sunnuntai 24. elokuuta 2014

Ekat joululahjat tehty!


Viikonloppu on sujunut rakennuspuuhien lisäksi omenasavotassa. Apuvälineeksi kaivoin haravan. Sain idean, kun kuikuilin naapurin puolelle. Siellä isäntä heilutti haravalla omenoita kasaan. Toimii! Omenasato on runsas ja laadultaan vaihteleva. Tuntuu inhalta (ne Afrikan lapset) heittää puolihyviä omenoita ämpäritolkulla kompostiin, mutta minkäs teet. Olen kyllä yrittänyt kalastella innostuneita hakemaan omppuja, ja viikonloppuna meillä kävikin kolme perhettä noukkimassa, mutta parinkymmenen omenapuun poikima ylituotanto-ongelma on silti aika massiivinen. Puoletkin piisaisi enemmän kuin hyvin.Perjantai-iltana kun noukimme isännän kanssa omenoita, totesimme samanaikaisesti, että pitäisi varmaan luopua muutamasta puusta. Ajatus tuntuu vain aika surulliselta. Kun talon on rakennuttanut omenakauppias, omenat kuuluvat aika vahvasti kuvioon. Keittelin omenoista myös ekat hillosatsit. Ajattelin, että näitä voisi laittaa myös pukinkonttiin. Jos pitää antaa periksi ajatukselle syksystä, voi yhtä hyvin alkaa valmistautua jouluun ;)

21 kommenttia:

 1. Jäähän noita puita vielä runsaasti, vaikka jonkun niistä kaataisikin. Kun omenoita on paljon, niin kyllähän niistä aika paljon työtä riittää, vaikka vain pudonneiden keräilyssä.:) Ihanan lämminhenkinen postaus! taisit herättää mun joulumielen.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa joulumieli! Kyllä sitä todella tarvitaankin iltojen pimetessä... Omenoiden keräämisessä on todella iso työ. Maahan tippuneet menevät niin nopeasti huonoksi, että puutarha pitäisi kiertää joka päivä.

   Poista
 2. Ylijäämän hyödyntäminen joululahjoina on ihan paras idea - kannatan. Saajakin on varmasti monin verroin iloisempi tällaisesta arvokkaasta, itse tehdystä lahjasta kuin kaupasta ostetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sellaiset lahjat, jotka kuluvat pois, ovat minusta tosi hyviä :) Aika makeaa tuli hillosta, mutta laitoin aika pieniin purkkeihin.

   Poista
 3. Itsellä ja useita omenapuita. Meillä uppoo tuoremehu, käy myös viemiseksi ja joululahjoiksi. Varaamme muovipöniköitä jotka sterilisoidaan sekä pulloja. Ajan varaamme tuoremehuasemalta pariin kertaan. On todella raikasta ja hyvää mehua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuoremehu on hyvää! Löysimme viime syksynä Paraisilta puristamon, jossa mehu laitetaan sellaiseen muoviseen hanaviinipussiin. Se on superkätevä! Ei tarvitse pestä pulloja, ja mehu säilyy pitkään. Meillä on vielä viime syksyn mehua jäljellä, mutta viemme varmaan satsin puristettavaksi tänäkin vuonna.

   Poista
 4. Suosittelen myös omenoiden puristamista mehuksi. Siihen sopii hyvin vähän rupisemmatkin yksilöt. Homma hoituu nopeasti mehuasemalla eikä ole mitään älyttömän hintaista. Ja mikä parasta, mehu säilyy hyvin kylmässä jopa parisen vuotta. Testattu on :) Kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mehua ollaan tosiaan täälläkin tehty. Se on hyvää, mutta eipä sitä meidän pienessä perheessä hirmuisia määriä kulu. Olemme vieneet mehua pitkin vuotta tuliaisiksi ystäville.

   Poista
 5. Hyvä idea joululahjaksi! Ajattelin (minäkin) tänä vuonna (ensimmäistä kertaa) puristaa mehuksi meidän omenat. En tiedä vaan, missä vaiheessa ne olisivat parhaimmillaan mehuksi, kun ovat kirpeitä talviomenoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään kaikesta happamasta ja kirpeästä, joten kirpeä mehu kuulostaa hyvältä :) Meidän viime vuonna tehty mehumme on tosi makeaa, kaneliomppujen makuista. Käsittääkseni puristamolla ei haittaa, vaikka omput olisivat vielä vähän raakojakin.

   Poista
 6. Harava on tosi hyvä juttu tuossa hommassa ja kottikärryt myös. Talkoilla kerääminen sujuu paljon mukavammin ja metsästys tai hirviporukat voivat olla kiinnostuneita tulla poimimaan. Heille kelpaa rupisemmatkin kun vievät niitä. Meillä ainakin kun omenapuiden oksiin alkaa tulla painoa niin ne tarvitsevat tuet eli olemme tehneet laudan pätkistä ja toinen pää on lovettu oksille sopivaksi myöskin hyvää talkoo-ohjelmaa.
  Käy katsomassa suomalainentaimi.fi sieltä hedelmäpuut, siellä siis on enemmän tietoa esim. talvilajikkeista. Tosin kaikki omenapuusi eivät kai ole talvilajiketta? Syyskuun lopussa tai lokakuun alussa ne ovat kypsiä.
  Mehustamistakin kokeiltu onnistuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä osansa ompuista sai tutun hevonen, mutta metsästysporukat voisi olla hyvä idea myös! Puolihuonoja omppuja on niin valtavan paljon.
   Meillä onkin osassa puita oksatukia, jotka edelliset asukkaat ovat tehneet. Niitä pitäisi kyllä askarrella lisää. Ehkä siitä saadaan lisäohjelmaa, jos pidämme taas leikkuutalkoot.
   Kiitti vinkeistä :)

   Poista
 7. Täytyy sanoa, että otsikkosi aiheutti pientä ahdistusta! ;)

  Meillä omenasatoa odotellaan vasta tulevina vuosina. Tänä kesänä nimittäin istutettiin ensimmäinen omenapuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, niin mussakin ;) Mutta joulu on kyllä ehdottomasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

   Muistakaa puun kasvaessa laittaa oksapainoja omenapuuhun, niin saatte sateenvarjomaisen puun, josta on helpompi kerätä omput.

   Poista
 8. Kiitos omenista, jotka Jenni toi. Tuo on niin hyvä idea,että keittelee niitä pukin konttiin. Voiko enää talven keskelle mieluisampaa lahjaa saada. Aion itsekin keittää saamani omenat ja tilaan niitä varmaan lisääkin.
  Ymmärrän, että on haikeaa luopua osasta omenapuista, mutta taitaisi olla aika viisas valinta. Nyt tiedätte jo mitkä puut tuottaa parhaimman sadon eli siitä vaan tuumasta toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on kaikissa aika hyvä sato :D Mutta joo, osa on vähän tiellä, joten kaadettavat olisi kyllä helppo valita.

   Lisää saa hakea tai haetuttaa :)

   Poista
 9. Oi eiii, miten ihania omppuherkkuja. Kokeile myös vaniljasokeria ja -tankoja hillon tvistaajana. Pakko tulla hakeen Omppulan omppuja itekin.

  VastaaPoista
 10. Voisin halata ja rutistaa sut pöhköksi tästä postauksesta. Olen ihan hiljaa vaan hissutellut samoja (eri) juttuja ja alkuvalmistelut on jo tehty, mutta en ole tohtinut ääneen sanoa, että JOVELASKA SE TÄÄLLÄ JO JOULUA HÄÄRÄÄ ;D

  Huomenna täällä muuten soi ihan oikeasti joululaulut hetken, sillä mulla tulee työn alle jouluun liittyvä projekti ja sellaista ei voi tehdä ilman jouluklassikoita. Jostain jos vielä löytäisi glögiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on glögiä kaapissa :D Yritin etsiä pullosta parasta ennen -merkintää, mutta en löytänyt. Kaipa sellainen makea juoma aika pitkään säilyy?

   Poista
 11. This is really a good article, I really like


  If you want to buy cheapest lol elo boosting
  Place open http://lol.vipmmobank.com/

  VastaaPoista