen:YLÄKERTA
- Purimme molemmista makuuhuoneista lattioiden muovimatot ja levytykset ja maalasimme vanhat lautalattiat.


- Maalasimme/tapetoimme makuuhuoneiden seinät.
- Purimme kylpyhuoneen ja vessan ja rakensimme uudet. Molemmat ovat viimeisiä listoja ja pyyhekoukkuja vaille valmiit. Listojen osalta törmäsimme tällä viikolla ongelmaan: turkulainen Puutavaraliike Nakolinna oli laittanut lapun luukulle. Heillä oli todella kattava valikoima erikoisempaakin puutavaraa ja hyvä palvelu. En tiedä, onko Turussa missään muualla vastaavaa tavaraa hyllyssä ja ostettavissa myös pienissä pätkissä. 
- Vaihdoimme kylpyhuoneremontin yhteydessä auki revityn lappeen lasivillaeristeet ekovillaan.

JULKISIVU
- Tarkistutimme vanhan peltikaton ja korjautimme löytyneen pikkuvian tuuletusputken läpiviennin juuresta.

ULKOHUONERAKENNUS
- Kannoimme vanhasta kanalasta, joka oli sittemmin toimittanut puuliiterin virkaa, peräkärryllisen puupurua ja muuta sälää ulos. Pohdimme huonokuntoisen rakennuksen kohtaloa ja tulimme siihen tulokseen, että korjauksen sijaan teemme kokonaan uuden ulkorakennuksen.

PIHA
- Raivasimme portinpielen puskia ja juurakoita, korvasimme savea soralla ja teimme parkkipaikan.
- Viritimme ensiapusalaojan parkkipaikan ja talon väliin, jossa kallistus oli enemmän kohti taloa kuin poispäin talosta.

Ja taas pihalla on talkooväkeä. Remppalistauksen me-muoto pitää ymmärtää erittäin laveasti :)

- Karsimme vähän puita ja pensaita. Yritimme leikata myös keväällä leikkaamatta jääneitä omenapuita, mutta olisiko puolet tullut valmiiksi...


- Haravoimme tooooosi paljon. Hieman häiritsee ajatella, että tämä on edessä ihan joka vuosi.


VUODEN 2014 HAAVEITA
- Teemme remontoitujen huoneiden viimeistelyhommat loppuun.
- Päätämme puutarhan puolelle tulevan laajennusosan tekemisestä, aikataulusta ja budjetista. Käytännössä pääsemme rakentamaan aikaisintaan kesällä 2015, mutta suunnitelmat olisi hyvä saada mahdollisimman pian valmiiksi.
- Saavutamme yhteisymmärryksen kellarin syventämisen tarpeesta ja laajuudesta. Mies haluaisi syventää koko kellarin, mutta minua mietityttää... Aloitamme kellarin remonttia.
- Suunnittelemme ulkorakennuksen purkamisen ja uuden rakentamisen aikataulun ja budjetin. Kellarista riippuen aloitamme urakkaa.
- Karsimme kellarin ja ulkorakennuksen tavaroista turhat pois. 

- Karsimme reippaasti pihan puustoa ja leikkaamme kaikki omenapuut kunnolla.

Ja ettei elämä olisi yhtä remonttia, toivottavasti heittelemme vesi-ilmapalloja myös tänä vuonna.

12 kommenttia:

 1. Lentokentällä kivaa luettavaa odotellesamme portille pääsyä.
  Toivottavasti saamme tuotua auringon tullessamme :)
  R & H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taidatte jo olla lämpimässä. Leppoisaa lomaa sinne :)

   Poista
 2. Aikamoinen suoritus tähän saakka , hyvä :-D . Olen samaa mieltä kalenterista. Minulle tämätammikuu ei ole oikea vuodenvaihde vaan se on syyskuu :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt huomaan, että listasta puuttuu ainakin sähkötyöt kokonaan. Niitäkin teetettiin aika paljon!

   Poista
 3. Sain itse Nakolinnasta yhden puuttuvan listanpätkän viimeisellä aukioloviikolla joulukuun alussa. Nakolinnan listamallit jatkuvat ilmeisesti jollakin toisella firmalla, mutta tarkempaa tietoa minullakaan ei valitettavasti ole. Sitä voisi kuitenkin yrittää selvitellä, mistä niitä jatkossa saa. Hienoja listoja vanhaan taloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me huomasimme asian vasta tällä viikolla, kun mies kurvasi autolla tyhjään pihaan. On kyllä niin harmi, mutta toivottavasti samaa tavaraa saa jatkossa jostain muualta. Mies oli käynyt siinä lähellä Sarokkaassa kyselemässä, mutta ainakaan heillä ei ollut aikeena laajentaa valikoimaa.

   Poista
 4. Hurjasti ootte saanut jo aikaiseksi. Paljon energiaa tuleviin remppoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Olemme tosi tyytyväisiä ekaan vuoteen - tai siis puoleen vuoteen. Vastaan tuli monta yllätystä, kuten lahovaurio ja asbesti, mutta hommia tuli kuitenkin valmiiksi enemmän kuin alunperin suunnittelimme.

   Poista
 5. Juuri samalla tavalla ajattelen tuosta vuoden vaihtumisesta, mutta olit niin hauskasti pukenut sen sanoiksi!
  Aikalailla on vuodessa tehty hommia, ja eiväthän hommat lopu omakotitalossa milloinkaan, mutta remppa toki kestää aikansa. Voimia vain jatkoon, ja todella hienoa, että teillä on talkooväkeä ollut mukana! Miten musta tuntuu, että sitä on nykyaikana vaikea saada, kun kaikilla on koko ajan jotain omaa tekeillä...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla taitaa työkin tehdä tunteen, että vuosi tosiaan vaihtuu syksyllä.

   Olen huomannut, että talkoisiin liittyy myös "pitäkää tunkkinne" -ajattelutapaa. "Ei kannata järjestää talkoita, kun ei kukaan kuitenkaan tule." No ei varasti tule, jos ei pyydä. Siispä kannattaa pyytää :)

   Poista
 6. Te olette saaneet valtavasti vuodessa aikaan! Erityisesti uusi vessa on ihastuttava! Vanhojen lattioiden ilmestyminen mattojen alta sai sydämeni sykähtämään, toivottavasti meilläkin pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olimme niin onneissamme lattioista :) Vaikka niissä oli kamalaa punatähmämaalia, olivat lattiat ikäisekseen hyväkuntoiset. Toivottavasti teilläkin!

   Poista