tiistai 11. maaliskuuta 2014

Sijainti, sijainti, sijainti

Kiitos kukista ihana K!


Arjen luksusta on se, kun saa istahtaa ilman kiirettä ystävän seuraan juomaan kahvia. Kattaukseen tulee pieni juhlavuuden ja haikeuden sivumaku, kun ystävä on junamatkan takaa. Vain käymässä.

Omassa tuttavapiirissäni on paljon heitä, jotka juna vei Helsinkiin. Lähestulkoon aina syy on työ. Pääkaupungista löytyvät kiinnostavimmat duunit. (Tai edes joku duuni.)

Helsinkiin asettuneiden kanssa kahvipöydän vakioaihe on asuntomarkkinat. Ne Helsingin hinnat. Moni joutuu ottamaan ison lainan ostaakseen jo lähtökohtaisesti hieman ahtaan asunnon.

Helsingin Sanomissa oli juttu perheistä, jotka rakentavat yhdessä viittä omakotitaloa Helsingin Kalasatamaan. Havainnekuvassa talot olivat kyllä kiinni toisissaan, joten käytännössä voinee puhua viiden asunnon rivitalosta. Jokaisen asunnon tontti oli kooltaan 130 neliötä, ja tontti maksoi 250 000 euroa per asunto. Siis pelkkä tontti. Kaipa sen hinnan määritteli Kalasataman sijainti, sijainti, sijainti.

Helsingit hinnat -keskusteluiden jälkeen koen aina helpotuksen tunnetta. Onneksi olen sen verran kunnianhimoton tyyppi (tai niin suuresti kotiseuturakas), etten ole ajautunut 130 neliön maapalalle Kalasatamaan. Onneksi sain tänäänkin töistä tullessa kävellä puutarhaan katsomaan, montako senttiä tulppaanit ja perennat, joiden nimeä en muista, olivat päivän aikana kasvaneet.

Onneksi tämä sijainti.

10 kommenttia:

 1. Mehän katsottiin aluksi tonttia Espoosta. 400 m2 toisen talon takapihalla ja vieri vieressä tulevien naapuritalojen kanssa. Ja tontin hinta tietenkin yli meidän budjetin. Ihan ilomielin lähdimme vähän kauemmas ja nyt meillä on yli 1600m2, takapihalta alkaa metsä ja mäen päältä avautuvat näkymät taivaanrantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin katsoimme tonttia, joka oli 600 neliötä. Jos olisimme sen ostaneet, olisimme varmasti oikein tyytyväisiä. Mutta nyt kun päädyimme tähän, tuntuu ajatus niin pienestä tontista ihan oudolta. Kaipa sitä aina sopeutuu ja pystyy perustelemaan monenlaisia valintoja tilanteesta riippuen.

   Poista
 2. Mä jotenkin miellän asian niin, että omakotitaloasuminen=oma tila ja vapaus. Puistelin myös päätäni tuolla Kalasataman rakennusjutulle, tuntuu ihan järjettömältä projektilta, neliöhinnoilta eikä sillä kyllä tosiaan ole mitään tekemistä omakotitaloasumisen kanssa.

  Käytiin vuosi sitten katsomassa paria budjettiin just ja just mahtuvaa rintamamiestaloa Helsingissä ja käännyttiin molemmilla kerroilla lähes kannoiltamme postimerkin kokoisen tontin ja kahden metrin päässä sijaitsevien naapurin ikkunoiden vuoksi. Nykyisessä paritalopihassammekin on enemmän omaa rauhaa kuin näissä surullisesti lohkotuissa tonteissa! Meidän kohdalla ratkaisuksi tuli sitten se kakkoskoti maalta -nyt on hehtaarin verran tilaa mellestää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo teidän yhdistelmä onkin kiva :) Meille mökki/kakkoskoti ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto, koska veneilemme ja suvussa on jo riittämiin kesäpaikkoja.

   Poista
 3. Sama suuntaus on ollut havattavissa täällä Lahden suunnalla. Välillä vaikuttaa siltä, että jos Suomessa jossain vielä töitä on, niin pääkaupunkiseudulla. Mieskin suhaa tuota väliä, mutta onneksi saa tehdä paljon etäpäiviä kotona. Kulkeminen on raskasta pitkän päälle, mutta tosi paljon tunnen niitäkin, jotka ovat täältä kulkeneet päivittäin vuosikausia. Asumisoloissa on aika huikea ero, mitä samalla rahalla saa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on eletty vaihe, jolloin mies suhasi rantaradalla enemmän kuin riittävästi. Sinnikkäästi pysyimme kuitenkin täällä länsipäässä :D Ja nykyään suhaamista on paljon vähemmän.

   Se on hyvä, että miehesi voi tehdä paljon etänä. Kyllähän noin pitkä matka pidentää työpäivää ja se kotona oleva saa kantaa paljosta yksin vastuun.

   Poista
 4. olen täsmälleen samaa mieltä miksi lähteä helsinkiin kun voi elää vapaammin muualla itse muutin ouluun vuokra-asuntoon ja sain 52 neliöisen asunnon 530€ ihan naurettavan halpa kuukausivuokra maksoin sentään edellisestä 42 neliöstä melkein samaa vuokraa ja sijaintina nykyinen on rauhallisen alueen keskellä kerrostalo jossa naapureista ei kuule mitään kiitos 60 luvun tiiliseinien jotka vaimentavat kaiken ihanan hiljaista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mikään ei lisää kerrostalon asumisviihtyisyyttä yhtä paljon kuin kunnon äänieristys :)

   Poista
 5. Niinpä, sille rauhalle, minkä voi aistia ympärillään jos asuu maalla, ei voi hintalappua asettaa!

  Mutta toinen puoli asiasta on juuri tuo työ- yms. seikat. Luin tutkimuksesta, jossa todettiin, että suuri osa niistä suomalaisista, jotka asuvat kaupungissa, eivät silti haluaisi asua kaupungissa. Monille kaupungissa asuminen ei siis ole valinta vaan pakko, eli yleensä asia on toisinpäin: taajama-alueen ulkopuolella asuva on voinut tehdä valinnan olla asumatta keskellä ruuhkaa. Väljyys ja mahdollisuus siihen ovat luksusta, josta pitää muistaa olla onnellinen juuri niin kuin olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme oikeastaan pystyneet valitsemaan "supervaihtoehdon": iso piha ja oma rauha kaupungissa. Järvi tosin puuttuu ;) Mutta kaikki palvelut ovat lähellä ja omalla pihalla voi silti hiippailla rauhassa.

   Omalla alallani työpaikat ovat keskittyneet erittäin vahvasti Helsinkiin, joten jostain olen mahdollisesti luopunut. Onneksi saan kuitenkin tehdä mieluista työtä myös maakunnassa :)

   Poista