tiistai 16. syyskuuta 2014

Millaiset katkaisijat ja pistorasiat sopivat vanhaan tai uusvanhaan taloon?

Vastaisin tuohon otsikon kysymykseen, että sellaiset, joista talon asukas pitää :) Meillä on tässä 1920-luvun talossa tyyliltään kaikenlaisia sähkötarvikkeita. Osa on alkuperäisiä, osa aiempien remonttien jäljiltä, ja osan olemme laittaneet uusina itse. Todellinen sillisalaatti, johon lienee turha edes yrittää loihtia yhtenäistä linjaa. Enkä koe, että tarvitsisikaan. Jokainen eriparinen sähköhärpäke kertoo jotain talon historiasta.

Nyt kun teemme pihaan uutta mutta tyyliltään vanhaa ulkorakennusta, joudun/saan miettiä näitä sähköasioita enemmän kuin päätaloa remontoidessa. Kun koko rakennuksen sähköt tehdään kerralla kuntoon, lienee luontevaa valita sähkötarvikkeet samasta sarjasta.

Vaihtoehtoja tuntuu olevan paljon.

Domus Classican Posliiniset sähkötarvikkeet: pinta-asennettava katkaisija 33 euroa, pinta-asennettava pistorasia 33 euroa, uppoasennettava katkaisija 53,50 euroa.

Pyrimme suosimaan ulkorakennuksessa aitoja "vanhoja" materiaaleja: täyspuuta mdf-levyn sijaan, höyrysulkupaperia muovin sijaan, hengittäviä maaleja jne. Tähän linjaan sopisivat hyvin oikeasti vanhat ja kunnostetut tai uustuotantona tehdyt posliiniset sähkötarvikkeet. Poimin nuo kuvan esimerkit Domus Classican sivulta. Näissä on ainoastaan yksi iso ongelma: hinta. Vaikka ulkorakennuksessa on vain 50 neliötä, syö senkin kokoinen tila todella monta pistorasiaa ja valokatkaisijaa.

Askel kohti edullisempaa (ja muovisempaa) vaihtoehtoa olisi bakeliitti. Wikipediasta lunttasin, että bakeliitti on belgialaisamerikkalaisen kemistin Leo Baekelandin 1900-luvun alussa keksimä muovi. Kaipa se on jonkinlainen muovin ensimmäinen kehitysaste? Bakeliittisia sähkötarvikkeita saa valkoisena ja mustana. Nämä mustat tarvikkeet ovat Antiikkiverstas Wilman valikoimasta.


Antiikkiverstas Wilma: Katkaisija vivulla 32 euroa, upotettava pistorasia 18 euroa, datarasia 36,50 euroa. 

 Googlen kuvahaun antamia esimerkkejä Renova-sarjan kytkimistä ja pistorasioista.

Todennäköisesti suosituin - ja edullisin - uusvanha sähkösarja on Schneiderin Renova-sarja. Muotoilussa on haettu vaikutteita vanhoista sähkötarvikkeista, mutta ainakin omaan silmääni Renova näyttää vähän kolholta. Näitä kyllä löytyy myös meiltä, eikä niiden toiminnassa ole moittimista. Vaikka Renova on edullisempi kuin posliini- tai bakeliittivaihtoehdot, se on kuitenkin tavallisiin moderneihin sähkösarjoihin verrattuna hintava.  Renova on ulkonäöltään ja materiaaliltaan niin kaukana "aidosti vanhasta", etten ole varma, kannattaako siitä maksaa niin paljon ekstraa verrattuna johonkin moderniin vähäeleiseen sarjaan.

Mitäs mieltä olette, onko perusteltua törsätä sähkötarvikkeissa(kin) tyyliin? Vai riittääkö tavallinen & turvallinen?

13 kommenttia:

 1. Toi on niin harmillista, että sähkötarvikkeissa pienikin "ekstra" maksaa maltaita! Nuo ekat olisi niin hienot, mutta voipa olla, että budjetin vuoksi valitsisin jotkut tavalliset ja eleettömät ja tietenkin tylsemmät.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että näin tulee meillä tapahtumaan. Eiköhän niistä hajuttomista ja mauttomista muovihärpäkkeistä löydy joku suht huomaamaton vaihtoehto.

   Poista
 2. Sähkömies kävi juuri tänään lisäämässä muutamia pistorasioita ja vaihtamassa valokatkaisijoita. Itse päädyin sekaratkaisuun eli Antiikkiverstas Wilmasta bakeliittiset valokatkaisimet ja pistorasiat Renovaa. En pitänyt Renovan valokatkaisijasta, se vaikutti jotenkin liian uudelta. Noissa bakeliittisissa ei taas tainnut löytyä mustaa pistorasiaa kahdelle töpselille, joten siinä päädyin Renovaan...ja eihän ne pistorasiat näy niin paljon kuin mitä valokatkaisijat, joten niihin panostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että pistorasiat jäävät usein kalusteiden taakse. Renovan katkaisija on aika möhkö. Tykkään kyllä siitäkin, mutta ilmeestä puuttuu "vanhanaikainen pullea sirous". Tai voiko sellaista ollakaan :D No, tiedät mitä tarkoitan.

   Poista
 3. Jos raha ei olisi ikuinen ongelma, panostaisin iloisesti oikeasti vanhannäköisiin eli ensimmäisiin ratkaisuihin. Mutta kun meilläkin tässä huone kerrallaan uusitaan koko talon sähköt, menee sähköosiin aika pitkä penni. Silläpä on päädytty kompromissiin nimeltä Renova. Menettelee, ja ovat mielestäni paljon paremmat kuin mitkään kulmikkaammat versiot eli siinä mielessä tämä panostus on mielestäni ihan sopiva. Ne näkyy kuitenkin sen verran, monessa kohtaa lähes silmän korkeudella. Yksityiskohdat ovat mulle tärkeitä. Mutta jollekulle muulle joku toinen yksityiskohta voi olla vielä tärkeämpi. Esteettiset myönnytykset ovat näissä vanhan laitoissa ärsyttäviä mutta taviksen kukkarolle arkipäivää... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, että harvalla on varaa aina valita se mieluisin vaihtoehto. Vanha talo opettaa sietämään keskeneräisyyttä ja tekemään kompromisseja - ja sehän on vaan hyvä juttu! Minäkin pidän yksityiskohtien miettimisestä, mutta toisaalta en menetä yöunia niiden vuoksi. Yksityiskohtien miettiminen on hauskaa muttei sittenkään niin vakavaa :)

   Poista
 4. Meilläkin sähkötyöt lähestyvät ja olen poukkoillut kahden ensimmäisen vaihtoehdon välillä. Toisaalta hinta kirpaisee, toisaalta taas sähköt uusitaan vaan kerran (toivottavasti) meidän aikana, joten olisi pitkän tähtäimen ostos. Ja katkaisimien kanssa on tekemisissä useaan kertaan päivässä, en halua sitten joka kerta katua, että hitto kun tuli valittua väärin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että valintasi on selvä :) Säästät sitten jossain muussa kohtaa, jossain vähemmän tärkeässä yksityiskohdassa. Selkeät mielipiteet ovat hyvä juttu!

   Poista
 5. Virosta tuota Renovaa saa tosi edulliseen hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että itselläni tuo "Virosta edullisesti" ei päde oikein mihinkään tuotteeseen, ellei sitten netistä saa tilattua. Meinaan jos lähden jotain Viroon hakemaan, niin täytyyhän sitä päästä hyvään ravintolaan ja kivaan hotelliin ja ostaa tuliaisia ja ja... Ja loppulasku on taatusti enemmän kuin säästö :D

   Poista
 6. Kyllä noi vanhat on sikakalliita... Muistankohan väärin, että clasullakin olis noita uusvanhoja malleja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Clasulla on juuri tuota Renovaa. Hinnoista en tiedä. Me olemme ostaneet sähkötarvikkeita Finnparttialta. Heillä on laaja valikoima ja käsittääkseni myös kilpailukykyinen hintataso.

   Poista
 7. mihin päädyitte? itse laitan bilteman classi sarjaa, edullista, ja hienoja , ainakin itselleni pystyin perustelmaan että ne näyttä tarpeeksi "retroilta"

  VastaaPoista