sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Pikkujoulujen kautta raksakiriin


Tämä vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Kuusen mentyä timpuri tuli, ja saunarakennus on edennyt vauhdilla. Meillä oli kuitenkin vielä yksi viime vuoden homma hoitamatta: venekimpan pikkujoulut. Niitä vietetään perinteisesti meren ääressä. Edellisvuonna pikkujoulustimme Aspön kauneudessa (klik) Saaristomerellä. Tänä vuonna lensimme Gdanskiin Puolan rannikolle. Turusta menee suora (halpa)lento Gdanskiin, joten sinne raaski mennä raksahommien keskelläkin. Myös Helsingistä pääsee edullisesti Gdanskiin.

Gdanskin nähtävyydet on lueteltu lukemattomilla nettisivuilla, joten en nyt lähde listaamaan niitä. Mutta ajattelin, että muutama vinkki on kiva laittaa jakoon. Hotellivalinta on ainakin meillä usein se osuus matkaa, jota käännetään ja väännetään aika paljon. Gdanskissa päädyimme Aparthotel Neptuniin (klik). Nappivalinta! Meillä oli ylimmän kerroksen kaksikerroksinen huoneisto, jossa oli kaksi makuuhuonetta. Neljä henkeä, kolme yötä, koko setti 200 euroa.Huoneiston ikkunasta näkyi pulu-ullakko ja peilistä vanheneva pulu... Jotain varhaista 4kympinkriisiä puskee. Myös äitini vetää huulensa viivaksi keskittyessään. En pidä kaupunkilinnuista.


Hotellin jälkeen tärkeintä on ruoka. Red Door (klik) oli paikka, johon päädyimme sattumalta. Neljä eri annosta todisti, että Red Door tarjoaa kelpo sapuskaa. Itse ihastuin kyllä ruokaakin enemmän paikan kotoisaan tunnelmaan. Jotain tämän sorttista hämyä ja lämpöä olisi kiva saada myös uuteen saunatupaan. Sinne on jo valittu punainen lattia (klik), joten matkalla ollaan.Gdanskin keskustassa riittää vanhoja rakennuksia, kivoja kahviloita, upeita kirkkoja ja ostoskeskuksia, mutta siltikin vinkkaan vielä junamatkasta. Junalla pääsee hujauksessa esimerkiksi Sopotin rantakaupunkiin. Luulimme, että rantapaikka olisi tammikuussa aivan kuollut, mutta eipä ollut. Euroopan pisin puulaituri oli liukas - ja täynnä väkeä.


Saaristomeren joutsenet ovat minusta aika ärhäkkää sorttia, enkä mene koskaan lähelle niitä. Sopotissa joutsenet ovat ilmeisesti oppineet olemaan mieliksi pullapalkan toivossa. Paikalliset syöttivät niitä rannalla. Täyttä Hitchcockia!


Itse en osannut odottaa isoja Gdanskilta, joten kävi niin kuin silloin käy, kun menee ja tekee spontaanisti ilman suuria suunnitelmia: yllättyy positiivisesti.

Miltäköhän Sopot näyttäisi kesällä...

maanantai 12. tammikuuta 2015

Joulun summailua Nuutinpäivän aattonaKiitos vielä edellisen postauksen kommenteista :) Kun paiskaa eetteriin villamattopohdinnat ylittäviä henkilökohtaisuuksia, on ihan erityisen mukavaa saada vastakaikua.

Tänään onkin sitten vuorossa kepeää matikkaa, kun innostuin valokuvaamaan joulun saldoa.  

Amarylliksillä mitattuna joulu on meillä yhtä vaille valmis. Lapsen huoneen ikkunalaudalla kukkii edelleen komeasti, ja samasta sipulista pukkaa vielä toinenkin kukkavarsi.


Joulukuusissa mitattuna joulu on ohitse. Kuusi kannettiin eilen pihalle.


Kuusenkynttilöissä mitattuna joulun saldo on miinus yksi. Pimeä polttimo saa odottaa vaihtoa ensi jouluun - joka on muuten tänä vuonna! (Jee, sanoo jouluihminen.)


Lyhdyissä mitattuna joulun saldo on plus kaksi. Nämä lyhdyt ostin Kodin Ykkösen alesta saunatupa mielessäni. Nyt kun vielä saadaan muutama pikkuhomma kuten saunan seinät ja laatat ja vedet ja sähköt ja semmoset, niin johan miellä kylvetään alelyhtyjen valossa.

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi. 

Saa viedä!

torstai 1. tammikuuta 2015

Viime vuoden rempat ja tämän vuodet haaveet

 Joululomalla emme ole raksanneet. Olemme syöneet.

Kirjoitin vuosi sitten postauksen tällä samalla otsikolla. Yleensä en kahlaile vanhoja postauksia läpi, mutta nyt oli pakko käydä katsomassa, mitä silloin mietin. Oikein itseänikin jännittää, miten suunnitelmamme ovat toteutuneet...

Näin olin listannut vuosi sitten uuden remppavuoden tavoitteita:

- Teemme remontoitujen huoneiden viimeistelyhommat loppuun. 
Tämä toteutui osittain - edelleen puuttuu listoja. Lapsen huone taitaa olla edelleen ainoa kokonaan valmis huone.

- Päätämme puutarhan puolelle tulevan laajennusosan tekemisestä, aikataulusta ja budjetista. 
Tämäkin toteutui osittain. Päätimme tehdä laajennuksen ja sille on rakennuslupakin, mutta aikataulu ja budjetti ovat edelleen arvoituksia. Katsellaan, miltä kukkaron pohjalla näyttää saunan valmistuttua.

- Saavutamme yhteisymmärryksen kellarin syventämisen tarpeesta ja laajuudesta. Mies haluaisi syventää koko kellarin, mutta minua mietityttää... Aloitamme kellarin remonttia. 
Ei edistystä. Ei päästy yhteisymmärrykseen :D Täysmysteeri edelleen.

- Suunnittelemme ulkorakennuksen purkamisen ja uuden rakentamisen aikataulun ja budjetin. Kellarista riippuen aloitamme urakkaa.
Jeees! Tämän suhteen tapahtui vuodessa paljon! Vanha ulkorakennus purettiin, ja uusi on jo hyvässä vauhdissa.- Karsimme kellarin ja ulkorakennuksen tavaroista turhat pois. 
No juu, jotain on karsittu, mutta vielä on tehtävää. Kaaos helpottanee, kun saunarakennuksen varasto saadaan käyttöön.

- Karsimme reippaasti pihan puustoa ja leikkaamme kaikki omenapuut kunnolla.
 Monta puuta on kaatunut, ja mielettömän talkooväen avulla saimme leikattua melkein kaikki omenapuutkin!
- Ja ettei elämä olisi yhtä remonttia, toivottavasti heittelemme vesi-ilmapalloja myös tänä vuonna.
Ei ollut elämä yhtä remonttia! Ehdimme myös nauttia lämpimästä kesästä, vaikka kesä onkin raksaelämän huippusesonkia.Alkavan vuoden lista taitaa olla aika samanlainen kuin menneenkin: 
- Viimeistelytöitä sisällä.
- Pihan laittoa.
- Omenapuiden leikkaamista.
- Laajennusosan aikataulun ja budjetin päättäminen.

Yksi tavoite vuodelle 2015 on erityisen kirkkaana mielessä:

Toivottavasti pääsemme pihasaunan löylyihin!