torstai 20. helmikuuta 2014

Källskär (eli ajatuksia perhosista ja kesästä)Keväisen kelin kunniaksi päädyin Haaveilemaan Kesästä. Linnut laulavat aamuisin niin äänekkäästi, ettei kesä voi olla kaukana. Nurmikkokin näkyy jo. Aika erikoinen helmikuu.

Viime kesänä kun ajelin nurmikkoa, huomasin valkoisten perhosten yhdyskunnan. Mitä mahtoivat olla, kaaliperhosia? Jätin perhosille nurmikentälle oman koskemattoman osan. Samalla sain idean, että perhosia voisi olla enemmänkin. Ja perhosista tuli myös mieleen Kökarin Källskär, josta tämän postauksen kuvat ovat. Se on erikoinen saari erikoisella tarinalla. Lyhyesti kerrottuna:

Ruotsalainen vapaaherra Göran "Kreivi" Åkerhielm rakennutti saarelle 1960-luvulla Reima Pietilän suunnitteleman hirsihuvilan. Kreivi värväsi rakennustöihin nuorukaisia, joiden piti tehdä työnsä vähissä vaatteissa. (Saarelle oli helppo saada nuoria tyttöjä kotitalousavuksi, kun tyttöjen vanhempien ei tarvinnut stressata isännän aikeista.) Saaren vakiovieraisiin kuului muun muassa Tove Jansson.

Paljonko on totta ja paljonko tarua, en tiedä. Sen tiedän, että saari on upea paikka.  


Mitä nämä kukat ovat? En tiedä, mutta juuri niiden takia palasin mielessäni saarelle. Näissä kukissa oli tosi paljon perhosia. Haluaisin puutarhaan kasveja ja kukkia, joista perhoset pitävät. 

 

Perhospuutarha, saaristo, kesäloma... Ajatus laukkaa jo pari kuukautta edellä. Onneksi helmikuu on lyhyt, eikä talvi enää maaliskuussa iske, eihän?

10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Varsinkin harmaat kalliot vetoavat jostain syystä minuun, vaikka auringon ja värien kaipuu on ihan megalomaanista luokkaa.;) Juuri eilen totesin, että taidan tänä keväänä päästä helpolla "kesäntekopuuhissa", jota eräänlaiseksi hulluudeksikin voisi kutsua. Sehän tarkoittaa lumen levittelyä aurinkoisina päivinä uudelleen ja uudelleen, jotta kesä tulisi nopeammin. Voi olla, ettei täällä Lahden seudullakaan ole lunta enää ensi viikolla, jota mun tarttisi levitellä.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä yritti tänään sataa lunta, mutta nurmikko paistaa edelleen läpi. Ei tarvitse tosiaan levittelypuuhiin ryhtyä. Meillä on muuten seurattu myös Lahden lumitilannetta tarkasti, kun lähipiirissä on hiihtohulluja :D

   Poista
 2. Olisivatkohan jonkun sortin oreganoja? Terveisiä lumen keskeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä ovat :) Mulla taitaa olla vielä edessä melko piiiiiiiiiiiitkä matka näissä puutarha-asioissa. Mut ei hätää, omenapuun tunnistan jo. Ja niitähän pitäisi ryhtyä leikkaamaan nyt.

   Poista
 3. Hieno paikka ja tarina. Kukka on mäkimeirami eli täkäläinen oregano (kreikanoregano on sen herkkähipiäisempi ja aromikkaampi serkku). On hyvä perhoskasvi ja sitkeä Suomen oloissa. Leviää helposti siemenistä sinnekin, minne ei ollut tarkoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä perhoskasvi kuulostaa hyvältä. Sitä siis ensi kesäksi meille :) Kiitos avusta!

   Poista
 4. Minulla kasvaa lapsuudenkodin puutarhassa runsaasti tuota mäkimeiramia. Se on vahva kasvi ja antaa hyvää makua moniin ruokiin! Pistokkaan saat mieluusti, jos haluat :) Sain alun naapurista n. 15 vuotta sitten ja heillä se oli ollut jo vanhan rouvan aikoihin, ties kuinka pitkään. Vahva se on, mutte mitenkään holtittomasti ole leviämään lähtenyt, eli kyllä sitä ryytimaan reunaan rohkenee laittaa :)

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Juhannuskukkulalle! Kun kesä lähestyy, kipaisen mielelläni hakemassa pistokkaan. Kiva idea, kiitokset jo etukäteen :)

  VastaaPoista
 6. On helppo kuvitella mistä Tove sai monet inspiksensä tarinoihinsa, kun katselee tuota paikkaa. Me jopa harkittiin jossain vaiheessa yhtenä vaihtoehtona saareen muuttamista. Voisin hyvin kuvitella eläväni tuollaisella karunkomealla paikalla.

  Ihanaa saada katsella näitä kuvia. Kesä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin leikimme aina kesäisin ajatuksella, että asuisimme jossain ulkoluodolla. "Mitä töitä voisi tehdä etänä? Voisiko kouluttautua koodariksi? Puhelinmyyjä?" No, oikeasti en viihtyisi kaukana kaikesta. Pidän siitä, että kauppaan, kirjastoon ja elokuvateatteriin pääsee kävellen tai fillarilla. Onneksi saaristo on kuitenkin ihan nurkan takana :)

   Poista