tiistai 23. kesäkuuta 2015

Muurien suojassa tarkenee


Paljonko säääpuhetta mahtuu maailmaan? Aika paljon.

Me kävimme tänään muksun kanssa lounaskeskustelun Turun linnassa.
- Äiti, täällä sisällä on liian kylmä.
- No, siirrytään ulos.
- Äiti, täällä ulkona on tosi kuuma. Suklaa sulaa.Linnan suojaisella sisäpihalla oli tosiaan kuuma. Pieni pihallinen paahteista kesää ja lautasellinen porkkanakeittoa tekivät hyvää. Jaksaa taas hetken kuunnella tätä nytkin peltikattoon ropisevaa sadetta.

Linna oli lounasaikaan hiljainen: vain muutama turistiryhmä pysähteli ihastelemaan rakennusta. Selfiekeppien käyttäjät näyttivät yhtä hassuilta kuin aina.


Turun linna on hieno mutta mottiin jäänyt rakennus. Linnaa ympäröivät satama-alueen vilkkaat tiet, parkkipaikat ja junarata, eikä linnan aluetta näe kokonaisuutena oikein mistään ilmansuunnasta.  Mahtavatko kaikki punaisille ja sinisille laivoille kiirehtivät edes huomata yli 700-vuotiasta rakennusta?

En voi olla ajattelematta Pariisia. Siellä monia historiallisia rakennuksia ympäröi avara puisto, ja rakennuksia lähestyttiin pitkien näkymien kautta. Rakennukset näyttivät komeilta, koska ne pystyi oikeasti näkemään kokonaisuutena.

 
Turun linna tarjoili hyvät alkutahdit keskiaikaiselle viikolle, josta ajattelin vielä vinkata.

Turun Vanhalla Suurtorilla vietetään loppuviikolla keskiaikaisia markkinoita, ja Turun linnassakin on erityistä ohjelmaa.


Lue lisää markkinoista täältä.
Kuva: Sami Maanpää


8 kommenttia:

 1. Olen joskus lapsena ollut Turun linnassa häissä. Puitteet olivat hienot!
  Suomessa vallitsee jännä rakennuskulttuuri, eli siellä missä on ihmisiä, niin rakennuskanta on tosi tiheä, vaikka tätä lääniä meillä täällä riittäisi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustoissa tonttimaa on tietysti myös arvokasta, ja houkutus isoihin neliömääriin on suuri. Onhan se tavallaan fiksuakin tiivistää kaupunkirakennetta, mutta siltikin toivoisin myös muita näkökulmia rakentamiseen.

   Poista
 2. Ei ole Turun linna vissiin koskaan ollut isojen puistojen tai laajojen maa-alueiden ympäröimänä? Alun alkaen se nimittäin rakennettiin saarelle. Harva muuten tietää / muistaa, että linnan sisusta täysin ja ulkokuoresta puolet on rakennettu juhannuksen 1941 jälkeen, eli silloin linna tuhoutui pommituksissa käytännössä täysin, eli suuri osa linnaa on nyt alle 100 vuotta vanhaa.

  Ennen linna suojeli turkulaisia. Nyt turkulaiset suojelevat linnaa.

  Maailma muuttuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, linna tehtiin alunperin saarelle, mutta nyt se on tukevasti kiinni mantereessa ja kaupungissa. Linnalle johtaa Linnankatu, mutta sitä kulkiessa ei oikeastaan näe linnaa kuin juuri linnan kohdalla. Talvella ehkä hiukan paremmin, kun ei ole puissa lehtiä. Nythän Turussa puuhataan tornitaloa/hotellia lähelle linnaa. En tiedä, sopiiko sinne sellainen superkorkea rakennus, mutta tornista varmaankin näkisi linnasaaren hyvin.

   Onneksi maailma on muuttunut paremmaksi! Joskaan turkulaiset eivät taida olla varsinaisesti tunnettuja vanhojen rakennusten suojeluinnosta... Linna lienee kuitenkin jo niin vanha ja arvokas, ettei kukaan haaveile sen purkamisesta.

   Poista
 3. Tässä vielä linkki vuoden 1941 valokuviin:

  http://kaponieeri.blogspot.fi/2014/02/turun-linnan-tuho-1941.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista tuhoa, mutta onneksi paljon myös säästyi :)

   Poista
 4. Tuo on kyllä aivan totta. Turun linna ei tosiaan ole enää arvoisellaan paraatipaikalla, vaikka sen komeudessa riittäisi ihailtavaa. Sääli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sataman viereen nousevan uuden kaupunginosan myötä alue saa uutta nostetta ja linnakin pääsee patsastelemaan paremmin!

   Poista