sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Pikkujoulujen kautta raksakiriin


Tämä vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Kuusen mentyä timpuri tuli, ja saunarakennus on edennyt vauhdilla. Meillä oli kuitenkin vielä yksi viime vuoden homma hoitamatta: venekimpan pikkujoulut. Niitä vietetään perinteisesti meren ääressä. Edellisvuonna pikkujoulustimme Aspön kauneudessa (klik) Saaristomerellä. Tänä vuonna lensimme Gdanskiin Puolan rannikolle. Turusta menee suora (halpa)lento Gdanskiin, joten sinne raaski mennä raksahommien keskelläkin. Myös Helsingistä pääsee edullisesti Gdanskiin.

Gdanskin nähtävyydet on lueteltu lukemattomilla nettisivuilla, joten en nyt lähde listaamaan niitä. Mutta ajattelin, että muutama vinkki on kiva laittaa jakoon. Hotellivalinta on ainakin meillä usein se osuus matkaa, jota käännetään ja väännetään aika paljon. Gdanskissa päädyimme Aparthotel Neptuniin (klik). Nappivalinta! Meillä oli ylimmän kerroksen kaksikerroksinen huoneisto, jossa oli kaksi makuuhuonetta. Neljä henkeä, kolme yötä, koko setti 200 euroa.Huoneiston ikkunasta näkyi pulu-ullakko ja peilistä vanheneva pulu... Jotain varhaista 4kympinkriisiä puskee. Myös äitini vetää huulensa viivaksi keskittyessään. En pidä kaupunkilinnuista.


Hotellin jälkeen tärkeintä on ruoka. Red Door (klik) oli paikka, johon päädyimme sattumalta. Neljä eri annosta todisti, että Red Door tarjoaa kelpo sapuskaa. Itse ihastuin kyllä ruokaakin enemmän paikan kotoisaan tunnelmaan. Jotain tämän sorttista hämyä ja lämpöä olisi kiva saada myös uuteen saunatupaan. Sinne on jo valittu punainen lattia (klik), joten matkalla ollaan.Gdanskin keskustassa riittää vanhoja rakennuksia, kivoja kahviloita, upeita kirkkoja ja ostoskeskuksia, mutta siltikin vinkkaan vielä junamatkasta. Junalla pääsee hujauksessa esimerkiksi Sopotin rantakaupunkiin. Luulimme, että rantapaikka olisi tammikuussa aivan kuollut, mutta eipä ollut. Euroopan pisin puulaituri oli liukas - ja täynnä väkeä.


Saaristomeren joutsenet ovat minusta aika ärhäkkää sorttia, enkä mene koskaan lähelle niitä. Sopotissa joutsenet ovat ilmeisesti oppineet olemaan mieliksi pullapalkan toivossa. Paikalliset syöttivät niitä rannalla. Täyttä Hitchcockia!


Itse en osannut odottaa isoja Gdanskilta, joten kävi niin kuin silloin käy, kun menee ja tekee spontaanisti ilman suuria suunnitelmia: yllättyy positiivisesti.

Miltäköhän Sopot näyttäisi kesällä...

4 kommenttia:

 1. Pikkujoulupaikkanne on ollut kyllä mainio valinta. En ole käynyt tuolla koskaan, mutta kehuja olen kuullut. Mietimme juuri pari päivä sitten muutaman päivän lomakohdetta talvilomaviikoksi. Gdansk voisi olla yksi varteen otettava vaihtoehto. Kiitos vinkistä ja tsemppiä saunarakennuksen loppurutistukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menkää ihmeessä! Siellä on helppo olla tekemättä mitään, kun kauniita vanhoja taloja ja kahviloita riittää, mutta toisaalta halutessaan voi katsastaa lukuisia museoita.

   Poista
 2. Mistäköhän lehdestä juuri luin sitaatin, että jokaisella kodilla on esikuva, sellainen paikka, jossa oli hyvä olla. Siinä ajatuksessa oli jotakin mukavaa, tuli vaan mieleen, että voit aina sanoa saunatuvassanne olevan vivahteita ulkomaanmatkoiltanne. Ihan malttamattomaksihan tässä tulee, kun pitää odottaa niitä kuvia saunarakennuksesta kieli pitkällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka sauna onkin edistynyt vauhdilla, valmiista ollaan vielä tosi kaukana... Tänään oli edistynyt savupiipun muuraus.

   Poista