tiistai 23. syyskuuta 2014

Kiitos syyskuu, olit lempeä kattotuolien odottajille


Tänään aamulla lämpömittari näytti melkein nollaa, mutta minä en laittanut sukkia. Sukat ovat niin toukokuuta! Kesällä kuljetaan ilman. Ja sitähän tämä syyskuu on ollut, silkkaa kesää. (Paitsi tänään, mutta hyvin pärjäsin vanhoilla lämmöillä.)

Ennätyslämmin syyskuu oli enemmän kuin lempeä meille. Sössimme meinaan kattotuolitilauksen viime hetken muutosten vuoksi, mikä viivästytti toimitusta yli viikolla. Yli yhdellä erittäin aurinkoisella viikolla. Viime perjantai-iltana kattotuolit sitten viimein saapuivat, ja lauantaina ryhdyimme aamuseitsemältä hommiin. Onneksi meidän timpurimme on maailman uutterin ja joustavin tyyppi :)

Kattotuolifirman autolla ei ollut mitään mahdollisuutta kurvata pienestä portistamme, joten kattotuolit nostettiin aidan yli pihan puolelle. Siitä ne lennätettiin nosturilla yksitellen paikoilleen.Kattotuolien kiinnittämisen ja tukemisen jälkeen kattoon lyötiin raakaponttilautaa. Ulkorakennukseen tulee perinteinen huopakatto, jossa on kolmiorimat. Se on aika paljonkin työläämpi tehdä kuin moderni peltikatto, mutta halusin ehdottomasti huopakaton. Mies vänkäsi pitkään peltikaton puolesta, mutta kun sain timpuriltakin tukea, huopakattotarvikkeet tilattiin.

Meillä on "päätalossa" vanha saumattu peltikatto, enkä halunnut sille uutta peltistä kilpailijaa viereen. Uudesta ulkorakennuksesta tulee väkisinkin vähän turhan hieno, kun kaikki on kerran uutta. Haluaisin kuitenkin, että se näyttäisi "vain" ulkorakennukselta. Huopakatto on jotenkin vaatimattomampi kuin uutuuttaan kiiltelevä pelti.

Tässä kuvassa laudoitus on melkein valmis, ja valmiin laudoituksen päällä on alushuopa:


Alushuopa on ilmeisesti asia, joka jakaa mielipiteitä. Osa rakentajista on sitä mieltä, että sitä ei kannata laittaa, koska kahden huovan väliin jäävät rimat mätänevät helpommin. Meille se kuitenkin tuli timpurin suosituksesta. Hänen kokemuksensa - jota on paljon - mukaan puulla on aina tapana elää sen verran, että suoraan raakaponttilautaan kiinnitettynä kattohuopa repeää. Nyt alushuopa tasoittaa elämistä, ja varsinainen kattohuopa pysyy ehjänä.


Siinä se nyt on, melkein säältä suojassa oleva ulkosauna, jonka kattotyöt jatkuvat jälleen huomenna aurinkoisessa säässä. Mahtava syyskuu!

6 kommenttia:

 1. Upealta näyttää!:) Meille tuli kesähuoneeseen tuplahuopa ja kattomies antoi sille elinikäisen takuun. Sanoi, että kestää varmasti.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, siitä tulee hieno :) En ole kattomatskujen asiantuntija, mutta mies tuntui olevan sitä mieltä, että peltikatto olisi ollut vielä huoltovapaampi. Huopakatto pitää kuulemma vielä joskus uusia - tosin vasta vuosikymmenten päästä.

   Poista
 2. Kaikki näyttää niin jämptiltä! Kiva katsoa hienoa rakennusta ja ammattimaista hyvää työtä! Ja kuvat + teksti ovat samaa hyvää laatua myös.
  t, mummu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatu on katsojan silmässä ;) Vaikka onhan tuo hyvää työtä ja tarkasti tehty. Sauna siis.

   Poista
 3. Hyvä Suvi, että pidit pääsi kolmiorimahuopakatosta. Tullaan opintomatkalle ennen kuin alkaa vastaava rojekti pöndellä ens tai sitä seuraavana tai sitä seuraavana kesänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, se oli hyvä! Tätä pinttymää on mieskin kiitellyt nyt jälkikäteen. Teretulemast kuolaamaan meidän upeaa vaan ei kiiltävää kattoa :)

   Poista