maanantai 28. heinäkuuta 2014

Korkea saunatupa ja kakluuni käymälässä

Radikaali. Taisin tosiaan käyttää viimeksi tuota sanaa kuvaamaan ajatuksiani saunatuvasta. Näin pienen pohdinnan jälkeen tuntuu siltä, että se oli aika huono sana. Tai sitten olen tosi syvällä tässä keskiluokkaisessa pesänrakennusjutussani... Ei, saunatupa ja radikaali eivät kuulu samaan lauseeseen.

Joten korjaan: ajattelin perinnetalomielessä hieman epätavallisesti jättää saunarakennuksen tupapuolen kattoon asti auki. Siis sen päädyn, johon tulee oleskelutila. Saunan, pesuhuoneen ja varastopään yläpuolella olisi edelleen vintti.


Jos takkahuone jää ylös asti avoimeksi, tulee huoneesta noin viisi metriä korkea. Se on aika paljon, kun tilalla on pituuttakin vain viisi metriä. Siksi mietin, mahtaako vaikutelma olla liian kuilumainen? Talon ulkoasuun ratkaisu ei vaikuttaisi. Eikä rakenteeseenkaan, kattotuolit vain jäisivät takkahuoneessa näkyviin. Se olisi samalla tilan sisustuksellinen juju: korkea tila, jota halkoisivat kattotuolit. Niihin voisi ripustella sitten vaikka himmeleitä ja muuta radikaalia ;)

Radikaalista saa aasinsillan myös vanhan ulkorakennuksen purkutyömaalle. Tässä kuva-arvoitus: mitä näet huussin pohjalla?


Tiedätkö jo, mitä tarkoitan? Tässä lisävihje:


Jep, huussin pohja on tehty kakluunista. Sitä voisi jo kutsua radikaaliksi! Harvassa sisävessassakaan on käsintehtyjä lähes satavuotiaita kaakeleita.

Talomme asuinhuoneiden neljästä alkuperäisestä uunista kolme on edelleen pystyssä, mutta makuuhuoneestamme on purettu uuni. Se tuli nyt sitten vastaan. Enpä olisi arvannut, että kakluuni löytyy käymälästä.


Isoja valkoisia kakluunin laattoja löytyi kaikkiaan parikymmentä, mikä lienee rutkasti vähemmän kuin uunissa alun perin oli. Kulmapaloja löytyi vain yksi.

Laitamme osat talteen. Ehkä näistä vielä joskus syntyy jotain uutta. Uuni? Tai ehkä kaakeloimme näillä uuden piharakennuksen vessan?

4 kommenttia:

 1. No just! Harmi, ettei löytynyt koko uunin verran laattoja. Uusi saunatupa näyttää hyvälle paperilla, ja avoin oleskelutila kuulostaa samoin hyvälle. Mukavan kutkuttavia hetkiä uutta odotellessa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta ei ole ehtinyt odotella, kun on niin kiire vanhan purkamisen kanssa :D Mutta huomenna on ilmeisesti se päivä, kun pihaan jyristää ensimmäinen työkone. Melko jännittävää...

   Poista
 2. Tuosta tulee tosi hieno . Hauska löytö ja ehkä kannattaa sijoittaa siihen piharakennuksen vessaan, niin ovat tutussa paikassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä, pystyykö kaakeleilla tekemään mitään järkevää, kun ovat niin huonossa kunnossa. Täytyy virittää jotain...

   Poista