maanantai 10. maaliskuuta 2014

Syreenimaja


Otsikoissa keikkuu varoituksia takatalvesta, muttei sellaisesta ainakaan toistaiseksi näy merkkejä. Syreenipensaiden silmut ovat jo niin pulleita, että kesän tuoksun voi jo kuvitella. Ilman säätieteilijän tutkintoakin uskallan väittää, että takatalven todennäköisyys pienenee joka päivä. Ja ensi kuun jälkeen on jo toukokuu!

Kesä, loma ja ulkona nautitut aamukahvit mielessä ryhdyin putsaamaan syreenimajaa. Viime kesänä emme ehtineet tehdä majalle mitään, mutta nythän tämä tekemiskausi on ennätyspitkä. Maja on puolikaaren muotoinen. Edellinen omistaja on leikannut sen, joten yläosa on alaosaa tiheämpi. Mietin, että alaosaa karsimalla sinnekin voisi saada vähän uutta kasvustoa.


Majan ongelma on lattia. Puulaatat ovat ajan myötä nousseet. Jos majaan veisi pöydän ja tuolit, olisi luvassa aika keikkuvat kahvit.


Maa puulaattojen alla pitäisi tasoittaa. Lisäksi haaveilen, että puun sijaan majan lattia olisi liuskekiveä tai hiekkaa. Meillä on muutenkin ajatuksena tehdä pihaan hiekkakäytäviä. Toisaalta liuskekivistä tulisi majaan vähän "juhlavampi" fiilis. Mitäs mieltä olette?


Majaa siivotessa huomasin myös vanhan tuulikellon. Se on tainnut olla paikoillaan aika pitkään. Heilautin kelloa, ja se soi todella kauniisti. Kesä tulee soiden :) Jyrkkä ei takatalvelle!


14 kommenttia:

 1. Ihana maja!:) Mitäs jos lattian tekisi vanhoista tiilistä? Jos sellaisia sattuu vaikka lojumaan jossain pihan perukoilla...Uskomattoman keväistä teillä siellä länsi-rannikolla! Muutama viikko, niin lehdet on puussa! Täällä Lahden suunnalla on vaihteeksi niin harmaata, mutta asteet reilusti plussalla kuitenkin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan niin isoa tiilikasaa ei taida lojua nurkissa. Tiililattia olisi kyllä hauska ja vähän erilainen ratkaisu :) Täällä on tosiaan todella keväistä. Ja nyt näyttää siltä, että vielä eilen säätiedotuksessa keikkunut räntäsadekin on peruttu - jee!

   Poista
 2. Oliko noissa yläkuvista tarkoitus löytää tuo tuulikello ?! Hieno syreenimaja - osaan jo kuvitella itseni kahvikutsuille teille touko-kesäkuun vaihteessa ;-)
  Leikkasin muuten omatkin omenapuuni talkoittenne innoittamina. Siihen ei mennyt kuin vartti. Vaihtoehtoja oli kussakin puussa aina korkeintaan kuusi.
  Mukavaa maaliskuuta!
  t. katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kahvikutsuja voit tulla repimään noita laattoja ylös ja tasoittamaan maata ;)
   Tuulikello oli sellainen majaan syvästi integroitu malli. En usko, että sitä pystyisi noista kuvista löytämään.

   Poista
 3. Ihana syreenimaja! Ja tulee se kevät täällä Pirkanmaallakin kohisten (vaikka radiohiljaisuutta on meillä pitänytkin, kiitos vaan taannoisista kyselyistä) mutta ei sentään ihan noin pitkällä olla, vau! Ja meillä on liuskekivipolkuja pihassa, mä tykkään niistä niin, että haaveilen terassinkin laittamisesta niillä. Niissä on jotain ikiaikaista tunnelmaa. Kalliita ovat perhanat mutta ikuisethan ne ovat sitten kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liuskekivissä on tosiaan jotain tosi viehättävää. Ja toisin kuin sora, ne tuntuvat mukavalta jalkojen alla.

   Poista
 4. Takatalvea on kyllä todella vaikea kuvitella näillä keleillä! Vihdoinkin aurinko paistaa ja maasta puskee jo hiukan kaikenlaista vihertävääkin. Ihan pyörryttävän ihana ajatus, että parin kolmen kuukauden päästä syreenimajat ja muut kesäiset jutut on jo aika lailla todellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suostu kuvittelemaan takatalvea :) Meillä on kukkapenkissä jo kymmensenttisiä varsia!

   Poista
 5. Luulenpa, että kun nuo puulaatat puhdistaa ym niin ovat nättejä ja istuvat ympäristöön. Kannattaisin nurmikkoa, mutta sitä ei varmaan saa kasvamaan ja pysymään hyvänä pienessä tilassa, jota myös käytetään.

  Terv. mummu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu veikkaan, että nurmi ei kestäisi kulutusta. Tai no, enpä tiedä, paljonko majassa oikeasti ehtii istuskella. Laatat voisi tietysti putsata ja vaikka öljytä tummaksi tms.

   Poista
 6. Syreeni on yksi mun lempikasveista :) Meillä mietitään nyt myös pihan toteutusta ja olen kääntymässä sorapintojen kannalle. Ehdotan siis hiekkaa teidänkin syreenimajan lattiaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreeni on ihana! Se on todella pitkään vihreä, ihan lumentuloon saakka. Ja se taitaa olla myös ensimmäisiä vihreitä keväällä.

   Meillä oli piha alunperin kokonaan nurmikkoa. Viime kesänä ajoimme autopaikan kohdalle soraa, ettei se olisi niin kurainen. Karkea sora tuntuu kyllä kesällä aika inhalta paljaiden jalkojen alla, mutta eipä varvastossujen potkaiseminen jalkaan ihan mahdoton tehtävä ole.

   Poista
 7. Kaiva humusmaa pois, alle ensin kivituhkapeti, suodatinkangas ja asennushiekka (muist tiivistää) ja sitten kestopuusta juoksut ja joko uudet tai vanhat puhdistetut ja käsitellyt laatat päälle. On parin päivän homma mutta sitten syreenimajan lattia kestää todella pitkään hyvänä. Syreeniähän voi harventaa maata myöten leikkaamalla, sillä tavalla koko majan saa pikkuhiljaa uudistettua. Jos sen leikkaa puolivälistä, niin kasvu jatkuu leikkauskohdasta. Syreenipolttopuusta tulee muuten aivan taivaallinen tuoksu! Terveisin, yksi kotipuutarhuri syreenimajasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä olikin informatiivinen kommentti! Kiitokset sinne syreenimajaan :)

   Poista