maanantai 1. joulukuuta 2014

Tuleen tuijottelua


Miksiköhän niin moni kokee tuleen tuijottamisen mukavaksi? No siksi, kun aurinkoa ei näy! Tuo tulee ekana vastauksena mieleen, mutta ei oikein tavoita tuleen tuijottamisen mukanaan tuomaa tunnetta. Sehän on sellainen outo sekoitus tätä hetkeä ja lopullisuutta, hypnoottista ajan pysähtymistä ja merkityksellisyyden kokemista.  

Tässä nyt tuijotan tulta, eikä mikään voisi tai minkään pitäisi olla toisin. Saitteko kiinni ajatuksesta? (Vai onko pimeä vuodenaika sittenkin pehmentänyt pääni?)

Viikonloppuna tuijottelin ensimmäisen adventtikynttilän liekkiä ja vähän suurempaakin tulta. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat ovat taas vauhdissa Turussa, ja markkinaväelle on tarjolla jokaisena markkinapäivänä myös Duo Nerg & Nivalan esittämä tulishow. Lumoavat liekit, hyvää musiikkia ja tyylikäs kaksikko - suosittelen!


Tulesta on puhuttu meillä viime viikkoina paljon, koska saunarakennuksen takka pitäisi valita. Jonkinlainen kamiina sinne on todennäköisesti tulossa. Päätalossa on perinteinen kakluuni ja puuhella, ja näillä molemmilla on sama ongelma: tuleen ei pysty tuijottamaan.

Saunalle olisi tarkoitus laittaa jotain läpinäkyvämpää. Minusta avotakka olisi ihana, mutta se olisi lämpötaloudellisesti silkkaa hulluutta ja täten hylätty vaihtoehto.

 Kuvat: Jotul (klik)

Harmiksemme olemme todenneet, että kotimaisilla valmistajilla ei tunnu olevan valikoimissaan kauniita valurautaisia kamiinoita. Nuo kuvan takat ovat norjalaisen Jotulin, jonka valikoimassa on monta hyvää vaihtoehtoa. Miten ne muut Pohjoismaat ovatkin aina vaan meitä edellä näissä muotoiluasioissa...

Minusta nuo alarivin vanhahtavan tyyliset kamiinat ovat kauniita, mutta miehen mielestä ne näyttävät "liian brittiläiseltä". Saunatuvan sisustuksesta tulee tavallaan aika moderni, kun kattokin on auki harjalle asti, joten minusta sinne olisi kivaa saada myös jotain vanhaa fiilistä. Jos miettii tuleen tuijottamista, niin ylärivi on parempi. Mihis te tykkäisitte tuijotella?

6 kommenttia:

 1. Ihania kaminoita! Hieman harmittaa, ettei meidän kesähuoneeseen tehty tulisijalle paikkaa, mutta se olisi entisestään mutkistanut ja kallistanut (varsinkin) rakentamista. Noista valitsisin kyllä ehdottomasti alarivistä vasemmalta, mutta mähän olenkin kallellaan hieman sinne brittityyliin. Olen myös kanssasi samaa mieltä, ettei kaiken tarvi olla samalla tavalla modernia, vaan jotain vanhan tyylistä olisi kiva sekoittaa...Tulen äärellä oleskelu ja tuijottelu on kyllä parasta hupia näin kaamosaikaan. Valon ja lämmön kaipuuta? Tiedä häntä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varmasti myös valon ja lämmön kaipuuta. Ja sitten sitä jotain mystisempää, josta ei oikein tiedä mitä se on :) Kesähuoneessa tulisija voisi olla vähän arvokas panostus tunnelmaan, jos ei sitä kuitenkaan lämmitykseen varsinaisesti tarvitse... Vaikka toki se toisi syyskesään lämpöä.

   Poista
 2. Kyllä - Tulen lepatusta on rauhoittava katsella. Omaa silmää miellyttää myöskin alarivin vaihtoehdot. Entä sitten muurarin muuraama takka paikalleen, lasiluukuilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurattu versio olisi ihana, mutta sellainen ei mahdu kapoiseen saunatupaan. Jos olisi enemmän tilaa, muurattu oli ehdottomasti valintamme. Nyt pitää katsella jotain pienempää.

   Poista
 3. Meille just nyt tällä sekunnilla asennetaan alakertaan Jotulin kamiinaa, kuuluu poraus, imurointi ja kopu kopu kopu. Muistaakseni se on malliltaan F470, mutta saattoi olla joku neljä ja jotain muita numeroita perässä (huomaatko, etten oikeastaan ole tässä talossa se joka vastaa näistä tuliasioista).

  Se miellytti meitä siksikin, että mökillä on Jotulin kamiina, jonka edeltäjä oli myös Jotul, palveli varmaan ainakin 30 vuotta ja nyt jatkaa elämäänsä äitin kukkaruukkuna. Lisäksi tiedossa on, että Norjassa on kylmä, eli jotain ne varmaan siitä lämmittämisestä ymmärtää.

  Minä olen vähän säikky sen tulen kanssa, en oikein tykkää siitä, lyhdytkin sytytän mieluiten mahdollisimman pitkällä sytkärillä. Tuijotankin ehkä mieluimmin vettä, kuin tulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamiinasta kukkaruukuksi, hieno kiertokulku! Juuri kuuntelin radiosta ohjelmaa kiertotaloudesta :)

   Mukava kuulla, että olette olleet tyytyväisiä Jotulin lämpöön. Eipä kai Jotulin markkina-asema ihan sattumaa ole, kyllä he jotain tekevät oikein. Me yritimme kovasti hakea vastaavaa kotimaista, mutta ei sellaisia taida olla olemassa.

   Poista