torstai 12. helmikuuta 2015

Paljonko pihasauna maksaa?

Kuvat ovat Lenholmin luonnonsuojelualueelta Paraisilta. 
Ihana ja ilmainen retkikohde, hyvä paikka tuulettaa raksapölyjä.

Blogin kirjoittamiseen(kin) on tullut taukoa, kun on pitänyt valita ja ostaa. Prosessissa pyörivät ainakin kiuas, kylppärin seinälaatat, suihkut, amme, allas ja allashana, minikeittiö, parvitikkaat.

Valintojen pohtiminen on mukavaa, mutta voi jestas tätä kuluttamista... Rahaa menee enemmän kuin tulee, enkä ole siitä erityisen innoissani. Toisaalta harvassa ovat sellaiset taloprojektit, jotka pyörivät ilman pankin siunausta.

Tässä hankintojen sumassa olen pohtinut seikkaperäisemmän budjettipostauksen kirjoittamista. Vaikka blogistania on remppaa ja sisustamista pullollaan, hyvin harvassa blogissa puhutaan avoimesti rahasta. Minulla tulee mieleen oikeastaan vain Lillin kirjoittama Tikkumäki (klik), jossa remppabudjetti on revitty auki kaikkien kauhuksi/iloksi. Myös Jovelan Johanna (klik) on kertonut avoimesti vanhan talon hankinnan ja remontoinnin kustannuksista.
Pihasaunaprojektimme herättää aika usein saman kysymyksen: Mitä maksaa? En ole siihen tähän mennessä vastannut. Sen näkee sitten, kun on valmista.

Mietin myös, mikä budjettiasiassa oikeastaan kiinnostaa. Onko summalla enemmän tirkistely- vai informaatioarvoa? Voiko rakennusbudjetin avaamisesta olla oikeasti hyötyä muille?
Mitä mieltä olette? Pitäisikö blogeissa puhua enemmän euroista? Ja jos kirjoittaisin pihasaunamme kustannuksista, olisiko se vain kurkistusikkuna yhden perheen velkasaldoon vai jotain hyödyllisempää?

14 kommenttia:

 1. Mekin on rempattu vanhan talon asuntoa, ja yllätyksiä on tullut lähes koko matkan ajan - ja juuri budjettiin. Yllätykset ovat liittyneet kenties eniten ulkopuolisen työvoiman käyttöön, ja rakennuslupapiirrustuksien laadittamiseen. Mutta yllätyksiä on myös tullut siinä, että ennen pintaremonttia tehneenä ei osaa ymmärtää, mitä ihan vain pelkkä lautatavara maksaa - ja sellaiset asiat, jotka eivät ulkopuolisille tule ikinä näkymään. Remontin alussa laitettiin kaikki kuitit ylös ja maksettiin vain remppatililtä maksut. Nyt kolmen vuoden jälkeen maksellaan laskuja milloin mistäkin, ja yritetään ehkä vain valehdelle itsellemme, ettei tämä niin paljon maksa ;)

  Mutta mitä haluan sanoa: olisi mielenkiintoista kuulla ja ihan informaatiosyistä! Uskon, että vanhojen, huonoon kuntoon päässeiden, talojen lähtöhinnatkin olisivat pienemmät, jos oikeasti olisi yleisesti tiedossa, mitä niiden kuntoon saattaminen maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on mennyt noin, että aluksi laskimme kulut tosi tarkasti. Jos hain vaikka vain yhden pienen maalipurkin kaupasta, kiikutin kuitin remppakuittien pinoon. Nyt en enää viitsi/jaksa/uskalla... Päätalon suhteen remppakulumme ovatkin aikamoinen arvoitus. Mutta uusi pihasaunamme, joka on viime aikoina varastanut huomion päätalolta, on tietysti helpompi hintalaputtaa.

   Kaupunkialueilla sijainti tuo varmasti aika paljon lisää vanhojen talojen hintoihin - eihän niissä hinnoissa muuten mitään järkeä ole. Mutta on kyllä ihan totta, että usein talot ovat aika hintavia remppakuluihin nähden. Ostajan täytyy olla vähän kahjo ;)

   Poista
 2. Minua remonttien hinnat kiinnostavat informatiosyistä eli itsellänikin vanha talo ja mielessä kaikenlaista remonttikohdetta ja rakennushaavetta. Olisi kiva kuulla erilaisia arvioita siitä, millä rahalla saa minkäkinlaista hommaa tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen jo päättänyt, että jonkinlaista raha-asiaa on luvassa. En aio käydä kustannuksia rivi riviltä läpi, mutta yritän poimia esimerkiksi sellaisia kulueriä, joiden kohdalla olemme yllättyneet.

   Poista
 3. Kiinnostava aihe, itseäni on joskus vähän häirinnytkin, että sisustus- ja remppablogeissa juurikaan puhuta rahasta. Ihan kuin kaikki olisi ilmaista. Mutta toisaalta ymmärrän hyvin senkin jos ei halua omaa budjettiaan kaikelle kansalle kuuluttaa (en ole itsekään kuuluttanut). Mielenkiintoista on sekin, että budjettiin vaikuttaa hirveän paljon remontin tekemisen tapa. Jos pyrkii säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa ja käyttämään kierrätysmateriaaleja, saattaa päästä huimasti halvemmalla kuin jos uusisi kaiken. Ja sekin vaikuttaa niin paljon, minkälaiset remonttitarpeet talossa on. Mutta summa summarum, minua ainakin kiinnostaisi kovasti postaus budjettiasioista. Toisaalta itse ei olla osattu/haluttu laskea tarkkaa budjettia vaan yritetään maksella laskut pois ja unohtaa ne sitten :) Tuntuu jotenkin vähemmältä rahanmenolta kun ajattelee niitä vain yksittäisinä laskuina. Itsepetosta, tiedän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän talommehan oli täysin asuttavassa kunnossa, kun muutimme. Mutta kun halusimme lautalattiat esiin muovimattojen alta, uudistetut veskit, siistimmän kylppärin, pihasaunan.... Kalliita valintoja, joita ei olisi ollenkaan pakko tehdä. Eihän vanha talo sellaisenaan ole kallis, jos vain tyytyy vanhaan ja fiksaa aina vain välttämättömän.

   Vaihdetaanko tuohon itsepetoksen tilalle elämäntapa? Että ei niitä laskuja niin tarkasti voi summailla, kun on tämä elämäntapa ;)

   Poista
 4. Kaikki rakentaminen ja remppaaminen maksaa, joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos työtä teettää ammattilaisella, niin se maksaa. Hyvää ei halvalla saa, sanoi vaarivainaa. Itseäni kiinnostaa kekseliäät ja omaperäiset ratkaisut ja niihin käytetty valuuttamäärä.
  Eniten harmittaa telkusta tulleet "tuunaa koti kuntoo" ohjelmat, joissa loppusumma ei voi mitenkään olla oikea, jos alan ammattilaiset ovat työtä tehneet. Usein näissä näkyy vain tarvikekustannukset ja koko totuutta ei kerrota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas Vimman Ruutukymppi-kirjassa on hauskaa kuvausta noista television remppaohjelmista. Suosittelen, erittäin hilpeä kirja. Kirja on kai fiktiota, mutta kirjailija on ihan oikeasti töissä remppafirmassa, joka on tehnyt Huvila & Huussi -ohjelmaa.

   Niinhän se usein menee, että jos haluaa halvan ja hyvän, pitää ostaa kaksi.

   Poista
 5. Onpa mielenkiintoista seurata tätä keskusteluketjua. Haluan kirjoittaa ja lukea rahasta, koska avoimuus auttaa hahmottamaan kustannuksia ja vaihtoehtoja. Talon hankkiminen ja remontointi ovat elämän suurimpia investointeja ja löperöinti rahan kanssa liiankin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa takaisin talven keskelle! Niinhän se menee, löperöinti on helppoa... No, korot ovat alhaalla vai miten se nyt menikään ;) Ei olla ihan just menossa Afrikkaan kuitenkaan.

   Poista
 6. Budjettipostaus kiinnostaa täälläkin! Minä ainakin huomaan, että nyt jälkeenpäin kysyttäessä en vain yksinkertaisesti muista enää mitä mikäkin maksoi, vaikka hintatietoisia remppaajia omasta mielestä olimme (ja olemme), Ehkä sitä vaan haluaa unohtaa nopeasti tuollaiset ikävät tosiasiat, että remppaaminen - se maksaa ja melkein aina vähän enemmän kuin on alunperin laskenut.

  Meillä seisoo saunaremppa. Eilen tynnyrissä tuli taas tuskailtua ja haaveiltua isomman saunan perään (joka siis odottaa siinä vieressä puolivalmiina innokasta remontoijaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään osaa luetella kustannuksia, mutta mies on pitänyt kirjaa kuluista. Tosin juuri nyt hänenkin kirjanpitonsa taitaa laahata vähän jäljessä.

   Saunaremppaa voi varmasti tehdän hyvin monenlaisella budjetilla, mutta kun ryhtyy toimeen, niin kaipa sitä mieluummin tekisi mieluista kuin välttävää. Kyllä se teidänkin sauna-asia vielä edistyy :)

   Poista
 7. Onpa komeat kuvat! Vastaanpa omalta osalta tuohon esittämääsi kysymykseen. Mielestäni ei tarvitse kertoa näistä asioista. Me teimme valinnan kertoa kustannuksistakin, koska silloin kun elämäntapamuutos ja kokonaisprojekti Jovela oli vain sekalaisia ajatuksia ja haaveita, luin blogeja joissa ihmiset olivat omalla tavallaan toteuttaneet meidän haaveitamme. Usein olisin kaivannut konkreettista infoa kustannuskysymyksiin.

  Ymmärrän täysin, miksi niistä ei haluta välttämättä puhua, mutta näin itse sitten kun ajattelin asiaa meidän blogin avaamisen aikoina, ajattelin, että voisin kertoa myös niistä kustannuksistakin, koska aihe on merkityksellisesti tarpeellinen niille, jotka itse pohtivat samoja asioita - ehkä kuten mekin silloin, jonkun kaupungin kerrostalossa vailla mitään hajua siitä, mitä tällainen lysti maksaa ja onko tällaiseen suureen muutokseen rahkeita.

  Netissähän on hyvä suhtautua varauksella vähän kaikkeen infoon, mutta itse koin jotenkin eri tavalla luotettavana niiden omasta kokemuksesta bloggaavien sanomiset, joiden blogeissa seurasin heidän elämäänsä sellaisessa tilanteessa, jonne itse halusimme niin kovasti. Kustannuskysymys oli kuitenkin se, mistä oli saatavilla kovin vähän tietoa, joten päätin, että meidän subjektiivisen kokemuksen aiheesta voi jakaa myös euroilla merkittynä. Meillä on myös ollut joitain hitsin hyviä säästöhiffauksia, joihin olemme törmänneet ja niiden jakaminen muille hyödyttää muitakin saman asian äärellä pohdiskelevia.

  Olen huomannut sen myös ihan kivaksi jutuksi siinä mielessä, että jos en muista mainita asiasta, niitä hintoja osataan kysyäkin, joten kun kerron kuluista, ei tarvitse erikseen uskaltaa kysyäkään ;) Aina en muista, eikä aina kysytäkään, mutta yritän kyllä lisätä aina jotain kustannusasiaakin mukaan oleellisiin hommiin, vaikka tapauskohtaisiahan ne yleensä ovat. Niistä kuitenkin saa ainakin jonkinlaisen käsityksen millaisista summista voidaan puhua. Itselleni juuri se tieto oli täysin ? ennen kun lähdimme pohjustamaan elämänmuutosta kunnolla. Monen asian kohdalla ei olisi osannut arvata voisiko joku asia maksaa tuhat, tuhansia vai peräti kymmeniä tuhansia euroja ja siinä on jo isoja kynnyksiä ylitettäväksi.

  VastaaPoista
 8. Ainakaan minä en lukisi postausta tirskistelyn vuoksi vaan ihan puhtaasta informaation janosta. Ollaan aloittamassa omakotitalon + pihasaunan rakennusprojektia (uudisrakennuksia) joten budjetin laskeminen/pohtiminen on myös meillä ajankohtaista. Olisi kannustavaa lukea millä summalla muut ovat selvinneet. Se myös antaisi realistista pohjaa omille unelmille :)

  VastaaPoista