torstai 21. elokuuta 2014

Senttipeliä


Otsikon naputeltuani tajusin, että tuohan voisi viitata myös rahaan. Senttipeliä, senttipeliä. Kun asuntovelkainen rakentaa, kaikki on senttipeliä, mutta nyt tarkoitan kuitenkin matkan mittayksikköä.

Tämän viikon sentintarkat hommat aloitti paalutusporukka, joka rymisi paikalle tiistaina. Paalutus alkoi aamulla klo 7 ja päättyi aamulla klo 8. Paaluja laitettiin kuusi kappaletta, ja savea oli paalun paikasta riippuen suunnilleen 4 - 15 metriä.  

Pitääkö se sauna oikein paaluttaa, totesi aika moni meille etukäteen. Nyt kun se on tehty, sanoisin, ettei paalutus ole erityisen hankalaa tai kallista ainakaan savisella maalla, jossa paalut uppoavat sukkelaan. Tai no onhan se kallista, mutta niin on myös maaperän massiivinen parannusurakka, jos ryhtyy kaivamaan savea ja korvaamaan sitä paremmalla aineella.

Paalutuksen jälkeen harkoista ladottiin muotti anturalle. Muotti vuorattiin muovilla.


Keskiviikkona pihaan ajoi kaksi betoniautoa: ensimmäisessä oli pumppu ja toisessa säiliö. Tämäkin oli senttipeliä: ensin auton piti mahtua portista ja sitten talon ohitse. Syreenipuska sai kyytiä.


Pumpun tiellä ollut koivunoksa piti sahata poikki, jotta pumppuhärveli saatiin nostettua pystyyn.


Säiliöauto mahtui vallan mainiosti pumppuauton perään pihatielle :D

Jestas miten paljon murehdin, että talo kellahtaa, kun valtavan painavat betoniautot parkkeerasivat aivan talon kylkeen. Talo tietysti tärisi autojen ajaessa pihaan, mutta toivottavasti mitään pysyvää vahinkoa ei tapahtunut. En ainakaan huomannut, että tapetit olisivat repeilleet seinissä.


Pumppuauton putki riitti juuri valupaikalle asti, mutta pelivaraa ei oikeastaan jäänyt.Anturaa valettiin kaksi kierrosta: ensin puolet, sitten "vibraa" ja sitten toinen kierros. Raksaslangissa vibra on tuollainen "imuri", jolla vähennetään ilmakuplia ja parannetaan betonin lujuutta.


Anturavalu kuivui yön yli, minkä jälkeen anturan muottina olleet harkot nostettiin anturan päälle sokkelin valumuotiksi. Aika kätevä systeemi mielestäni, kun samat harkot käytetään kaksi kertaa.


Sokkeliharkot valetaan täyteen betonia huomenna. Sitten putki- ja sähkötöitä, pohjan eristystöitä, lattian valu, rungon pystytys, kattotuolien asennus, katon tekeminen, sisätyöt ja eikun saunaan! No, voi siihen vielä jokunen hetki mennä, mutta kaikki on sujunut tähän mennessä hyvin, joten saa kai sitä vähän keulia.


Yhden anturavaiheeseen edenneen pikkutalon kokemuksella sanoisin, että uuden rakentaminen tuntuu olevan paljon suoraviivaisempaa puuhaa kuin vanhan remontointi. Vanhaa remontoidessa jokainen päivä sisältää monta yllätystä, joihin pitää reagoida jotenkin: vaihtaa suunnitelmaa, lähteä rautakauppaan, hakata maanisena googlea, tinkiä lopputuloksesta. Uuden tekeminen on siihen kaikkeen verrattuna aika simppeliltä touhua. Oikeastaan on aika hauskaa raksailla välillä taloa, jossa on suorat kulmat!

13 kommenttia:

 1. Aika järeät koneet ;). Uuden rakentaminen on toden totta suoraviivaista, kun vanhaa saa nysvätä sieltä täältä hivuttaen. Molemmissa on puolensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti molemmissa on puolensa :) Vanhan korjaamisessa on kivaa, kun on reunaehdot olemassa: huone on tämän kokoinen, raput ovat tässä, ikkuna on ja pysyy. Uudessa joutuu tekemään niin paljon valintoja, että se on välillä suorastaan piinaavaa.

   Poista
 2. Mullakin on nyt vähän kokemusta molemmista.;) Oli aika jännää sen kanssa, että saatiin ikkunat ja ovet (ne vanhat) paikoilleen uuteen runkoon, mutta loppu hyvin jne... Voin myös samastua täysin tohon jännitykseen, kun iso ja painava auto ajaa pihaan, eikä tiedä, mitä pitää purkaa tai poistaa/jää alle siinä sivussa.:)
  Vähänkös hienoa muuten huomata oma blogi tuolta sivupalkista! Iso ja lämmin kiitos Suvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sellainen lähestymistapa, että vain aivan pakollinen puretaan/siirretään koneiden takia. Yksi urakoitsija sanoi, että meidän olisi hyvä tehdä kokonaan toinen ajotie tontille, jotta tarvikkeet saadaan hyvin uudelle ulkorakennukselle. Ei tehty. En halua, että kiva tontti menee pilalle rakentamisen takia.

   Poista
 3. Mua alkoi vähän hymyilyttämään jo tuossa 4-15 metriä -kohdassa, anteeksi :D Hyvin kuvailtua toimintaa, naisaivoillakin ymmärtää. Nyt ei sit muuta kun saunavihtaa kasaamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa :D Mutta siis ne paalut olivat tosiaan hyvin erilaisia keskenään. Toisessa päässä perustuksia kallio tuli vastaan melkein heti ja toisessa paalua upposi jatkopalojen kera. Vihtaa ei voi kuulemma tehdä tähän aikaan vuodesta ;)

   Poista
 4. Kääk, mä en saa lukea tällaista. Alan kohta nähdä unia omasta älvsbystä.. Lilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tässä töiden edetessä saada maistaa myös takapakkia ja sitä kuuluisaa _budjetin ylitystä_. Niihin loppuu sun unet!

   Poista
 5. Hyvä kuvaus rakentamisen kulusta! Toivottavasti "arkistointi" onnistuu vaikkapa kuvakirjan muodossa - mietit aiemmin (kun aprikoin samaa asiaa), että jonkinlainen palvelu dokumentoida blogiaineistoa olisi keksitty
  t. mummu

  VastaaPoista
 6. Pohjatyöt on sitten siellä nyt kirjaimellisesti tehty! Eipä aikaakaan, kun jo istutte löylyissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi siihen hetki vielä mennä, mutta juuri nyt olo on toiveikas. Työt ovat sujuneet kamalasta säästä huolimatta hyvin :)

   Poista