maanantai 20. lokakuuta 2014

Johan tässä tuntee vihdan tuoksun nenässäänVielä toukokuussa meillä oli koko homma ihan levällään: ei rakennuslupaa, ei tekijöitä. Nyt meillä on uusi pihasauna, joka muistuttaa jo enemmän taloa kuin raksamonttua. Aikamoista! Vanhan piharakennuksen purku ja uuden rungon pystytys sujuivat ilman suuria ongelmia. Viime viikkoina ilmassa on leijunut ärsyyntymistä, kun putkityöt tuntuivat venyvän, mutta nyt kaivannot ovat ummessa ja kaivuri poissa. 


Talo ja sauna muodostavat kivan "sisäpihan" tontille. Herättää ainakin minussa maalla kaupungissa -fiiliksiä. Ulkorakennuksen seinistä tulee punaiset.


Ulkorakennuksessa on kolme ovea, jotka kaikki ovat pihalle päin. Yhdestä kuljetaan saunatupaan, kylppäriin ja saunaan, toisesta vintille vieviin rappuihin ja kolmannesta varastoon.


Saunan päätyyn tehtiin sorapeti paljulle. Oma veikkaukseni on, että kymmenen vuoden päästä kaatopaikat täyttyvät tarpeettomiksi todetuista ammeista, mutta miehelle palju oli jostain syystä tärkeä asia. Paljun eteen tulee kuulemma anniskelualue. Vastustan kiivaasti kaikenlaisia terassi- ja laiturirakennelmia, joten keskustelut jatkuvat... Onkohan kellään teistä blogin lukijoista mitään hyviä kokemuksia/ideoita paljualueen "naamiointiin"?


Pihamaa on kaivuutöiden jälkeen aika surullisen näköinen. Savinen maa painuu talvella, joten toistaiseksi on turhaa ryhtyä tasoitushommiin. Keväällä sitten tasataan maata ja istutetaan nurmikkoa, mutta sitä ennen pääsemme todennäköisesti saunomaan!

13 kommenttia:

 1. Vastustan myös terasseja vanhoissa taloissa. Paitsi sellaisia pieniä kuistinomaisia ratkaisuja, jotka ovat maalattu jonkun väriseksi, kestopuu on mielestäni liian modernia ja ankeaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahmottelin mielessäni sellaista, että jos terassi tulee, niin sen pitäisi olla mahdollisimman matalalla. Ehkä laatoituksen tapaan suoraan maassa tms. Saas nähdä.

   Poista
 2. Hienolta näyttää! Nyt siis ilmeisesti savikasa on pois ja pionit ehken pelastuivat?

  Elämähän on täynnä kompromisseja - meillä parhaat kinat saadaan aikaiseksi juuri näistä nais/ miesnäkökulmista :).
  Onhna mahdollista tehdä sellainen uusi vanhan näköinen terassi (SisustEllen blogissa oli juuri sellainen tehty) jo hetsillään ja esimerkiksi upottaa palju osittain terassiin, jolloin se ei törötä kaikessa komeudessaan näkösällä. Riippuu tietysti paljun mallista - niitähän on nykyisin joka lähtöön.
  Tuo anniskelualue on aika hauska idea - hyvin miehinen sellainen :) Eikös siihen kupeeseen sopisi myös pihakeittiö tyyppinen ratkaisu ja siihen vähän naisellisia piirteitä? Vanhoista tynnyteistä saa kivan näköisiä pöytiä niin perusruokailuun kuin anniskelualueeseenkin. Tynnyrit mielestäni sopivat hyvin omenapuutarhafiilikseen :) Mielenkiinnolla jään seuraamaan, mihin päädytte.
  Onnea yhteisen näkemyksen löytymiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... tulipas tästä nyt sellainen "pariterapia" kommentti :D

   Poista
  2. Kiitokset sovittelevasta kommentista ;) Eiköhän se yhteinen näkemys löydy. Ja voi käydä niinkin, ettei budjetti taivu paljuun vielä ensi kesänä...

   SisustEllen terassin harmaa sävy on tosi hyvä! Jotenkin on vain vaikea nähdä, että terassi istuisi kauniisti meidän pihaan... Pihakeittiöstä olen joskus haaveillut, mutta todennäköisesti pallogrilli saa riittää. Tähän sisälle on kuitenkin niin lyhyt matka, että tarvikkeet on helppo kuljettaa.

   Tynnyrit on mielenkiintoinen idea! Olen joskus nähnyt myös vanhoista kaapelikeloista tehtyjä pöytiä. Meille on kertynyt aika paljon puutarhakalusteita vuosien varrella, joten ensin varmaan katsellaan varastot läpi :)

   Poista
 3. Oi, sehän on iso ja ihan kohta valmis. Siitä tulee hieno. Luulen, että vielä kiität miestäsi paljusta, kun jonain kivana kesäiltana istuskelet siinä ja hän tarjoilee sinulle drinkin. Toivottavasti tällainen näky toteutuu, eikö? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, siinä käsityksessä olen, että tarjoilualueella tarjoillaan vaimolle ;)

   Ulkorakennus on tosiaan aika iso. Hetken olin jo kauhuissani, että se on liian iso, mutta nyt silmä on jo tottunut. Onneksi päätalomme on korkea, niin se ei jää ihan tuon uuden pihasaunan varjoon.

   Poista
 4. Ihana päästä uuteen saunaan! Varmasti keksitte tavan, jolla paljun saa upotettua nätisti saunan lähistölle.:) Ymmärrän tuon sun kantasi, mutta toisaalta ymmärrän myös miestäsi. Joskus on hyvä tehdä kompromisseja.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, tuli tuolla "Maalaisunelmaa" lukiessa mieleen, että heillä on pihassa vanha amme, jota lämmitetään. Sellainen sopisi tyyliltään tuohon teidän pihaan, mutta olisiko se sitten kuitenkaan sellainen, mistä pidätte...? Voihan sitä aina kurkata.;)
   http://maalaisunelmaa.blogspot.fi/2013/07/kylpynautintoja.html

   Poista
  2. Mites olis sellainen "syreenimaja -tyyppinen" ratkaisu paljun ympärille. Tai sitten jotain niistä viljellyistä pajuista. Nehän kaipaa vettä ja tyhjennyksistä ainakin osan voisi suunnata juurakoille.
   Kävin katsomassa Taina K:n lämmitetävän ammeen. Mielenkiintoinen. Meillä pihasaunan yhteydessä on kaksi vastakkain asetettua valurautaista istuma-ammetta. Niille vesi lämpiää vieressä olevassa muuripadassa.

   Poista
  3. Paljon kivoja vinkkejä, kiitti molemmille!

   Syreenimajaa olen miettinyt itsekin, koska tuossa melkein samalla paikalla oli ennen syreenimaja. (Sitten se jäi putkilinjan kaivuutyön alle.) Syreeni on tosi kaunis ja nopeakasvuinen. Toisaalta talvella se ei anna suojaa...

   Uskaltaisin veikata, että miehellä on mielessä sellainen "täyssyvä" kylpytynnyri, jossa voi lillua kaulaa myöten lämmössä. Sisälle saunaan tuleekin sitten ihan tavallinen kylpyamme, jos sellainen sinne sopivasti mahtuu. (Se on mun älli.)

   Poista
 5. Vinkkinä viel tohon "täyssyvään", et istuma-ammeessa voi istua siel kuopassa (kun ei ole hana niskaa painamassa) ja jalat siinä istuimella. Sillä lailla siel on kaulaa myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mua alkaa naurattaa, kun kuvittelen mieheni sinne kuoppaan istumaan drinkkinsä kanssa :D Vakavasti puhuen hän taitaa haaveilla ammeesta, johon mahtuu porukalla. Sellainen neljän tai kuuden hengen palju. Mukitelineellä ;)

   Poista