sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Hengittävä seinärakenne


Kuusikulmainen laatta, kuusikulmainen lattialaatta, kaakelimaali. Noilla sanoilla tullaan usein blogiini. Veikkaan, että myös hengittävä seinärakenne on asia, joka kiinnostaa. Tai ainakin meitä kiinnosti, kun haimme tietoa vaihtoehdoista.

Tunnustan: En ymmärrä muovitettua seinärakennetta ja pelkään, että kosteus jää sellaiseen muhimaan. Tuntuu paremmalta rakentaa jotain, minkä toiminnan tajuaa ja tietää, ettei talo homehdu pystyyn jonkin laitteen (jonka toimintaa ei ymmärrä) rikkoutumisen tai väärän käytön takia.

Simppelein ja lämmön hyvin pitävä muoviton seinärakenne lienee hirsi. Täyshirsitalon saa rakentaa täysin ilman lisäeristeitä ja höyrysulkuja. Hirttä emme kuitenkaan pohtineet ulkorakennuksen materiaaliksi, koska se olisi ollut liian tyyris valinta. Halusimme kuitenkin hengittävän muovittoman seinärakenteen. Näin se tehtiin:


Kuva on otettu ulkoa. Uloimpana on koolaus, johon julkisivuverhous tulee kiinni. Verhouksen takana on tuulensuojalevy. Samaisen tuulensuojalevyn sisäpinnalle puhallettiin 20 senttiä ekovillaa. Villan eteen tulee höyrynsulkupaperi, jonka päälle tulee sisäseinien panelointi. Nuo kuvassa näkyvät muovit ovat väliaikaisesti suojaamassa ikkuna- ja oviaukkoja. Kaikki seinämateriaalit ovat sellaisia, että ne sitovat ja luovuttavat kosteutta.

Tässä rakenne listana. Sen verran tekemämme eroaa tästä lupakuvasta, että
tuulensuojalevy on 12 mm ja seinälevyn korvaa panelointi.

Uudistönömme on virallisen luokituksen mukaan puolilämmin, mutta uskon sen kyllä olevan käytännössä ihan kokonaan lämmin. Muutamia vuosia sitten 20 senttiä villaa olisi riittänyt omakotitalon eristepaksuudeksi, ja aika monessa heikomminkin eristetyssä talossa elellään ihan lämpimästi. Ja kohta 20 senttiä ei ehkä riitä edes täyttämään puolilämpimän vaatimuksia...

Timpurimme tuumaili, että eristepaksuuksien kasvu tulee johtamaan julkisivulautojen lyhempään käyttöikään, koska taloista ei säteile paksujen eristeiden takia yhtään kuivattavaa hukkalämpöä laudoituksen taakse. En osaa sanoa tuohon mitään, mutta kuulostaa loogiselta.    

Ulkorakennus on hiukan suurempi kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, joten talon sopiminen tontille on vähän jännittänyt. Ihan hyvin se mielestäni paikalleen kuitenkin passaa. Kadulta päin katsottaessa se jää päätaloa kauemmas, mikä onneksi saa sen näyttämään hiukan todellista kokoaan pienemmältä.

 
Tänään mies ja appiukko paperoivat sisäseiniä, ja huomenna timpuri tulee laittamaan ulkolaudoitusta. Hommat etenevät :) Parasta tässä päivässä taisi kuitenkin olla se, että viikkojen tauon jälkeen taivaalla paistoi aurinko.

Lempiasioita: aurinko ja huomisen lautapino.

5 kommenttia:

 1. Voi, nuo nykymääräykset(kulloisetkin) ja järki eivät valitettavasti taida käydä käsi kädessä. Muistan, kun Panu Kaila kirjoitti vuosia sitten, että kohta ei saa kotona tuulettaakaan, koska se on energien hukkaamista...:/ Bisnes määrittelee rakentamisen ehtoja. Ihanaa, että teille tulee hengittävät rakenteet ja saunarakennnus näyttää sopivan talon kanssa oikein hyvin yhteen!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Taina :) Kommentoit usein niin kannustavasti, että tulee tosi hyvä mieli.

   Meillä enegiansäästö toteutetaan niin, että sisällä on kylmä :D Ja tähän muuten tottuu! Makkarissa on nytkin reippaasti alle 20 astetta, enkä haluaisi enää palata vanhan kodin 24 asteeseen mistään hinnasta.

   Poista
 2. Hengittävät materiaalit antavat taloon myös sisälle ihan eri tunnelman kuin muovipussiseinät. Vaikea sanoa, miten sen tuntee,mutta minusta ero on aivan selvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä itse kiinnitän tuohon eroon huomiota etenkin hotelleissa. Niissä on tosi usein jotenkin kuuma, kuiva ja huono ilma. Tekee aina ensimmäiseksi mieli avata ikkuna.

   Poista
 3. Minkä merkkistä paperia käytitte?

  VastaaPoista