perjantai 6. maaliskuuta 2015

Puoliksi pikkuruutuiset ikkunat

Julkisivuun tulee vielä kapea rimoitus. Ja nurkkiin sekä ikkunoiden ympärille valkoiset laudat.

Sää tuntuu suosineen tänä meidän saunaprojektiamme. Syyskesällä oli pitkään lämmintä ja kuivaa, ja saimme laattavalun ja rungon päälle katon ilman suurempia sateita. Talo pääsi säältä suojaan kastumatta, mikä oli iso henkinen helpotus.

Tällä viikolla sauna sai ikkunat. Ja eikös juuri nyt säätiedotus näytä pitkästä aikaa kokonaista aurinkoa. Valo saa viikonloppuna tulvia sisään!

 Vasemmalla on ulko-ovien päälle tulevat pikkuikkunat.

Ikkunat ovat kompromissilasit. Ikkunoiden valinnassa piti huomioida rakennusmääräykset, ulkonäkö ja budjetti. Budjetti ja rakennusmääräykset olisivat tervehtineet ilolla moderneja alumiini-ikkunoita, mutta ulkonäön, fiiliksen ja elinkaaren takia halusimme puuikkunat.

Olemme koko rakentamisen ajan pyrkineet valitsemaan hengittäviä ja aitoja materiaaleja, jotka ovat tarpeen tullen myös korjattavissa. Aito puu on loistelias materiaali juuri sen vuoksi, että sitä voi aina korjata myös osittain. Voi hioa, paikata ja maalata. (Pieni takauma: Teimme ensimmäisessä kodissamme keittiörempan. Iso jääkaappi oli integroitu, ja jääkaapin ovi odotti asentamista remontin keskellä. Siihen tuli jostain pitkä ja syvä raapu - tietysti keskelle ovea. Koska ovi oli moderni kalvopintainen ovi, sitä ei voinut korjata siististi. Ostimme uuden, joka maksoi monta sataa. Jos ovi olisi ollut puuta, sen olisi voinut hioa ja paikkamaalata.)

 Sisälasi on yksilasinen, ulkolasi pikkuruutuinen.
Kylppärin sininen vesieristys jää valkoisten kaakelien alle.

Ikkunoissa on pikkuruutuinen ulkopoka ja isoruutuinen lämpölasi sisäpuolella. Tällä yhdistelmällä saimme niistä rakennusmääräysten mukaiset. Jos olisimme ottaneet tavallista lasia pikkuruutuina molempiin pokiin, olisimme joutuneet teettämään vielä kolmannen lisälasin pokien väliin. Kun kyselimme asiaa puusepiltä, lähestulkoon kaikki suosittelivat kompromissia valtavan hintaeron takia. Säästimme pitkän euron, kun tyydyimme sisäpokassa isolasiseen ikkunaan.

Ulkorakennusta tehdessä myönnytys ei tuntunut kovin raskaalta. Jotenkin hupaisaa tässä rakennusmääräysten viidakossa on se, että päätalomme yläkerrassa on vanhat pikkuruutuiset ikkunat. Ne eivät yllä lähellekään nykyisiä rakennusmääräyksiä. Ja siitä huolimatta olemme niihin oikein tyytyväisiä, emmekä koe kärsivämme vedosta. Ja nyt kun pääsin vauhtiin: Hölmöltä tuntuvat myös eristepaksuudet. Puolilämpimään piharakennukseemme vaadittiin 20 senttiä villaa. Muutama vuosi sitten 20 senttiä oli asuinrakennuksen vaatimus. Täyslämpimästä tuli paperilla puolilämmin, mutta mikä mahtaa olla taloissa asuvien ihmisten vilutaso?No, täytyy pyrkiä elämään sovussa lupainsinöörien kanssa :) Minusta nämä uudet ikkunat ovat superhienot. Ne on kitattu perinteiseen tapaan ja maalattu pellavaöljymaalilla. Parasta on käsityön fiilis!

7 kommenttia:

 1. Kauniit pokat. Ajattele niin, että sisäikkunoiden pesussa pääset nyt hivenen helpommalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Pesuhommia taitaakin olla tiedossa heti saunan valmistuttua, kun edessä on vielä monenlaista pölyävää työvaihetta.

   Poista
 2. En ole perehtynyt rakennusmääräyksiin, mutta älyttömältä kuulostaa. Varsinkin piharakennuksessa! Onni on tosiaan asua vanhassa talossa, jossa on hiukan enemmän moisilta määräyksiltä suojassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa nuo määräykset kiristyvät energiankulutuksen pienentämiseksi, mutta kyllähän materiaalien valmistaminenkin vie energiaa... Meillä energiansäästöä kerrytetään pitämällä sisälämpötila melko alhaisena ja villasukat jalassa.

   Meidän timpuri mietti ääneen sitäkin, että mitä eristepaksuuksien kasvu tekee julkisivuille. Hänen teoriansa on, että pieni määrä lämpimän ilman karkaamista sisältä ulosa kuivattaa julkisivulaudoitusta, mikä puolestaan lisää laudoituksen elinikää. Jos ja kun eristeitä on niin paljon, ettei lämpöä falskaa yhtään, julkisivuja joudutaan hänen teoriansa mukaan uusimaan tiheämmin.

   Poista
 3. Ihanat ikkunat kerrassaan! Onpa teidän projekti jo edennyt! Pianhan siellä jo saunotaan!

  Byrokratia :D "Se näyttää hyvältä paperilla" tuntuu olevan usein se pohdinto, jonka pohjalta monet päätökset ja vaatimukset tehdään. Itse naureskelin hieman vakuutusten suhteen. Olivat hieman sössineet siellä, missä laulellaan, että don't you worry about a thing ja Jovelan kokonaisvakuutukset oli muutettu ihan omin luvin. Kun niitä sitten korjailtiin ja huomattiin, että verstaan vakuutus oli kadonnut mystisesti, virkailija kysyi, että onko rakennukseen rakennuslupaa, että pitäisi olla.. Juu, 140 vuotta sitten niitä rakennuslupia oli ihan yleisesti böndellä ja verstailla erityisesti, toki meilläkin on. Montako kappaletta haluatte? ;D

  VastaaPoista