maanantai 14. huhtikuuta 2014

Sisäsauna, pihasauna, sisäsauna, pihasauna, sisäsauna, pihasauna, sisäsauna, pihasauna, sisäsauna...

Nyt pitäisi hihkua innosta! Saimme suunnittelijalta ensimmäisen version uudesta piharakennuksesta. Se on suunnilleen samanlainen kuin nykyinenkin, kuten olimme sopineet. Autotallin ovia on levennetty vähän, koska autot ovat nykyään paljon leveämpiä. Tosin autohomma on aika teoreettinen. En usko, että ajaisimme autoa talliin kovinkaan usein.

Sivuharppaus historiaan: Naapurimme on kertonut, että yhdellä talomme entisistä asukkaista oli Ford Eiffel. Siis joskus hyvin kauan sitten. Googlettamalla selvisi, että Ford Eiffelin mitat olivat aika soukat:

http://www.salmi.org/wanhat_autot/Ford_Eifel-36.jpg

Kuvan kopion täältä

Nyt kun meillä on suunnitelma uudesta piharakennuksesta, olemmekin ryhtyneet jossittelemaan...

Minä puhuin aiemmin ulkosaunan puolesta, mutta mies ei pitänyt ajatuksesta. Nyt hän puolestaan esitti, että ulkosauna voisi olla hyvä vaihtoehto. (Onko tämä sitä kuuluisaa anna hänen keksiä se itse -suostuttelua...) Sauna tulisi ulkorakennuksen toiseen päätyyn autotallin tilalle.Tähän asti mies on ollut sitä mieltä, että syvennämme nykyistä kellarisaunaa. Se on nyt niin matala, ettei sinne saa lauteita. Itse olen suhtautunut kauhulla ajatukseen, että syventäisimme kellaria. Kauhulla lähinnä sen takia, etten ymmärrä asiaa. Perheen insinööriuskoinen on yrittänyt selittää, ettei talo painu tai keikahda, kunhan syventämisen tekee oikein.

Kellarisaunassa mahtuu seisomaan suorana, mutta lauteet pitäisi tehdä tosi matalalle.

Nyt mieskin tuntuu olevan sitä mieltä, että kellari jätetään rauhaan. Uusi pihasauna olisi paljon helpompi tehdä. Pihasauna olisi myös asuinrakennusta ajatellen turvallinen: ei tarvitsisi miettiä mahdollisia kosteusongelmia.

Pelkkää auvoa ei olisi ulkosaunakaan. Vesi- ja viemärityöt sekä märkätilojen tekeminen nostaisivat paljon rakentamisen hintaa. Ulkorakennuksen valmistuttua saunatuvassa täytyisi pitää peruslämpö, mikä tarkoittaisi suurempaa sähkölaskua.

Ehkä eniten pohdintaa aiheuttaa se, tulisiko pihasaunaa käytettyä... Kellarisaunaan olisi ainakin helpompi mennä, eikä matkalla tarvitsisi palella.

Mitä mieltä olette? Sisäsauna? Pihasauna? Onko järkevää ylipäätään saunoa vanhassa hirsitalossa? Tai onko viisasta rakentaa lisää erillisiä lämmitettäviä neliöitä? Vihta vai vasta?

11 kommenttia:

 1. Ääni ehdottomasti ulkosaunalle! Tällä hetkellä saunomme vanhassa, osittain romussa tynnyrisaunassa - siihen saakka, kunnes saamme vanhan hirsisaunan kunnostettua (sitten joskus, kun olemme ensin päättäneet remontin suuruudesta). Mä en ole kertaakaan kaivannut sisäsaunaa, vaikka kova saunoja olenkin. Toisaalta, meillä on sisällä höyrykaappi joka ajaa hyvin asiansa silloin kun paleluttaa, ja haluaa nopeasti lämpimään.

  Ei sisäsauna voita tunnelmassaan ulkosaunaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole vanhassa ulkorakennuksessa ollenkaan saunaa. Veikkaan, että talon alkuvuosikymmeninä asukkaat ovat käyneet saunomassa kaupunginosan yleisessä saunssa. Kellariin on tehty jälkikäteen sauna, mutta sitäkään ei ole käytetty ainakaan 30 vuoteen. Ulkosauna olisi siis tällä tontilla ensimmäinen laatuaan. Se on kyllä niin totta, että ulkosaunassa on oma tunnelmansa. Ja nyt haaveilen myös paljusta...

   Poista
 2. Kannatan myös pihasaunaa, tunnelma vaan on niin ainutlaatuinen ja myös talolle minusta turvallisempaa pitää saunatilat erillään. Meillä ei budjetti riittänyt erilliseen saunarakennukseen, ja myös kaavassa talon paikka on niin keskellä tonttia, että pihasaunalle ei jää luontevaa sijoituspaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budjettia mekin olemme miettineet... Uuden ulkorakennuksen teemme kuitenkin, mutta ilman saunaa ja saunatupaa eristyksiä yms. ei tarvittaisi niin paljon. Säästöä saisimme siitä, että voisimme tehdä paljon itse, kun valmistumisella ei olisi niin kiire. Keskeneräinen projekti pihalla on jotenkin helpompi sietää kuin keskeneräisyys talossa. Vaikka keskenhän tämä tulee olemaan ikuisesti :D

   Poista
 3. Ehdottomasti pihasauna! Minustakin tuo syvyyden lisääminen talon alle kuulostaa hurjalta. Ja kalliilta. Pihasaunan tunnelma on ehdottomasti yes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulostaa :) Aika moni on kyllä ihan onnistuneesti syventänyt kellaria. Oman lapsuudenkodin kellarikerroskin on jälkikäteen tehty. Kellarisauna on kyllä aika luolamainen ikkunalliseen pihasaunaan verrattuna.

   Poista
 4. Minä myös pidän pihasaunaa parempana vaihtoehtona sitten ei tarvitsisi pelätä talon puolesta. Samaa mieltä kuin punanen pihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosteusasiat ovat kyllä yksi vahvasti pihasaunaa puoltava asia. Tämä lienee se eniten toisteltu pointti myös alan kirjoissa: vanhan talon seinille ja lattioille ei pitäisi heittää vettä. (Siksi meillä on myös kylppärissä suihkukaappi, vaikka suihkukaapit ovat rumia.)

   Poista
 5. Pihasauna! Koska meillekin tulee. :D Ei vaiskaan. Puollan samoista syistä kuin edelliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska teillekin tulee! Nyt homma on taputeltu ;)

   Poista