perjantai 28. helmikuuta 2014

Paljas vai peitetty hirsi?


Meillä lasketellaan viikonloppuun sohvalla maaten, telkkua tuijotellen, niiskutellen ja kitaraa näpräillen. Itse huseeraan sairaanhoitajana, lapsi sairastaa. Onneksi kuume on jo menettänyt pahimman teränsä. Sunnuntaina aiomme leikata omenapuita, joten toivottavasti tauti ei lähde kierrokselle...

Sohvalla tuli tuijoteltua oikein kunnolla tuota lahovauriosta kärsinyttä väliseinää. Se on edelleen samassa kuosissa kuin korjauksen jälkeen. (Lahohistoriaa löytyy täältä.)

Osa följarien pulteista on saanut valokuvan peitokseen. Kyseessä taisi olla enemmän laiskuus (valmiit ripustuspaikat!) kuin peittely-yritys. Noin karski seinä kestää kyllä parit pultitkin.Väliseinää tuijotellessa olen miettinyt:  

En erityisemmin pidä paljaista hirsiseinistä. (Enkä erityisemmin pidä siitä tunteesta, joka on sekoitus huolta sairaasta lapsesta ja syyllisyyttä töistä poissaolosta.)

Meillä kyläilevät vieraat ihailevat usein hirsiä, ja minäkin menen kuoroon mukaan, mutta mutta... en ole rakastunut.

Nyt kun seinä oli pakko repiä auki, eikä sitä kukaan levyttänyt heti piiloon, silmä on jo tottunut näkyyn. Siltikin tuijottelisin paljon mieluummin kaunista tapettia.

Mitä mieltä olette, paljaat hirret vai tapettia? Vai molempi parempi?

12 kommenttia:

 1. Tuopa onkin vasta ongelma! Meillä on sama päätös edessä, mutta luulen, että me kallistutaan hirsien kuultomaalaukseen. En vaan nimittäin myöskään pidä paljaan hirren väristä ihan täysillä. Täytyy tehdä vain kokeiluja ensin, että saako sen kuullotuksen onnistumaan siten, että hirren sävy hieman pilkottaa maalin alta. Tiedän ja uskon, että moni tulee sanomaan, että "älkää maalatko!" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen pohtinut, että jos hirsi jäisi paljaaksi, se pitäisi maalata jollain. Nyt pellavaa, sammalta ja mitä kaikkea väleihin onkaan tungettu rapisee pikkuhiljaa alas. Ei ihan paras tilanne pianon kannalta. Jos te päädytte maalauspuuhiin, minä en ainakaan ole voivottelemassa :)

   Jos ja kun teemme laajennusosan, pitää olohuoneen muutkin seinät avata. Ei ehkä kannata ennen sitä tehdä tuolle pätkällekään mitään suurta.

   Poista
 2. Minä en osaisi itselleni paljasta hirsiseinää ajatella, mutta luulen ihailevani stiätoisen kodissa. Pilvin ajatus on hyvä. Katsele vielä aikasi,niin tiedät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on enemmän kuin todennäköistä, että katselemme seinää tuollaisena vielä pitkän tovin :D

   Poista
 3. Sinulla oli mielestäni tämä asia jo ihan selvillä. Koska itse tykkäät enemmän tapetista, tietysti tapettia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl, sitten joskus tapettia! Tuo kysymys olikin ehkä enempi gallup-henkinen, kun arvelen monen hirsitalon emännän ja isännän keikkuvan linjoilla :)

   Poista
 4. Meillä jätettiin hirttä saliin näkyville (ja pienempiä pätkiä siellä täällä), mutta pinta on helposti pinkopahvitettavissa, mikäli iskee kyllästyminen. Olen muuten huomannut, että moni joka itse ei asu/kunnosta vanhaa taloa, pitää käsittämättömänä ajatuksena "piilottaa" hirsiseinät tapetin alle. Museoviraston viesti - oman tulkintani mukaan - on puolestaan tapetoimisen kannalta. Molempi parempi, mikä nyt sitten omaa silmää sattuu miellyttämään.

  Kaunis tuo teidän seinä tuollaisenakin on, mutta ei se tapettikaan huono olisi! Katsele sitä vielä hetki, niin varmistut asiasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihailin paljaita hirsiseiniä paljon enemmän silloin, kun asuimme uudenkarheassa rivarissa. Ehkä se olikin vain vanhan kaihoa? Nyt kun meillä on tämä rakas tölli, tarjolla on niin paljon enemmän huumaantumisen aiheita kuin paljaat hirret.

   Poista
 5. Perinteisesti hirren päällä on ollut pinkopahvi ja tapetti. Minun mieheni jaksaa hymistellä aina harmissaan, kun näkee jossain vanhassa talossa paljaan hirsiseinän. Sen on nyt aika trendikästä. Itse asiassa minäkin taidan olla sen tapetin kannalla, vaikka en nyt niin olekaan tarkka perinteiden noudattamisesta.
  ps. Paljas hirsiseinä kyllä on melkoinen pölynkerääjä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pölyä se kyllä varastoi ja luovuttaa aika kiitettävästi. Senkin takia seinä olisi varmaan hyvä käsitellä jollain, jos se jäisi paljaaksi.

   Luulisin, että ennen tapettia laitettiin, jos oli rahaa ostaa tapettia. Nykyään hyvinvointia on sen verran runsaasti, ettei kysymys pelkisty tulotasoon.

   Poista
 6. Tunnustan, että minä, uuden rivarikodin asuja, olen ihastuksissani hirsiseinästä, ainakin jos sitä on vain osa näkyvissä. Mutta toisaalta se varmasti hallitsee aika paljon muuta sisustusta ja on siivouksen kannaltakin hankala. Ehkä sittenkin tapetti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ihan tasan tarkkaan mistä ihastuksesta puhut :)
   Nimimerkillä "viime vuonna tähän aikaan paljaista hirsiseinistä unelmoinut"

   Poista