maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kyllä se kesä kuitenkin tulee


Ja silloin voisi vaikka juoda aamukahvit uudella terassilla!

Tein tuollaisen havainnekuvan. Valtavan hieno ;) Eli terassi alkaisi pitkältä sivulta saunan oven kohdalta ja jatkuisi talon päätyyn, jossa on nyt palju. Laajat terassit eivät kuulu vanhoihin taloihin, mutta pihasauna onkin upouusi, joten kyllä semmoinen nyt tulee.

On niin paljon mukavampaa paljuilla, kun ei tarvitse kulkea soralla. Myös pöytä ja tuolit on helpompi laittaa tasaiselle alustalle kuin viettävälle reunustalle.

 
Muutamia kysymyksiä olisi edessä ennen rakentamista:

- Mikä olisi hyvä puu rakentamiseen?
- Saammeko pidettyä terassin niin matalana, ettei tarvitse laittaa kaiteita?
- Olisiko kiva laittaa paljun kohdalle korkeampi rima näkösuojaksi vai tuleeko liian jykevä?
- Millä kasvilla/pensaalla/puulla saisi kauniin reunustan terassille?


Terassi on tämän kesän eka puutarhan rakennusprojekti. Sen jälkeen tulee puuvaja. Tähän mennessä olemme vieneet muutaman kaatiskuorman risuja ja onnistuneet kadottamaan yhden pihan monista kasoista. Lautakasojen pitäisi puolestaan huveta puuvajan myötä.


Yksi isokin muutos tänä keväänä on jo tapahtunut: puita on vähemmän ja valoa enemmän. Kaadoimme pihasta haikein mielin kaksi isoa koivua, jotka olivat paitsi elinkaarensa päässä myös kiinni sähkölinjoissa ja melkein kiinni talossa. Ammattilaiselta ei montaa tuntia mennyt, kun hän pätki nosturin kanssa puut. Klapiurakka olisi vielä edessä.

Talon pohjoisseinä on sen verran tehokkaasti marinoitu koivun tärkkelyksillä (?), että laudoitus on muihin seiniin verrattuna huonossa kunnossa.


Aika kalju fiilis.

Juuri tänään täytyy ihan erityisesti helliä terassiunelmia. En ole kovinkaan synkkä tyyppi, mutta tämä takatalvi ja valkoinen maa ovat kyllä jotenkin niin alakuloon vetäviä. Pakko laittaa vielä yksi kuva viime toukokuulta.

Kohta tuoksuu taas ruohonleikkuulta.
10 kommenttia:

 1. Ihana havainnekuva!:D Kuvasta saa oikeasti ideasta kiinni, ja kiva ajatus on laittaa jotain pensaita tms. ympärille näkösuojaksi suuntaan ja toiseen. Viime keväänä ostin muuten Torin kautta malvaa, josta en tiennyt edes nimeä ennen ostaostani. Olivat ihan pienen pieniä taimia, ja kasvoivat kesässä kunnon kokoisiksi (ehkä melkein metri pituutta oksilla) ja kukinta jatkui kauniina pitkälle syksyyn. On kuulema kova leviämäänkin, ja toiset ei siksi tykkää...Oksat saksin lähiaikoina matalaksi ja katson siinä kohdassa, että joko noista uskaltaisi erottaa pienet alut toisaalle. Tykästyin kovin tähän perinnekasviin.:) Jos laitatte siihen jotain tukikehikkoa, niin mieleen tulee ainakin kärhöt tai köynnöshortensia, jotka molemmat on mun omalla toivelistalla.:)

  Aika karuilta on näyttäneet tänä aamuna kuvat länsirannikolta! Liekö teillä ollut koko talvena niin paljon lunta kuin tänä aamuna...Toivotaan, että tuulet kääntyis puhaltaaan etelästä jotain ihanaa, lämmintä kevättuulta.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensia on kaunis, ja se tosiaan sopisi hyvin mahdollisen rimoituksen peittäjäksi. Tuo malva on minulle(kin) ihan vieras kasvi. Kuulostaa kyllä hyvältä tuo nopeakasvuisuus. En jaksaisi montaa vuotta odotella terassin maisemoitumista.

   Maanantaiaamu oli kyllä täällä aivan kamala. Lunta oli enemmän kuin monesti jouluna. Mutta onneksi se on nyt melkein poissa, ja torstaille on luvassa ilmeisesti jo miltei kesäiset asteet.

   Poista
 2. Mukavia suunnitelmia ja tosiaan palju sopii terassille. Terassi kannattaisi tehdä painekyllästetystä puusta ja tukiverkko ehkä myös jos ei muuta löydy. Ehkä laittaisin kasviksi sekä havuja ja muita. Syksyllä tai talvella kun ei ole lehtiä kasveissa niin sitten ei ole näkösuojaa jos siinä lähellä ei ole havuja. Kasvivalintoja voit kysyä vaikka kauppilasta siellä näytti olevan paljon tarjouksiakin kun netistä katsoin.

  Puiden kaato on aina jotenkin ikävää mutta tosiaan parempi kaataa kun oli tuossa kunnossa sekä kohdassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo havut! Niistä saisi suojaa myös talvella. Olen tosi surkea pohtimaan havuja, minusta niitä on hankalaa laittaa luontevasti vanhaan pihaan. Mielessä pyörivät vain pionit ja ruusut ja kukkivat pensaat... Täytyy laittaa havutkin mietintään.

   Poista
  2. Marjakuusi ja vuorimänty ovat vanhan pihan kasveja! Havuja siis vaan kasvattelemaan. Tuija sen sijaan on nykyajan hapatusta.

   Poista
  3. Tuija on muuten yllättävän korkakasvuinen. Naapurissa on pari ihan oikean puun kokoista. Havujen hyvä puoli olisi talvivihreys, huono se, että jos ne tulevat terassin reunalle, saattaa tulla pisteliästä meininkiä. Pohdintaan!

   Poista
 3. Meilläkin edessä terassin suunnittelu ja rakentaminen.. Se vain, että osaako siitä itse tehdä istuvan talon tyyliin.. Haasteena myös rinnetontti. Mitähän maksaisi jos suunnitteluttaisi ammattilaisella.. Hmm. Mutta ihana kun kevät tulee! Täällä Oulussa ei (toistaiseksi ainakaan) ole maa valkoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinnetontti on varmasti haastavampi, esim. kaiteet on pakko laittaa. Meillä on muistaakseni 50 senttiä korkeudessa rajana (rakennuslupa tarvitaan siis tähänkin projektiin). Olen saanut päähäni, että ilman kaiteita terassin saisi helpommin osaksi maisemaa.

   Ammattilaisten hinnoilla taitaa olla aika iso haitari, mutta kysyminenhän on ilmaista. Ehkä kannattaa ainakin harkita, jos tontti on haastava?

   Poista
 4. Täällä myös terassin/pergolan rakentaminen käynnissä! :D Pakko siis vinkata, että me ostettiin siperianlehtikuusta pergolan materiaaliksi. Lehtikuusta ei tarvitse käsitellä millään myrkyillä, joita ainakin itse haluttaisiin välttää mahdollisimman paljon. Ja jos haluaa käsitellä puuta perinteisesti niin kannattaa googlailla tietoa Roslagin mahongista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikuusi on kaunis! Haluaisin mieluusti juuri sellaisen matskun, joka harmaantuisi kauniisti. Ei ainakaan sellaista keltavihreään taittavaa kestopuuta... En tiedä, onko sellaista enää edes markkinoilla. Miehen reaktio lehtikuuseen oli: liian kallista. Minusta terassi on niin maltillisen kokoinen, ettei hintakysymys ole niin oleellinen. Jos olisi tekemässä jotain sadan neliön tanssilattiaa, niin varmasti pitäisi valita suoraan se edullisin vaihtoehto.

   Roslagin mahonki on minulle entuudestaa vieras juttu, täytyykin googlettaa. Kiitti vinkistä :)

   Poista